Грета Тунберг превръща защитата на климата в мисия на своя живот

Грета Тунберг. Снимка: от тв екрана

Грета Тунберг навърши 18 години през януари, но вече се е примирила с бъдещето си: докато повечето младежи, завършващи училище, ще променят своята насоченост много пъти, шведската гимназистка казва, че активизмът за климатичните промени ще бъде мисията на живота ѝ.

„В един съвършен свят не би имало нужда от активисти за климата, но за съжаление, те все пак вероятно ще бъдат необходими известно време“, каза тя. „Мисля, че ще правя това, докато има нужда от хора, които да го правят.“ Активизмът и посланието на Тунберг оживяват в нова документална поредица – „Грета Тунберг: година, призвана да промени света“. Поредицата от три части, представляваща съвместна продукция на Пи Би Ес и Би Би Си Студиос, чиято премиера е днес в Деня на земята, проследява как 16-годишната тогава Тунберг пропуска една учебна година през 2019 г., за да се среща с учени по света и да привлича вниманието към климатичните промени.

Документалната поредица показва как тя посещава хора и места, отчетливо засегнати от затоплянето на Земята – като ледника Атабаска в Канада, изгорен от горски пожари град в Калифорния и местните саамски скотовъди в Швеция, където елените страдат от глад. Тя дори плава през Северния Атлантик по време на най-натоварения сезон в океана, за да види как емисиите от въглероден диоксид от корабите са променили химическия състав на океана.

Филмът освен това дава възможност да се надникне зад кулисите на речи, които Тунберг е произнасяла на масови демонстрации, а също така разкрива как световната пандемия от коронавируса значително забави нейния устрем. Тунберг, която беше номинирана за Нобеловата награда за мир през 2020 г., каза, че макар да е научила още повече за климатичните промени, е имало моменти, които са я изненадали – като срещата с полски миньори. „Очаквах, че те няма да имат желание за промяна, но те желаеха промяна. Те искаха да живеят в по-устойчив свят, стига да не бъдат изоставени“, каза Тунберг. „Срещала съм се със световни лидери, които са по-малко склонни за промяна.“

А именно много от тези правителствени ръководители поставиха Грета в положението на политически гръмоотвод и неволно повишиха нейната световна известност.

Бразилският консервативен президент Жаир Болсонаро я нарече „хлапачка“, руският президент Владимир Путин каза, че тя не разбира, че „съвременният свят е сложен“, а бившият американски президент Доналд Тръмп я споменаваше по време на митинги, което беше посрещано от бурни освирквания. Той дори заяви в станал прочут коментар в Туитър: „Грета трябва да работи върху своя проблем с управлението на гнева, а после да отиде на хубав старомоден филм с някой приятел! По-спокойно, Грета, по-спокойно!“

Тунберг, която през 2019 г. стана най-младият човек, удостоен с отличието „Личност на годината“ на сп. „Тайм“, каза, че не разбира напълно защо е вземана на прицел от правителствени служители, но това показва, че посланието за климатичните промени достига надлъж и нашир.

„Когато подобни хора правят такива неща и казват такива неща, разбира се, че е забавно“, каза Тунберг. „Това е знак, че правим нещо добро, че имаме влияние, затова го приемаме като комплимент.“ Тунберг обаче казва, че според нея най-интригуващото около новия проект е това, което създателите на филма не са могли да включат.

Станциите на Пи Би Ес в САЩ и Би Би Си Ърт в Канада излъчват документалната поредица днес, но Тунберг ще е в своето училище в Швеция, което възобнови присъствените занятия един ден седмично. Тя също така ще използва Деня на Земята, за да свидетелства онлайн пред Конгреса на САЩ, наред с учени, за субсидиите за изкопаемите горива.

Тунберг казва, че разбира, че това да промени света или дори да накара своите глобални съграждани да ги е грижа как светът се променя няма да стане за една нощ, но тя иска всички да са наясно как ежедневните им дейности могат да се отразят върху бъдещите поколения.

„Не казвам на никого да го е грижа“, заяви Тунберг. „Но ако искаш ти, децата ти и внуците ти да можете да живеете в благоденстващ свят и в свят, в който те да могат да се радват на всички неща в живота, на които ти си се радвал, тогава би трябвало да те е грижа. Но това, разбира се, зависи от теб. Не ти казвам да правиш нещо – спасяването на света е доброволно.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.