Очаквано – пропяха за рекета на борисовото управление. Тепърва ще проговорят и хора от ГЕРБ

Светослав Илчовски говори пред парламентарната комисия. Снимка: от видео

Пред парламентарна комисия един от едрите земеделци у нас Светослав Илчовски разказа за натиска от хора в ГЕРБ върху бизнеса му и за плащане, с цел гарантиране на спокойствие. Най-коментирани бяха обаче разкритията му за златните кюлчета в чекмеджето в спалнята на премиера и кой е правил снимките – плеймейтка на повикване.

Това е само началото. Тепърва ще се разприказват хора и вътре от ГЕРБ. Може би въодушевен от случая, същия ден членът на изпълкома на независимия Български футболен съюз Йордан Лечков съобщи, че председателят на съюза Борислав Михайлов подавал и оттеглял оставки под натиска на премиера Борисов. Това е дребна подробност на фона на разкритията в парламента. Мая Манолова съобщи, че има подадени общо 75 сигнала към комисията, формирана да разследва управлението на ГЕРБ.

Самият факт, че вчера по време изявленията на Светослав Илчовски хората на ГЕРБ в парламента се хвърлиха в залата, за да провалят заседанието на комисията и да спрат разкритията, е показателен.

Отговорът на Борисов на следващия ден, че не познава Илчовски и нямало да коментира, щото се занимавал с политика и коментира „политически действия”, също е показателен.

Кой е Светослав Илчовски? Едър земевладелец, обработва към 150 хил. декара земя, 100 хил. от тях – лична собственост. Печалбата му за миналата година е над 15 млн. лева. Бизнесменът в началото на тази година съобщи в интервюта, че възнамерява да се премести в САЩ, вече купил земя там, защото не му харесва климата за бизнес тук.

Илчовски преди време беше основен свидетел в процеса срещу бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов. Той разкри, че Аврамов го е изнудвал и е поискал от него 200 000 лева и право да ползва 3000 декара земеделска земя, а в замяна щял да му уреди административни проблеми. Аврамов първо беше оправдан на първа инстанция от Софийския градски съд, след това Апелативният съд отмени присъдата и върна делото за ново разглеждане.

Ето някои пояснения по разкритията на Илчовски:

– Той съобщи, че разполага със запис, показващ кой е направил снимките в премиерската спалня – плеймейтка, момиче, участвало в конкурсите на мъжкото списание, с гола фотосесия и както се изразява бизнесменът – познават я поне 500 души в България. Платили й 5000 лева, за да обслужи премиера, а тя направила снимките. (Бел. авт. – снимките са правени на четири пъти в рамките на две години, с два различни смартфона и най-вероятно тази е едната плеймейтка или както там им казват. Тепърва ще излизат подробности. Срутището тръгна. Единственото, което засега го задържа да се свлича бавно, е поръчковият главен прокурор Гешев, който е на повикване от премиера. Но пороят няма как да се задържи. Абсолютната власт развращава и създава чувство за недосегаемост и медиен комфорт).

– Златните кюлчета в чекмеджето са истински и са подаръци за Борисов от бизнесмени. Илчовски спомена и кой е направил подаръците – единият нарече Иван Пилето, в който се разпознава Иван Ангелов, собственик на фирма „Градус”, другият нарече Цоло, собственик на миннопреработвателни предприятия, в който се разпознава Цоло Вутов.

(Бел. авт. – на снимките се виждат едно кюлче от 1 кг инвестиционно злато, и три кюлчета по 250 г инвестиционно злато, и едно нестандартно. Само едно от малките кюлчета представлява закононарушение, доколкото цената му е към 25 000 лева по сегашния курс и би трябвало да присъства в данъчната декларация на премиера. А става дума за злато (само на снимката) за около 175 хил. лева общо. В представените декларации за притежавано имущество и пари пред Сметната палата премиерът Борисов не е посочил това инвестиционно злато).

Увеличение на една от снимките, правена на 4 януари 2019 г., петък, в 16 ч. и 24 мин. Виждат се пачки и пликове, няколко златни кюлчета от 250 г марка Umicore и ръбът на златно кюлче 1 кг.

– Регионалния министър Петя Аврамова се обаждала на Илчовски да не купува повече земя и употребявала израза – „Ще те дам на нашите прокурори”.

– Рекетът върху Илчовски започва пред 2012 г., след като от държавно дружество му поискали „почерпка“ от по 10 000 лв. за напояване. Бизнесменът тръгнал да търси контакт в местния офис на ГЕРБ в Червен бряг и оттам го свързали с друг крупен бизнесмен, приближен до властта – Иван Пилето. Двамата се разбрали, като цената на спокойствието била бизнесменът да осигурява евтино зърно на човека от Стара Загора. „По 700-800 хил. лв. на година се получаваха, но аз изкарвам по 10 млн., давах ги тези пари за спокойствие“.

– Исканията към него с времето ставали все по-нагли. Имало е покана за фиктивно завишаване на обороти на компании, които възнамеряват да се листват на борсата. През септември 2020 г. му била поискана 50% от продукцията, възлизаща общо на 40 млн. лв. годишно. „Искаха да дам моята продукция, защото работех в тяхната държава“, каза Илчовски.

Забелязва се, че рекетът върху земеделския бизнесмен стига върха си в края на 2020

 

по същото време, когато са поискали от Божков

 

да прехвърли лотарията си. Дотогава той плащал 20%.
Може да се предположи, че Борисов е очаквал на предстоящите избори да изпусне властта. И е започнал поголовен рекет, да заграбим каквото може.

Спомнят ли си читатели и зрители как благо приказват хараланите: „Имаме късмет с Борисов“. Как политолози увещават да няма реваншизъм и не трябвало да унижават Борисов да иде в парламента, както го задължава конституцията…

Други подробности, които разкри зърнарът Илчовски са:

Участвал в три сбирки, на които е присъствал Борисов – през 2017, 2018 и 2019 г. „На такава среща се събират и обсъждат кой ще бъде сдробен. Беше поръчан известен бизнесмен, който е още в затвора. От Карнобат… Показаха ми клипове как издевателстват върху един от известните бизнесмени – в килия, сексуално. Да го изнудват за огромни пари.“

Илчовски представи на комисията някакви документи и обясни, че голяма част от разкритията му от НАП могат да ги потвърдят и докажат. Цялото заседание може да бъде видяно във Фейсбук страницата на депутата от “Изправи се! Мутри вън!” Мая Манолова, но звукът не е добър и се разбира всичко само с повторения.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.