Германското разузнаване наблюдава настроени срещу карантинните мерки активисти по подозрения в антидържавна дейност

Германската служба за вътрешно разузнаване наблюдава хора, участвали в протести срещу карантинните мерки, за да прецени дали съпротивата им срещу налаганите от властите ограничения представлява подривна дейност и подстрекаване към насилие.

Следенето обхваща някои членове на движението „Кверденкер“ („Нестандартно мислещи“), което организира все по-насилствени протести срещу карантинните мерки заради коронавируса и включва привърженици на конспиративните теории и предполагаеми десни екстремисти, каза говорителка на Федералната служба за защита на конституцията (ФСЗК).

Движението започна с малки демонстрации в южния град Щутгарт миналата година, но се разрасна по размер и обхват, привличайки на своите протести германци с всякакви професии, недоволни от налаганите от ноември карантини.

Властите се страхуват, че десни екстремисти и привърженици на конспиративните теории, които или отричат съществуването на КОВИД-19, или омаловажават заплахата, която той представлява за общественото здраве, използват недоволството от карантинните мерки, за да разпалват гняв към политиците и държавните институции пет месеца преди общите избори.

„Легитимните протести срещу свързаните с коронавируса политики многократно и все по-силно се използват, за да се нагнетява напрежението“, каза говорителката на ФСЗК Ангела Плай.

„Организаторите на демонстрациите, водени главно от поддръжници на движението „Кверденкен“, имат дневен ред, който не се ограничава само до протестиране срещу мерките на държавата за борба с коронавируса.“ Тя добави, че в протестите участват членове на крайнодясното движение „Райхсбюргер“, което отрича съществуването на съвременната германска държава, както и антисемитски групи.

Вътрешното разузнаване се страхува, че десни екстремисти могат да се опитват да засилят гнева против държавни институции като полицията, след като този месец парламентът даде временни правомощия на правителството на канцлера Ангела Меркел за налагане на карантини в райони с високо ниво на заразяване.

Новите правомощия предизвикаха ожесточени критики от опозиционните партии, включително крайнодясната „Алтернатива за Германия“, чиито лидери са участвали в протести срещу карантинните мерки.

Федералната служба на криминалната полиция каза на парламента, че имената на депутатите, гласували за поправките, са присъствали в онлайн документ, озаглавен „Смъртен списък на германските политици“, като същевременно добави, че няма непосредствена опасност за тях.

„Цялото движение претърпя значителна радикализация в последните седмици“, заяви вътрешният министър на източната провинция Тюрингия Георг Майер пред „Редакционснецверк Дойчланд“. „Проява на тази радикализация може да се види в нападенията срещу служители на полицията.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.