Следизборни инициали в столицата на хумора и сатирата

Гласуване на парламентарните избори. Снимка: Дарик

 

„Няма нищо случайно”
Зигмунд Фройд

Един анализ е обективен, може би, когато не се използват имена на личности (тоест субекти), а се работи с инициали. С тази уговорка да разгледаме изборните резултати в Габровска област, изпратила в парламента четирима депутати.
ТД е национално известен.
НМ е регионално известна.
КД е автомобилно известен – той всъщност премина през областта с висока скорост, вероятно с 200.
Четвъртата ДП е непозната и се налага да погледнем в Интернет. Много интересно. ДП е един от членовете на управителния съвет, довел до фалит банка „Виктория”. Последната е поставена под специален надзор, заедно с до болка познатата КТБ, и се свързва с така наречения Шиши. Излиза, че 9785 човека от областта са гласували за протеже на най-емблематичната и корпулентна фигура на задкулисието, който не е алтернатива, а ортак на управляващите. Голям резил!

Информацията обаче ми помогна да разбера по-добре думите на Фройд (виж мотото), защото осъзнах, че инициалите са идентични (ДП). Следователно тези 9785 човека са избрали ДП, но всъщност Шиши и сие (ДПиС). Като прибавим 1881 гласа за бизнес-корпорация с подобни инициали се получават общо 11 666 гласа. Числото е нумерологично изкусително и практически притеснително. Налице е нова следизборна корпоративно-корпулентна коалиция. Това е подкрепа на статуквото и корупцията. На практика така наречения Шиши уж е напуснал „партия”, но си има аватар. А ИТН си е просто „и т.н.” и може да се сложи като продължение и след ГЕРБ (програмно), и след ДПС (персонално). Позор за 7-ми МИР! Колко актуално звучат думите на Константин Величков: „Живее се в поробена страна. Не се живее в опозорена страна”.

В отделен коментар може да се обясни защо не бива да се гласува за банкер, без значение как се казва и кой го издига. В условията на масови фалити и всеобщ финансов недоимък всяка година чистата печалба на банките е над милиард. Този цинизъм е възможен тъй като предишни депутати приеха закони, които им дадоха права сами да си определят лихви, такси ИТН. Имало Такива Народни представители, има ги и сега. Мазохистично е да се гласува за такива депутати, но се случва когато малко се чете, а много се гледа телевизия. Неслучайно само у нас деня за размисъл е след, а не преди изборите.

Да не забравим да поздравим победителите за находчивата идея да проверят контролирания (тоест платения) вот чрез преференции за неизвестни кандидати. Добра хрумка, но лошо обяснена. Приказките, че избраният кандидат се отказал по лични причини, са като малкия рушвет – обижда и двете страни.

Между другото, ако някой е хоспитализиран в психиатрията и обяснява, че дряновските цигани много искали да гласуват преференциално за някой си ПГ от Севлиево, няма да бъде изписан. Ще си стои в болницата; там му е мястото. Както казваше моя любимец, покойния д-р Тони Филипов: „Хората, които са изпреварили времето си, следва да го изчакат на определените за целта места”.

P. S. Може би трябваше мотото да е от Христо Ботев: „А вий…вий сте идиоти!”. Щеше да звучи повече електорално и по-малко психиатрично. Ама и така става ясно, нали ?

Д-р Любомир Трифонов – психиатър

(Горните разсъжденията може да се четат и без името на автора. Трифонов ИТН e без значение. „Кой” знае?)

…..
Помагало:

ТД – Томислав Дончев
НМ – Невена Минева (областен управител)
КД – Крум Дончев (автомобилен състезател)
ДП – Деляна Пешева (неизвестна до изборите)
ПГ – Павлин Ганчев (общински съветник от Севлиево)

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.