Откъде идват поръчката за предаването на Веселин Дремджиев и заплахите към „Биволъ“?

Атанас Чобанов в „Денят с Веселин Дремджиев“. Снимка: от тв екрана

Вчера излезе информация, че заради неуредени сметки между „Булсатком“ и ТВ+, телевизията няма да се излъчва за известно време. Това означава, че предаването на Веселин Дремджиев е свалено от ефир за неопределен период от време. На пръв поглед в това няма нищо съмнително.

Трябва да се спомене обаче, че Спас Русев от месеци се опитва да придобие „Булсатком“. Спас Русев е човек от кръга на Милен Велчев и руската банка ВТБ. Зад гърба му стои също Българската банка за развитие, позната още като банката на Пеевски. Натискът от Русев и Пеевски много прилича на опит отново да бъде заглушено свободното слово.

Друг случай от вчера е, че собствениците на Първа инвестиционна банка съдят за клевета „Биволъ“, сайтът за разследваща журналистика. „Биволъ“ публукуваха силен материал за това как собствениците на банката, заедно с Борисов, Пеевски и Доган, се занимават с контрабанда на цигари в Близкия изток.

Разследващите журналисти на „Биволъ“ бяха редовни гости при Дремджиев. Неговото предаване беше едно от малкото места, където се говореше открито за разследванията им. Днес сайтът на „Биволъ“ беше свален след хакерска атака. Дали е случайно, че за няколко дни, две от най-критичните към властта медии – предаването на Дремджиев и сайтът на „Биволъ“ – паднаха при съмнителни обстоятелства?

Не, няма как да е случайно. няКОЙ усилено работи следващата година да сме не на 112-то, а на 212-то място по свобода на словото. Не бива да позволяваме това да се случи. Репресиите и опитите журналисти да бъдат заглушени трябва да спрат.

Без качествена и безпристрастна журналистика няма как да има демокрация. Това е точно това – битка за демокрацията в България.

П.С. Булсатком всъщност е в добро финансово състояние. Оказва се, че проблемът е и в ТВ+, собственост на офшорната „Розенфелд“ и КО, която отказва да преговаря с ръководството на „Булсатком“.

Сайтът на „Биволъ“ също отново работи.

– –
От фейсбук-страницата на автора

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.