Путин заплаши Запада да не преминава червена линия с Русия. Масови арести на протестите в подкрепа на Навални

Владимир Путин. Снимка: от тв екрана

Руският президент Владимир Путин предупреди чуждестранните си съперници „да не преминават никакви червени линии“ с Русия в обстановка на растящо напрежение със Запада по редица въпроси, предаде Франс прес.

„В общи линии се държим сдържано и скромно, като често пъти дори не отговаряме на недружелюбни действия и дори на явни грубости“, каза Путин в годишното си обръщение към нацията.

Той предупреди, че добрите намерения на Русия не трябва да се възприемат като признак на слабост и изрази надежда, че „никому няма да хрумне да прекрачи червена линия с Русия“. „Ние сами ще преценим къде минава тази линия“, заяви той.

За някои страни „отправянето на нападки към Русия за щяло и нещяло се превърна в нещо като спорт“, каза Путин, без обаче да споменава конкретни проблеми със САЩ и ЕС.

Руският държавен глава не каза нищо за съдбата на опозиционера Алексей Навални, който излежава присъда в затвора и според близките му е на прага на смъртта, нито за разполагането на десетки хиляди руски войници при границата с Украйна или за обвиненията за шпионаж и намеса в избори в САЩ и неотдавнашния скандал в Чехия, в който според Прага са замесени агенти на руското военно разузнаване, отбелязва АФП.

Същевременно най-малко 1100 души бяха арестувани в цяла Русия по време на неразрешени демонстрации днес с искане за освобождаване на изтърпяващия затворническа присъда опозиционер Алексей Навални, предаде Ройтерс, като се позова на неправителствена организация. Навални, който започна гладна стачка преди три седмици, твърди, че здравето му се е влошило чувствително.

Според неправителствената организация ОВД-Инфо, специализирана в наблюдението върху протестите в Русия, тези арести са направени в най-малко 40 града, основно в Сибир и Далечния изток, отбелязва Франс прес. Там, поради часовата разлика, демонстрациите с начален час 19 ч. са започнали по-рано.

Някои активисти са били задържани още преди протестите. Сред тях са опозиционни политици, включително говорителката на Алексей Навални, Кира Ярмиш, и друга негова приближена – Любов Собол.

Освен това бяха обискирани помещения, свързани с организацията на Навални Фонд за борба с корупцията.
Демонстрациите в Москва и Санкт Петербург започнаха в 19 ч. (и българско време).

В руската столица полицейски микробуси и служители на реда са разположени по много пътни артерии в центъра. Затворени са Червеният площад и Манежният площад, където беше насрочена протестната акция.

Във Владивосток, в Далечния изток, няколкостотин демонстранти преминаха мирно под наблюдението на полицията. Те носеха плакати с надпис: „Свобода за политическите затворници!“ и „Не на войната, репресиите и изтезанията!“.

В Сибир най-малко 2000 души излязоха на протест в големите градове Иркутск и Новосибирск, според местния информационен сайт Taiga.info.

„Навални трябва да живее!“, скандирали демонстрантите в Новосибирск. Според общинската съветничка в града Хелга Пирогова, съюзничка на Навални, засега протестът там протича мирно и без арести.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.