Жертвите на ковид надминаха 16 хил. Невярващите намаляват, лъжите на Борисов се умножават

Данните за умирания по седмици в България (на база смъртни актове) показват как се развиват вълните от епидемията. Вляво е върхът на вълната март-април 2021, вдясно – върхът на вълната ноември-декември 2020 г. Източник: НСИ

Днес, вторник, 27 април, здравната система отчете 194 починали от Ковид 19 в България. Миналия вторник бяха 217…

Премиерът Борисов, който е в отпуск и на домашно лечение, проведе заседание с министри в дома си в неделя. И обяви, че в Гърция при по-строг локдаун имало провече починали за деня, отколкото у нас.

Това беше целенасочена лъжа. Защото по правило болниците и лабораториите у нас в неделя дават по-малко данни за заразени и починали от ковид, описват повечето случаи в понеделник. За неделята бяха описани само 48 смъртни случая у нас. Премиерът Борисов използва това, за да изтъкне как успешно се справя с коронакризата.

Истината е, че под неговот мъдро управление България има над два пъти и половина повече жертви на милион жители, в сравнение със съседна Гърция.

България е сред рекордьорите на ЕС и на света по смъртност от Ковид 19. В ЕС в момента ни изпреварват по смъртност на 1 млн. жители само Унгария Чехия, и това е временно. България е излизала и преди тях и не се знае до края на сегашната вълна и до края на епидемията как ще се подредят.

България е без конкуренция

 

на дъното в ЕС и по най-малък процент ваксинирани жители

 

Хората у нас свикнаха с високата смъртност, макар неверието в опасността да намаля.
Помнят се ожесточените призиви в социалните мрежи срещу маските, как били безполезни, вредни… Призивите против затварянето на заведения, театри и др. И клетвите, че коронавирусът е обикновен грип и мерките са излишни. Само ни плашели… Позатихнаха.

Към днешна дата жертвите в света надминаха 3,1 млн., а в България надминаха 16 100 – от доказано с тест заразените. Има и недоказани с тест случаи, има починали седмици или месеци след като са прекарали ковид… Всеки българин вече има някой познат, умрял от Ковид 19. Има драстични случаи на починали цели семейства – баща, син и майка, братя и баща и др.
Позамлъкнаха и репликите, че не е доказано от какво са умрели – не им били правени аутопсии…

Като се появиха ваксините, започна атаки и срещу тях – ама не били минали изпитания, опасни са, вредни са. Абсурдна ситуация – не щем маски, не щем затваряне на заведения, театри и училища, не щем и ваксини. Уникално глупави реакции на част от обществото…

Мина повече от година от началото на кризата с коронавируса и се видя, че учените и лекарите по света дадоха най-правилните мерки за ограничаване на епидемията – предпазни средства, дистанция, хигиена, локдаун, ограничено пътуване, събирания. В Китай първи се справиха, но с цената на много строги мерки, каквито не са възможни в демократична държава.

В страни като България, където управляващите и без друго са с ниска степен на доверие, мерките се възприемаха с още по-голяма съпротива. И понеже правителството на Борисов е силно популистко, той разхлабваше колкото може мерките. „Ние сме като ластик – отваряме, затваряме”, обяви самият той в поредното си селфи изявление.
А медиите сякаш водеха борба против мерките, непрекъснато пускайки да ги коментират специалисти, които са против тях. Цялата съпротива срещу беше истерична реакция или екстравагантни изявления на маргинални експерти, които искат да блеснат, като плуват срещу течението.

Вирусът си прибира жертвите и засега

 

повтаря точно епидемията с Испанския грип отпреди век

 

Тя е започнала с ограничен взрив на заразата в лагери на английски и френски войски в северна Франция по време на Първата световна през декември 1917 г. (както в Юхан, Китай през декември 2019). През януари до април 1918 г. е първата вълна, пръснала се по Европа и света. Втората вълна от септември до Коледа 1918 г. е най-смъртоносна, вирусът е стигнал да всяко населено място на света, взел е многобройни жертви и сред населението на островите в океаните. Следва още една вълна в началото на 1919 г., следваща вълна в края на годината, и последна затихваща през 1920 г.

Загинало е около 4% от населението на света. Жертвите са между 50 и 100 млн. души от 1,8 млрд. население. Не е имало как да се изчисли по-точно броят на жертвите в тогавашните условия.

Сега епидемията е установена отрано и са приложени мерки, които ограничават жертвите. Сравнително бързо са произведени различни ваксини, по нови и стари технологии. Има повече средства за защита, повече ефективни медикаменти и болнична техника.

Така, както се развива разпространението на коронавируса, подобно на Испанския грип, може да очакваме още една вълна наесен и последна по-слаба вълна в началото на следващата година. И ковид по-нататък ще се появява тук и там през зимата, вече не толкова смъртоносен. Да се надяваме, че ще стане така.

Щетите за обезлюдена страна като България са по-тежки. Свръхсмъртността (починалите над средното за предишни години) за 2020 г. по данните на НСИ е по-голяма от Първата световна война. През 2020 г. са умрели средно 15 хил. души повече отколкото средното за поредните 5 години преди това. През 2021 г. се очертава свръхсмъртността да е още по-голяма, защото има една силна вълна от ковид от февруари до април, а предстои още една наесен (виж графиката на НСИ).

Има и косвени жертви на епидемията, от разстройването на здравната система (през март-април настанените с ковид в болниците надминаха 10 хил. души).

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.