От Москва до Ню Йорк, бързите доставки разцъфтяха в пандемията

Снимка: loon

Подобно на още милиони хора по света Юрий Некрасов е спрял до ходи до магазина за хранителни стоки всеки ден, след като миналата година властите в Москва наложиха локдаун заради пандемията от коронавирус.

Дори след вдигането на ограниченията обаче Некрасов дотолкова е затънал в новата рутина, че поръчва по интернет бакалски стоки от компании за бързи доставки, които обещават всичко – от мляко и яйца до тоалетна хартия – да пристига в рамките на 15 минути. „Вече ходим до истински супермаркет само веднъж на седмица или две“, казва 32-годишният финансов адвокат.

Услугите за бързи доставки процъфтяха в Русия, отразявайки световна тенденция, при която подобни бизнеси привличат клиенти и в Европа и САЩ. Над 14 милиарда долара са инвестирани в световен мащаб в услуги за бързи доставки на бакалски стоки от началото на 2020 година (по-голямата част тази година), според компанията за финансови данни PitchBook.

Руснаците прегърнаха електронната търговия по-късно от други страни, но онлайн пазаруването в света като цяло напоследък отчита експлозивен растеж.

Въпреки че много търговци на дребно предлагат доставка на стоки, поръчани онлайн, компании като Лавка на технологичния гигант Яндекс (която използва и семейството на Некрасов) и Самокат се опитват да си извоюват пазарна ниша със свръхбърза доставка от супермаркетите.

По време на строгите карантинни мерки, наложени в Русия, търсенето на доставки на бакалски стоки рязко скочи, надминавайки търсенето на услугите на някои търговци. Претоварените платформи не успяваха да обслужат клиентите си и при някои вериги доставките се забавиха с по няколко дни.

Утвърдени имена на пазара се огънаха под натиска, услугите за бързи доставки разцъфтяха, посочва Максим Автухов, главен финансов и търговски директор в Яндекс.Лавка, която бе основана през 2019 година. „Играта се промени“, подчертава той. „Преди пандемията бяхме играчка за забавление. Пандемията промени всичко, особено в началото, когато хората бяха обхванати от паника“, разказва мениджърът.

Компанията, която предлага и доставка на храна от ресторанти, разчита на армия от куриери на велосипеди и многобройни складове, известни като „магазини на тъмно“. Събирането на стоките по една поръчка отнема средно две минути, обяснява Автухов.

Услугата, която предлага ограничен асортимент от стоки на цени, като цяло по-високи спрямо тези в супермаркетите, е насочена към млади професионалисти от средната класа.

Мари Левоч, 34-годишна учителка по английски от Москва, разказва, че е започнала да използва услугата на Яндекс за 15-минутни доставки в началото на зимата, за да избегне излизането на студа и носенето на тежки стоки като бутилирана вода, които трудно качва до четвъртия етаж без асансьор. „Използвам ги, защото това е най-удобната възможност за поръчка на всякакви стоки“, споделя тя.

Защо не Ню Йорк?

През четвъртото тримесечие на 2020 година бизнесът с бързи доставки е донесъл над 4 милиарда рубли (52 милиона долара) или 18 % от оборота на Яндекс от таксиметрови услуги и доставки на храни.

Лавка работи в няколко от най-големите руски градове, както и в Тел Авив, където Яндекс присъства от 2014 година. Компанията обяви миналата седмица, че се готви да започне дейности и в Париж и Лондон.

„През зимата имаше много поръчки“, разказва Кутман Канатбек Улу, куриер на Яндекс.Лавка, след като е доставил две поръчки до клиенти в Москва от близък склад, разположен в сграда без прозорци.

„Правим около 40-50 доставки дневно“, посочва 18-годишният младеж от Киргизстан, допълвайки че може да спечели около 3000-5000 рубли (39-65 долара) дневно.

От другата страна на Атлантическия океан, склад на нюйоркския стартъп за бързи доставки в предпочитания от семейства квартал Бруклин също гъмжи в усилена дейност.

Доставчик с ярка раница в синьо и бяло бърза с поръчка за клиент през две улици и се връща няколко минути по-късно. Стартъп компанията, наречена Fridge No More, е основана от двама руснаци – Антон Гладкобородов и Павел Данилов през 2020 година.

„Знаем, че хората в Москва харесват тази услуга, защо не и в Ню Йорк“, отбелязва 38-годишният съосновател на фирмата Данилов. През пролетта тази година стартъпът е набрал капитал от над 15 милиона долара и се надява да отвори десетки локации в Ню Йорк през следващите 12 месеца.

Въпреки бума в търсенето на свръхбързи доставки все още не е ясно как ще изглежда секторът, когато ентусиазмът от първоначалния скок затихне, отбелязва Оливие Саломон, управляващ директор на парижката консултантска компания AlixPartners. „Кое ще надделее – скоростта на доставката или широтата на асортимента? Трудно е да постигнеш и двете“, отбелязва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.