Дигитален здравен пропуск: Смислен план или отбиване на номера?

„Коронапаспорт“

Докато Европа устремно подготвя схема с дигитални здравни пропуски, за да спаси ваканционния сезон от пандемията, технически и политически препятствия показват пред колко голямо предизвикателство е изправен светът за изграждането на такива системи, казват участници в тази инициатива.

Разработчиците се борят с различни проблеми – както практически, например какво се приема като доказателство, че човек няма Covid-19, така и философски, включително дебати за дискриминация и правото на личен живот.

Зависими от туризма южни страни като Испания, Гърция и Португалия настояват за бързо въвеждане на обещания „дигитален пропуск“ и заявяват, че икономиките им няма да издържат загубата на още един летен сезон.

Европейската комисия планира този месец да възложи договор за централна система за проверка на дигитални пропуски, използващи Кю Ар кодове, които могат да се сканират в приложение на смартфон. Тя ще даде и примерна схема в помощ на страните членки за развиване на техни приложения, въпреки че някои вече са подготвили свои версии.

Очаква се системата да стартира през юни след тестване през май. По-малко зависещите от туризма северни страни в съюза обаче предупреждават, че толкова бързо задействане на работещо решение ще е трудно, особено предвид броя на участниците в 27-членния блок.

„Това е агресивен график и той налага сътрудничество“, каза ръководителят на шведската инициатива за дигитален ваксинационен паспорт Матс Снал.

БЪГОВЕ ЗА ОПРАВЯНЕ

Има дълъг списък от нерешени проблеми в системата за ваксинационни паспорти. Все още няма консенсус дали тестовете за антитела са достатъчно доказателство, че човек, който е преболедувал Covid-19, е имунизиран, казват участници в работата по системата.

Приспособяването на тази схема към посетители от чужбина също поставя предизвикателство, след като председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в неделя за в. „Ню Йорк таймс“, че ЕС ще отвори вратите си за ваксинирани американци това лято.

Страните членки също така се тревожат за сигурността на личната информация, макар и Комисията да обеща, че тези онлайн удостоверения ще съдържат минимални данни: име, дата на раждане, конкретната здравна информация, датата на издаването ѝ и уникален идентификационен код.

Въпреки че ваксинационните паспорти не са се превърнали в свръхполитизирана тема като в САЩ, където десни политици осъждат идеята като посегателство над личната свобода, тук също има безпокойства за дигиталното проследяване.

Въвежданите в дигиталните удостоверения данни ще са силно податливи на фалшифициране, предупреди Майкъл Вийл, който изнася лекции за права и регулации при цифровите технологии в Лондонския университетски колеж.

В същото време обучаването и екипирането на персонал в цяла Европа за проверка на удостоверенията може да се окаже невъзможно на практика и това би породило „отбиване на номера със сигурността“, което фактически ще е по-скоро намеса в личния живот, отколкото нещо реално полезно, добави Вийл.

ТЕСТОВЕТЕ СА ЗАПОЧНАЛИ

Препирните около ваксинационните паспорти приличат на миналогодишните дебати за приложенията за проследяване на контактни лица, които според някои експерти са можели да помогнат за овладяване на пандемията, но като цяло пропаднаха заради технически спорове, липса на разбиране и огромни вълни на инфекция, които в общи линии ги обезсмислиха.

Ваксинационните паспорти обаче по същество са по-прости: за разлика от приложенията за проследяване на контакти, на тях не им трябва да комуникират с други телефони или да проследяват каквито и да било придвижвания.

Вместо това дигитален здравен пропуск, издаван от лекар или от здравен център, ще съдържа Кю Ар код с предварително заверена информация, с която се удостоверява, че пътникът е бил ваксиниран срещу или е дал отрицателен резултат на Пи Си Ар тест.

Страните членки на ЕС създават приложения, с които хората да качват Кю Ар кода в смартфоните си. Официалните лица ще получат отделни приложения за проверката им: „зелен“ резултат ще означава, че удостоверението е валидно, а „червен“ – че е невалидно.

Системата на ЕС ще гарантира, че германското приложение, например, ще се чете лесно в Португалия.

Естония, която миналата година вече изпробва дигитален имунитетен паспорт за работното място, е смятана в Брюксел за най-напреднала в изграждането на националното си приложение, но някои други се доближават до нея.

Франция наскоро добави нова функция към съществуващото си приложение за проследяване на контактни лица, което позволява на потребителите да качват неотдавнашни резултати от тестове и доказателства за ваксинация. Това приложение е в процес на тестване първо в самолетни полети до Корсика.

Германия започва с изграждане на самостоятелно приложение за даване на доказателство за ваксинация, но планира впоследствие да добави дигиталното удостоверение към съществуващото от миналата година приложение за проследяване на контактни лица.

Испания е един от най-гласовитите поддръжници на дигиталния пропуск като безопасен начин да се улесни мобилността, след като през 2020 г. е загубила над 80 процента от чуждестранните си посетители, антирекорд за последните 51 години.

„Испания не може да си позволи още едно лято като това на 2020 г.“, каза източник от министерството на туризма. „Ръководствата на летищата и пристанищата вече са сключили договори за необходимите услуги за въвеждане и разпознаване на дигиталното удостоверение“, добави той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.