Спряха предаването на Дремджиев с непонятни обяснения

Веселин Дремджиев. Снимка: от тв екрана

Водещият на предаването „Денят“ по TV+ Веселин Дремджиев съобщи във Фейсбук, че в петък то няма да бъде излъчено. „Денят с Веселин Дремджиев“ беше от малкото критични към властта предавания, макар и в телевизия с по-малка аудитория. TV+ спира излъчването на новини и актуални предавания, след като от няколко месеца медията не е получавала плащанията за своето съдържание от „Розенфелд и Ко“ – компанията-собственик на телевизията, дъщерна на кабелния оператор „Булсатком“. Потвърждава се впечатлението, че всички критични към властта медии ги спират по едни или други причини. Така пред 2 години беше купена и закрита телевизията BiT. Журналисти и собственици са под натиск, често обществото не научава истината за някой напуснал или уволнен журналист, защото телевизиите имат клаузи за конфиденциалност в договорите.

Дремджиев цитира позицията на „Булсатком“: „Ние сме жертва на изнудване и 9 месеца TV+ отказва да води конструктивни преговори с новото ръководство на компанията“.

В предаването „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Веселин Дремджиев коментира:

„По отношение на този финансово-търговски спор, всяка от страните казва своята гледна точка, но едно е ясно, че през всичките тези месеци е имало доставка на съдържание от страна на „TV+“, част от което съдържание е и „Денят с Веселин Дремджиев“, то е било фактурирано, а защо не е бил плащано, това си е техен въпрос, но така или иначе, стоката е била осигурявана.“

Винаги контекстът е такъв в България. Ако беше се случило преди три месеца, щяха да бъдат протестите. Ако е след един месец, може би ще е заради евентуалните предсрочни избори. Винаги в България ври и кипи. Сега дали зад един финансов спор има политико-икономически пласт, аз мисля, че, разбира се, винаги има, защото, когато говорим за медии и телекоми, има много, много интереси. Но аз имам своята аудитория, рекламодатели и това ми дава спокойствието.

По време на протестите през лятото министър-председателят в оставка Бойко Борисов каза, че е бил направен опит за преврат. Да, превратът успя, но този преврат беше в трите национални телевизии. Това, което видяхме – разхождащ се мин.-председател по гащи и монологични изблици, които се предават „на живо“ по три национални телевизии – това е преврат срещу журналистиката. И дори проблемът не е в това, а в това, че нямаше проверка на фактите, които изнесе мин.-председателят в оставка. А там имаше откровени лъжи.

(Журналистите) да зададат въпроса на тези министри от ГЕРБ, които все още ходят в студиата на големите телевизии – къде са 800-те милиона, които Путин иска, какво стана с разследването на къщата в Барселона, какво става с разследването за „Булгартабак“? Ето тези въпроси да зададат, за да нарушат този медиен комфорт, защото не може три национални телевизии да прекъсват програмите си, за да показват мин.-председателя. Трябваше да направят, както дори „Фокс“ в САЩ направиха – казва Тръмп, че връща мандата, дръпват му шалтера – и това е. А „Денят с Веселин Дремджиев“ ще го има.“

Цялото интервю може да се чуе тук.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.