Краят на дисковете с музика?

48% от американските тинейджъри изобщо не са си купили CD през 2007 г. Тегленето на музика от Интернет продължава да расте.

Продажбите на музикални дискове в САЩ спадат всяка година, а все повече хора предпочитат да теглят mp3-ки – легално или нелегално. Снимка : e-vestnik

Отиването до музикалния магазин, за да си купиш музика, явно вече не е любим ритуал за тинейджърите. Миналата година почти половината американски младежи (48%) изобщо не са си купили дискове с музика, като процентът се е покачил стабилно от 2006 г. Тогава 38% от американците бяха избрали да не си купят CD с музика.

В същото време нелегалното споделяне на музика онлайн се е повишило през 2007 г. Има обаче надежда, че легалното теглене на музика също набира скорост. През последната година продажбите на Apple iTunes са се покачили дотолкова, че компанията вече е на второ място в американската класация на продаващите музика, веднага след магазините Wal-Mart.

Това е добра новина за музикалната индустрия, която в последните години се опитва безуспешно да замени продажбата на дискове с легално теглене на mp3-ки. Бройката дискове продадени в САЩ е намаляла с 19% през 2007 г. в сравнение с предишната, а продажбите на музика онлайн са се покачили с стабилно.

Според проучване на NPD, нюйоркска социологическа агенция, броят на хората, които са си купили легално музика в Интернет се е покачил с 21% на 29 милиона. Проучването е проведено сред американци над 13 годишна възраст. То е показало, че главно хората между 36 и 50 години си купуват музика онлайн, което може да е добър сигнал за разпространителите на музика да дигитализират и някои от по-старите си каталози.

Това обаче не означава, че iTunes не са популярни сред по-младите слушатели. Малъри Портильо, главен асистент във фирма от Санта Моника, казва, че не си е купувала CD от пет години, но харчи по повече от 100 долара на месец, за да си купува музика в Интернет. Тя признава, че ползва нелегалните сайтове за споделяне на mp3-ки само, ако не може да намери дадена песен в iTunes.

Kупуването онлайн спестява доста неудобства – не те зарива с дискове и не трябва първо да превръщаш файловете в mp3-ки на компютъра си, за да можеш да ги слушаш на iPod.

Последната покупка на Малъри е била тази седмица, когато тя е похарчила 19,99 долара в iTunes за юбилейното 25-то издание на „Thriller“ на Майкъл Джексън. „Дано някой ден не съжалявам, че „Тhriller“ е на компютъра ми, а не в лъскавата опаковка на колекционерското издание“, казва тя.

Повишеното купуване онлайн засега не компенсира парите, изгубени от спада на продажба на CD-та, както и от нелегално теглене. Според NDP миналата година 1 милион потребители са престанали да си купуват дискове.

Има няколко начина, по които потребителите могат да се сдобият с дигитална музикална колекция. Мp3-ки могат да се купуват от онлайн магазини като iTunes и Amazon.com. Другият вариант е песните от CD-тата да се конвертират в дигитален формат.

Големият проблем на музикалната индустрия са сайтовете за нелегално споделяне, където всеки може да тегли това, което другите са качили. Друг безплатен вариант е така нареченото peer-to-peer споделяне, където хората дават частичен достъп до компютрите си, така че други потребители да могат да теглят качената музика. Според хората от музикалната индустрия подобни методи за добиване на музика нарушават закона.

14-годишната Рейчъл Ротман казва, че не си е купила нито един диск през изминалата година. Тя обяснява, че тегли по пет-шест нови песни на ден – oт платени сайтове като iTunes или от МySpace, където доста групи предоставят свои песни за безплатно теглене. Рейчъл е изчислила, че има около 2600 песни на компютъра си. Купили са и компютър в седми клас, като дотогава тя редовно си е купувала CD-та. Но сега не вижда смисъл да се занимава с това.

Легалното теглене на музика в САЩ набира скорост. През последната година продажбите на Apple iTunes са се покачили дотолкова, че компанията вече е на второ място в американската класация на продаващите музика, веднага след магазините Wal-Mart.

„Трябва да отидеш до магазина и да платиш…не знам точно колко, но около 12 долара. След това трябва да се мъчиш да свалиш песните на компютъра си. А когато си изтеглиш песента, всичко става за секунди“, казва Рейчъл.

Осмокласничката Хънтър Конрад от гимназията „Линкълн“ в Санта Моника, казва, че тегли 80% от музиката си от iTunes, но ако става въпрос за група, която наистина харесва, предпочита да си купи оригиналния диск.

Тя е „една от малкото“ от групата и приятели, които все още купуват CD-та. Хънтър казва, че повечето и съученици предпочитат да теглят – заради удобството, за да спестят пари и, за да имат само песните, които харесват.

„Всъщност никой не иска всички песни от даден албум, а само хитовете“, казва 14-годишното момиче.

През последната година изглежда, че музикалната индустрия се ориентира в новите условия. Някои компании вече позволяват на онлайн музикалните магазини да продават песни без защита авторските права, като така се надяват да улеснят потребителите в прехвърлянето на дигитална музика между различни компютри и устройства. Така те се надяват да отстранят и изкушението от тегленето на песни нелегално.

„Тенденцията към пренасочване към Интернет ще продължава, но не до последно. Винаги ще има хора, които ще искат физически да притежават даден диск“, смята Тед Коен от консултантската фирма TAG Strategic, който е специалист по дигиталните медии.

Някои компании застават плътно зад mp3-магазина на Amazon, който се конкурира с iTunes. Също така бяха заведени дела срещу фенове, които са теглили и разпространявали музика, без да плащат за нея.

Тези мерки очевидно са имали някакъв ефект. Проучването на DNP сочи, че хората, които са споделяли музика на нелегални сайтове са били 19% през 2007г. – същата цифра както през 2006. Но тези, които го правят, го правят все по-усилено. Някои признават, че по нелегален път са се сдобили с над 3000 песни.

Преди две години тинейджърите са представлявали 15% от хората, които купуват CD-та. През 2007 г. са били 10%. Но дигиталния музикален свят все още не е завладял хора като Исак Кан и приятелят му Чарли Уилямс. 14-годишните младежи понякога купуват музика онлайн, но предпочитат да отидат до близкия музикален магазин и да разгледат дисковете. „Обичам да разглеждам различни дискове, за да видя дали няма да си харесам още нещо“, казва Исак.

Чарли наскоро е купил устройство, с което може да дигитализира 300-та плочи на баща си. Той казва, че много от връстниците му теглят нелегална музика, защото са постоянно пред компютъра. Но Чарли няма компютър. Между другото, той добавя : „Самият аз съм музикант, така че предпочитам да си купувам музика.“

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.