Арменците в Ню Йорк: Между радост и разочарование след признаването на арменския геноцид

Избиване на арменци от турците. Илюстрация от френския „Льо пти журнал“ от 2 май 1909 г.

Арменската общност в Ню Йорк прие със задоволство, но без еуфория признаването на арменския геноцид от Джо Байдън в събота, като съжалява, че президентът на САЩ не е оказал по-голям натиск над Турция.

В събота около 400 арменци преминаха в шествие към площад „Вашингтон“ в квартала Гринич вилидж, за да отбележат деня в памет на арменския геноцид, който съвпадна с изявлението на американския държавен глава.

„Признателни сме, че най-после правителството на нашата страна накара гласът му да се чуе“, заяви със задоволство ръководителят на Арменската апостолическа църква за източната част на САЩ Анушаван Таниелян, който водеше шествието. „Трябва да действаме, за да осуетим бъдещи кланета или геноциди“, добави той.

САЩ признаха арменския геноцид

Арменската общност в Ню Йорк някога е била съсредоточена в сърцето на Манхатън, но вече се е разпръснала в района, най-вече в бруклинския квартал Бейсайд и в североизточната част на Ню Джърси, но продължава да се събира всяка година да почете паметта на жертвите на геноцида.

Нюйоркските арменци са родени в Турция, Армения, Иран, Сирия, Ливан или САЩ. Те са с различни биографии, но с обща история, която държат да съхранят. Всички са израснали със спомена за събитията от 1915 г., за които са им разказвали по-възрастни роднини.

На Арам Боуън са разказвали за прадядо му, който е обезглавен от османски войници. Бабата на Ани Тервизян пък й е разказвала как нейната майка и чичо са били избити.

В Ереван отбелязаха годишнината от арменския геноцид със свещи и цветя

Турция не е спомената

Ивет Геворкян реагира сдържано. За нея съботното изявление е победа, която възнаграждава „всичкото време, което отделихме, за да се стигне дотук“.

Тази 51-годишна жена е родена в Иран и е дошла на 9 години в САЩ със семейството си. Тя си спомня за Съединените щати тогава като страна, „където хората не са знаели“ за съдбата на арменците, които казват, че един милион и половина от тях са били избити от войските на Османската империя.

Оттогава арменската общност се е мобилизирала, каза тя със задоволство и споменава конкретно помощта на рода Кардашиян, чиято най-известна представителка Ким – звездата на риалити шоу от арменски произход – от години настоява САЩ да признаят геноцида.

Никой от участниците в шествието в събота не пропусна да забележи, че Джо Байдън е споменал само османските турци. Според всички тях той е искал поне донякъде да щади Турция, която е стратегически съюзник на САЩ и член на НАТО.

106-а годишнина от геноцида над арменците

„Това е само една малка стъпка, защото той не спомена Турция“, изрази съжаление Ивет. „От една страна се признава арменския геноцид, но в същото време им (на Турция) се дава оборудване, подкрепя се армията й“, недоволства Мхер Джанян от Арменския национален комитет на САЩ. Той обвинява САЩ и други признали арменския геноцид страни, че играят двойна игра.

Всички възприемат турския президент Реджеп Тайип Ердоган не само като враг, а и като някакъв вид наследник на извършилите геноцида османлии заради подкрепата му за Азербайджан в неотдавнашния конфликт с Армения за съдбата на Нагорни Карабах.

Според Арам Боуън са достатъчни „обикновени извинения“, за да се нормализират отношенията с Турция. „Вижте как постъпиха кюрдите“, каза той, имайки предвид как част от кюрдската общност е признала ролята си в избиванията от 1915 г. редом с османлиите.

Той обаче бързо се поправя, сякаш внезапно се е събудил. „Турция никога няма да признае геноцида. Това никога няма да се случи“, каза той.

Борбата продължава, но Ани Тервизян иска да запомни това събиране най-вече с десетките юноши и млади мъже, които са дошли с табели и червено-синьо-оранжевото арменско знаме.

„Фактът, че след толкова поколения всички тези млади хора, в чужда страна, се чувстват арменци, е победа“, радва се прехвърлилата 50-те години жена.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.