За ваксини: Богати латиноамериканци се стичат в САЩ

Снимка: Сайънтист

Те пътуват хиляди километри със самолет от Латинска Америка до САЩ, като в някои случаи вземат транспорт, който направо от летището ги откарва до мястото за ваксинация срещу COVID-19. Сред тях има политици, телевизионни знаменитости, висши служители на компании и футболен отбор.

Заможни хора от Латинска Америка вземат чартърни самолети, резервират си места в търговски полети, купуват автобусни билети и наемат коли, за да получат ваксина в Съединените щати поради недостиг на доставки в родните им страни.

Вирджиния Гонсалес и съпругът й пътували със самолет от Мексико до Тексас, а после взели автобус, за да стигнат до място за ваксинация. Те повторили пътуването за втора доза.

Двойката от Монтерей, Мексико, действала по съвет на лекаря, лекуващ съпруга от рак на простатата. Те изминали общо 2200 километра при двете пътувания.

„Това е въпрос на оцеляване, каза Гонсалес за получаването на ваксина срещу COVID-19 в Съединените щати. – В Мексико властите не купиха достатъчно ваксини. Като че не ги е грижа за собствените им граждани.“

Мексико, чието население е почти 130 милиона, осигури повече ваксини от много латиноамерикански държави – по данни от понеделник около 18 милиона ваксини от САЩ, Китай, Русия и Индия.

Повечето от тях са давани на здравни работници, хора над 60 години и някои учители – засега те са единствените, които имат право да се ваксинират. Повечето други латиноамерикански страни, с изключение на Чили, са в същото положение или по-зле.

Затова търсачите на ваксини, които могат да си позволят да пътуват, идват в Съединените щати, за да избегнат дългото чакане, включително хора чак от Парагвай. Тези, които предприемат пътуването, трябва да получат туристическа виза и да имат достатъчно пари, за да платят за необходимите тестове за коронавирус, самолетни билети, хотелски стаи, коли под наем и други разноски.

В Мексико процъфтява бизнесът с чартърни полети до Тексас. Гонсалес и съпругът й са били ваксинирани в град Единбърг, Тексас, намиращ се на около 254 километра от дома им. Но имайки предвид, че сухопътните гранични пунктове са затворени за несъществени пътувания, двойката решила да вземе търговски полет до Хюстън, а после да пътува с автобус.

По-рано този месец 19 играчи на професионалния футболен отбор от Монтерей, известен като „Раядос“, пътуваха със самолет до Далас, за да се ваксинират, съобщиха местни медии.

В Перу икономистът Ернандо Де Сото, кандидатирал се за президент, се сблъска с враждебни реакции, след като призна, че е пътувал до САЩ, за да се ваксинира.

Телевизионни знаменитости публикуват в социалните медии съобщения за своите пътувания, предизвиквайки презрението на много зрители, които ги обвиняват, че парадират със своите привилегии.

Мексиканският телевизионен водещ Хуан Хосе Оригел публикува в Туитър своя снимка, на която се вижда как се ваксинира в Маями през януари. Аржентинската телевизионна знаменитост Янина Латоре също пътува до Маями, за да може нейната възрастна майка да получи ваксина, и публикува видезапис в Инстаграм.

Малко след това властите във Флорида започнаха да изискват доказателства за жителство за тези, които искат да се ваксинират.

Но близо половината американски щати, включително Тексас, Аризона и Калифорния, нямат подобно изискване и ще приемат всяка официална форма на идентификация със снимка.

Много от пътуващите имат приятели или роднини, които живеят в САЩ и могат да им помогнат да се справят със системата за записване за имунизация или да потърсят останала неизползвана ваксина.

Някои имат втори дом в САЩ, а други ползват назаем адрес в САЩ. Някои казаха, че са прочели, че много американци не планират да се ваксинират.

Зъболекарката Алехандра, която също живее в Монтерей, каза, че решила да потърси ваксина в САЩ, след като загубила майка си, починала от COVID-19 през февруари. Тя се регистрирала онлайн в аптека Си Ви Си в Тексас, използвайки адреса на приятел, живеещ там.

Миналия уикенд тя заминала със самолет за Хюстън, а в понеделник пътувала с автомобил, за да получи втората си доза от ваксината на „Модерна“ в Пасадина, Тексас.

Тя поиска да не се публикува пълното й име, защото се страхува от ответни мерки, след като видяла съобщения, че тези, които пътуват, за да се ваксинират в САЩ, могат да загубят визите си.

Алеханда каза, че се почувствала спокойна, след като получила втората доза, и си помислила за своята майка. „Какво щеше да стане, ако мама имаше възможност да се ваксинира в САЩ“, каза тя.

Тя знае, че има критики, че чужденци като нея се възползват от американските данъкоплатци, като се ваксинират в САЩ, но каза, че се опитва да предпази себе си и семейството си.

„Аптеките казват, че е без значение дали нямаш документи… а те го казват, защото търсят общото благо на обществото“, каза тя.

Правителството на САЩ плаща за ваксините и за разходите по поставянето на инжекциите на всеки, който не е здравноосигурен.

Говорителят на тексаското министерство на здравните услуги Крис Ван Дузън каза, че ваксината в Тексас е „предназначена за хора, които живеят, работят или прекарват значително време в Тексас“ и че над 99 процента от ваксинираните са жители на щата.

Богатите страни по света успяват да се сдобият с най-големите доставки на ваксини, включително САЩ, които са критикувани, че не правят повече, за да помогнат на по-бедните страни.

„Неравенството подхранва ваксинационния туризъм4, каза Ернесто Ортис, старши ръководител на програмите на Центъра за глобални иновации в здравеопазването към университета „Дюк“ в Северна Каролина, който проследява разпределението на ваксините срещу коронавируса по света.

В Перу едва 2% от 32-милионното население на страната са получили доза. „Изобщо не ги обвинявам, те са отчаяни“, пише в имейл перуанско-американският учен.

Джовани Васкес каза, че той и негов приятел планират да вземат търговски полет на 3 май от град Гватемала до Далас, където друг приятел предложил да им помогне да намерят ваксина срещу коронавируса.

Те искали да се имунизират, за да се чувстват сигурни, когато работят в родната си страна, където управляват жилищни сгради, които дават под наем на посетители, каза Васкес.

Той заяви, че може да прекара цели 20 дни в Съединените щати, опитвайки се да получи ваксина. Ако не успее да се ваксинира в Тексас, той планира да пътува до други щати като Луизиана или Аризона.

Васкес е уверен, че ако се зарази с COVID-19, ще се възстанови. „Но аз също така работя с хора и това е главната причина, поради която бих искал да потърся възможност да се ваксинирам в САЩ“, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.