Бойко Борисов – герой в пиесата „Крава” от Мартин Карбовски

Сцена от пиесата „Крава“. Борисов участва в нея само като глас и като врат. Няма роля, изиграна от актьор. Снимка: „Театро“

Седмици преди изборите, на сцената на един софийски театър – „Театро“ излезе нова пиеса, в която главен герой е човекът, който най-дълго и най-много време гледаме по телевизора – Бойко Борисов. Вече и на театрална сцена (виж тук).

Пиесата „Крава“ от Мартин Карбовски е модерен абсурдизъм, написан по действителен случай – заради реален телевизионен репортаж.

Който помни, през 2018 г. една крава на име Пенка избяга в Сърбия и когато собственикът я открил и тръгнал да си я прибира, властите поискаха да бъде умъртвена, защото влиза без документи в страна от ЕС. Това се превърна в шумно събитие дни наред и предизвика вниманието на институции и медии: защото видиш ли кравата излязла от ЕС без документи и не може да се върне без документи (виж тук).
За нейното спасяване беше направена петиция в чужбина, в която се подписаха хиляди. Дори сър Пол Маккартни от легендарните „Бийтълс“ излезе с призив в защита на животното. Евродепутати също се застъпиха за кравата. Тя беше спасена и роди теленце, което собственикът кръсти Джон, на името на английския депутат Джон Фалк, който изиграл най-голяма роля в спасяването на кравата.

Пиесата „Крава“ от Мартин Карбовски се играе в театър „Театро“, зад стария театър „София“.

Това на пръв поглед незначително медийно събитие е формалната сюжетна линия на тази театрална политическа сатира.

А всъщност зрителите ще видят едно буквално „разкостване“ на политическата и обществена ситуация в България.

„Крава“ е опозиционна, анти-статукво, което напоследък дружно приемаме за нормално и за задължително. Това е пиеса, която се присмива на фалшивото говорене от телевизора, на двойния стандарт, който определя, че за едни законът важи, за други не, за едни свободата е възможна, за други – неразрешена.

„Крава“ осмива клишетата и лицемерието на политиците, на институциите, на „официозите“, наложени отвън.

И в центъра на тази сатира е образът на Борисов, който, както добре знаем е абониран за вашия телевизор, управлява от джипката и раздава сакото си и по 50 лв на някой и друг пенсионер и чака …обожанието на населението.

„Крава“ е и социална пиеса. В нея ще разпознаете фантомите на властта, тези с чекмеджетата, с далаверите, с магистралите, с ПКП-тата, с подарените сака от властта, с НПО-тата и армиите от модерни инквизитори, които идват, за да проверят дали народецът ни е вече достатъчно свикнал, обезсилен и предаден, за да не се съпротивлява на целия фарс, в който живеем…

Следващото представление на „Крава“ е на 29 април, от 19:00, в „Театро“, София (билети тук):

Режисьор е Любослв Неделчев, участват актьорите Владимир Солаков, Александра Койчева, Крис Атанасов, Марин Маринов, Симеон Димов, Антоан Петров-Анди.

Сцена от пиесата „Крава“. Снимка: „Театро“
Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.