Унгария: Реформа във висшето образование предизвиква недоволство

Виктор Орбан. Снимка: ЕПА/БТА

Парламентът на Унгария гласува вчера за прехвърляне на държавни активи на стойност милиарди долари във фондации, които ще контролират много от обществените университети и културните институции в страната – ход, който опозицията осъди като кражба на обществени финансови средства.

Решението, прието с мнозинството от две трети на управляващата коалиция в парламента, постави 11 университета под контрола на обществени фондации, ръководени от назначени от правителството попечителски съвети. Това е поредна стъпка по път, който критиците определят като превземане на системата на висшето образование в Унгария от министър-председателя Виктор Орбан и неговата управляваща партия ФИДЕС.

Фондациите получиха дарения на стойност милиарди долари от обществени активи, включително ценен недвижим имот, дворец, пристанище и дялове в компании, частично притежавани от държавата, като енергийната фирма МОЛ и фармацевтичната „Гедеон Рихтер“, което доведе до обвинения за масово прехвърляне на обществено богатство в ръцете на хора, верни на правителството.

„Това е много опасен ход. Мнозина предполагат, че се създава дълбока държава“, каза правният директор на антикорупционната организация „Трансперънси интернешънъл“ Миклош Лигети.

Унгарското правителство настоява, че реформите са необходими за модернизиране на висшето образование и че новият модел представлява „преосмисляне на ролята на държавата“, при което фондациите ще осъществяват обществени задачи, които обикновено се изпълняват от правителството.

То отрича, че обществените активи са застрашени чрез прехвърлянето им във фондациите, и казва, че на университетите е била дадена възможност да изберат дали да бъдат включени в реформите.

„В случая говорим за фондации в обществен интерес… следователно всички активи, които тези фондации имат, могат да бъдат използвани единствено за обществени цели, за дейностите на висшето образование и те по никакъв начин не стават частна собственост“, заяви службата за международни връзки на правителството в имейл до Асошиейтед прес.

Критиците обаче казват, че университетите са били принудени да приемат новия модел и не са получили никакви гаранции, осигуряващи академичната им самостоятелност.

Независимата депутатка Бернадет Сел каза, че според нея този ход е средство, чрез което управляващата партия в Унгария иска да запази влияние върху ключови области на обществения и културния живот, дори да загуби властта на внимателно следените избори догодина.

„По същество се изгражда паралелна държава, държава в държавата, при което следващото правителство има много малки възможности да прилага своята изборна програма. Защото дотогава държавата просто ще е прехвърлена към други структури“, каза Сел след гласуването.

Конституционни изменения, приети в края на миналата година, промениха правното определение за обществени финансови средства, като дадоха на фондациите по-голяма свобода да ги използват по своя преценка под слаб обществен надзор. Това предизвика опасения, че ценни обществени активи могат да бъдат продадени от фондациите, за да се финансират университетски дейности, или да бъдат прехвърлени по занижени цени на вътрешни хора с политически връзки.

„От една страна, това е опит за поставяне на обществени активи под частно владение на управляващата партия и нейните довереници, но е и опит за запазване на контрола върху обществени сектори, дори управляващата партия да загуби властта на изборите“, каза д-р Жолт Енеди, преподавател в Централноевропейския университет – водеща институция, която беше принудена да напусне страната през 2018 г., след като Орбан въведе спорни промени в закона за висшето образование.

Някои институции във висшето образование се противопоставиха на опита за преструктуриране. Миналата година студенти и преподаватели от Университета за театрално и филмово изкуство в Будапеща окупираха университетския комплекс, след като бяха отнети правомощията на неговия демократично избран академичен съвет и той беше поставен под контрола на фондация. Те заявиха, че този ход е опит за потъпкване на тяхната самостоятелност и задушаване на академичната свобода.

Енеди каза, че реформите „нямат нищо общо с висшето образование“ и че преструктурирането е пореден опит на правителството на Орбан да получи по-голямо влияние върху институциите в страната.

„Идеологическият и политическият контрол върху образованието е просто неразделна част от по-голямата схема, при която всички тези сфери на живота, сектори на промишлеността, търговията и изследователската дейност, религиозния живот и спорта са събрани под общото ръководство на Орбан“, каза Енеди.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.