Китай и Австралия: Напрежение с елементи на шпионаж и 5 Джи

Шпионаж, 5 Джи (5 G), разследване на произхода на новия коронавирус, Хонконг, а сега Канбера анулира търговски договор с Пекин: отношенията между Китай и Австралия стават все по-обтегнати от 2018 г. Ето главните поводи за спорове между двете страни:

Анулирано споразумение

Вчера Австралия обяви, че разтрогва подписаното от австралийския щат Виктория споразумение за присъединяване към „Новите пътища на коприната“, като прецени, че то е несъвместимо с нейната външна политика.

„Новите пътища на коприната“ са голям китайски проект за инвестиции в инфраструктура, задвижен през 2013 г. по инициатива на президента Си Цзинпин.

Сред целите му са подобряване на търговските връзки между Азия, Европа, Африка и дори отвъд тях чрез изграждане на пристанища, железопътни линии, летища или индустриални паркове.

Австралийската външна министърка Мариз Пейн вчера реши да анулира подписани през 2018 и 2019 г. споразумения. Посолството на Китай в Австралия осъди решението й и го нарече „неразумно и провокационно“. Сега погледите са насочени към Пекин, който може да предприеме ответни мерки.

Без 5 Джи

Двустранните отношения започнаха да се влошават още през 2018 г., когато Австралия изключи частния китайски телекомуникационен гигант Хуавей от изграждането на нейната мрежа за високоскоростен мобилен интернет 5 Джи.

Канбера прецени, че свързаните с чуждестранни правителства фирми са риск за националната сигурност. Китайската компания отрече да е свързана с китайските разузнавателни служби.

Разследване на новия коронавирус

През април 2020 г. Австралия подкрепи искането на САЩ за международно разследване на произхода на епидемията от Ковид-19. Това предизвика гнева на Пекин, който смята това искане за враждебно и политически мотивирано.

Китайският посланик в Австралия Чън Цюге намекна, че този призив на Канбера може да доведе до бойкот на австралийското вино и на туристическите посещения в Австралия от страна на китайските потребители.

Търговски напрежения

През последните месеци Пекин прие редица мерки срещу десетина австралийски продукти, сред които ечемика, говеждото и виното.

Няколко седмици след предупреждението на Чън Пекин преустанови вноса от четиримата главни австралийски доставчици на говеждо месо, без да споменава искането за разследване на новия коронавирус.

След антидъмпингово разследване австралийското вино вече е обложено с големи компенсаторни акцизи, които удвояват или дори утрояват цената му в Китай.

Арести и шпионаж

Арестуването на австралийци в Китай също отравя двустранните отношения. Бившата австралийска водеща в китайската държавна англоезична телевизия Си Джи Ти Ен Чън Лей е задържана от август от съображения за национална сигурност.

Роденият в Китай австралийски писател Ян Цзюн, известен с псевдонима си Ян Хънцзюн, е в затвора от януари 2020 г. по обвинения в шпионаж.

Двама австралийски журналисти, които са се страхували, че също ще бъдат арестувани, напуснаха Китай през септември м.г., след като бяха разпитани от китайската полиция.

Пекин критикува Канбера за полицейски акции в домовете на работещи в Австралия китайски журналисти, извършени в рамките на разследване на потенциална кампания за повлияване на общественото мнение.

Пет очи

Австралия е член на западния съюз „Пет очи“, който е силно критичен към Китай откакто миналото лято влезе в сила спорен закон за националната сигурност в Хонконг, който е китайска автономна територия.

Заедно със САЩ, Великобритания, Канада и Нова Зеландия, Австралия публично осъди реформата на избирателната система на Хонконг и изрази безпокойство от намеренията на китайските технологични компании в чужбина.

„Независимо дали имат пет или десет очи, ако посмеят да посегнат на суверенитета, сигурността и развитието на Китай, да внимават, защото може очите им да бъдат избодени и те да ослепеят“, предупреди говорител на външното министерство.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.