Русия: Военната служба става опасно оръжие срещу опозицията

Руслан Шаведдинов. Снимка: личен профил

Руслан Шаведдинов пази горчив спомен от казармата – руският опозиционер е принуден тогава да служи една година на архипелага Нова земя в Арктика, сред белите мечки. „Пратиха ме колкото можеше по-далеч“, пояснява близкият съратник на Алексей Навални, опозиционния лидер, чието отравяне, а после хвърлянето му в затвора предизвикаха криза между Москва и Запада.

Единствена утеха: по време на службата Руслан Шаведдинов спира да се страхува от мечките, скитащи около изолирания пост, достъпен само с хеликоптер, където носи дежурства с още четирима войници. „Веднъж една мечка ме подгони. Всъщност не беше агресивна, защото й давах храна“, обяснява за АФП 25-годишният активист.

Над 250 000 души от 18 до 27-годишна възраст в Русия отбиват всяка година военната си служба, намалена през 2008 г. от две на една година, което е дало възможност да се намалят казармените „извращения“, при все че насилие още има.

Мнозина руснаци успяват да избегнат службата по медицински причини или защото следват, други пък пренебрегват призовките или плащат подкупи.

За опозиционерите обаче нещата често са по-сложни. Те твърдят, че военната служба вече е част от арсенала, използван от властта, за да им запушва устата.

Наказание без престъпление

Руслан Шаведдинов преживява неведнъж натиск, а и два обиска в края на 2019 г., веднага след като екипът му, координирал доскоро демонстрации в Москва, лансира стратегия за борба с партията на Владимир Путин в местните избори.

Тогава го вземат в казармата – както казва, по липса на „медицински противопоказания“. Протестите му са отхвърлени. На 23 декември 2019 г. полицаи разбиват вратата на апартамента и го откарват с белезници в Далечния Север.

„Не си представях, че Русия пак ще праща в изгнание политически личности“, посочва той, осъждайки желанието на властите „да сплашат“ младежта.

По време на службата изобщо няма достъп до мобилен телефон и се налага да поддържа връзка с близките си чрез писма, пътуващи по цели седмици.

Той е сред тримата сътрудници на Алексей Навални, взети във войската против волята им през последните пет години. Още четирима са били преследвани за „отклонение“ от военна повинност.

Трийсет и шест годишният правозащитник Олег Козловски е мобилизиран през 2007 г., въпреки че има медицинско свидетелство за негодност, а дипломът му го освобождава от наборна служба.

„Моят случай беше опасен прецедент. Сега тези методи се използват постоянно“, изтъква този служител на неправителствената организация „Амнести интернешънъл“.

„Това е наказание без престъпление, начин да изолират един човек“, продължава Козловски, според когото властите прибягват до това средство, когато „е трудно или невъзможно да скалъпят съдебно преследване или да открият реални мотиви“.

По думите му случаите с известни активисти, взети в казармата, са само „върхът на айсберга“. Същевременно властите редовно „проверяват“ военното положение на задържани демонстранти.

През 2019 г. например руски следователи разкриват „134 случая на отклонение от военна служба“ сред протестиращи, арестувани в Москва. Подобни проверки са разпоредени и след митингите в защита на Навални през януари и февруари т. г. Помолено за коментар в тази връзка, руското министерство на отбраната не даде отговор на АФП.

Школа за роби

В Луга, на стотина километра от Санкт Петербург, Маргарита Юдина е възмутена от призовките, получени току-що от синовете й на възраст 24 и 20 години – Роберт и Ростислав.

Според нея всичко става заради „нейната политическа дейност“. Привърженичка на Алексей Навални, Юдина е бита от полицията на митинг през февруари. Случаят е широко отразен в медиите, тя публично заклеймява това насилие и подава жалба.

„Това е натиск, сплашване и тормоз, за да говоря по-малко“, уверява 54-годишната жена, която не желае децата й – едното с диабет, да бъдат пратени в армията, тази „школа за роби“.

През последните години в руските войски е силно нараснал професионалният елемент, но наборната служба е запазена по финансови, а и културни съображения в страната, твърде милитаризирана от дълго време насам.

Всеволод Гунков, 19-годишен активист от Алтай в Сибир, държи обаче въпреки всичко да я избегне. Подлаган на натиск заради дейността си като опозиционер, миналата есен той е привикан в казармата и едвам се откопчва от набора. „Веднага оспорих решението на военната комисия“ и то бе анулирано, обяснява той.

След зимната пауза през април се задава нов набор и пак го викат за медицински прегледи. Той още не е призован официално, но е сигурен, че „мъките продължават“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.