Нови избори са неизбежни. Ама какво щяло да стане на тях…

Няма нищо страшно да има нови избори през септември. Ще ни плашат, че няма стабилност, че са излишни разходи и т. н. Само защото искат да направят удобно за Борисов правителство – или негово, или слабо, компромисно, което може да падне всеки момент.

В Израел правиха четири пъти избори за 2 години. В Испания – четири пъти избори за 4 години. Във Великобритания три пъти избори за 4 години, плюс един сериозен референдум. В Италия и т. н., примери много.

Демокрацията е скъпо нещо. Но най-скъпото не са изборите.

Нови избори у нас са неизбежни, дали до 5-6 месеца, дали до 1 година. Това са политическите реалности и подреждането в парламента.

Вайкането ама какво ще стане на нови избори е наивно.

Резултатът няма да е по-добър за ГЕРБ. Дори в следващия парламент да влязат обединени ВМРО и НФСБ на Смеонов, те ще са 15 души.

ГЕРБ няма как да спечели 90 депутати, вместо сегашните 75. По-скоро ще са още по-малко от сега. Но както и да ги събираш, на ГЕРБ ще му трябват най-малко 2 партии за да направи правителство. Както е и сега.

Така Борисов не може да се върне на бял кон, той вече е трайно нежелан за стабилно мнозинство избиратели.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.