Ще стане ли Индия най-многолюдната държава в света?

Индийците раждат деца, ръководени от теорията за „едното гърло и двете ръце”. По данни на ООН до 2050 година населението на Индия ще достигне 1,6 млрд. души. Снимка: Ройтерс

Населението на света нараства със забележителни темпове. През 2000 г. то е било около 6 милиарда. Според изчисления на Комисията на ООН по населението и развитието, през 2050 г. светът ще бъде обитаван от 9 милиарда души. Вече пренаселената планета ще има население, един път и половина по-голямо от сегашното.

Индия е сред малкото страни, изправени пред това сериозно предизвикателство. Тя вече е втора по брой на населението в света с над 1,1 милиарда души, малко след Китай с неговите 1,3 милиарда. Поради правителствената политика за стимулиране на семействата с по едно дете обаче се очаква населението на Китай да остане на същото равнище през следващите десетилетия. А населението на Индия ще продължи да нараства и ООН очаква до 2050 г. то да достигне 1,6 милиарда. Дотогава Индия ще е изпреварила Китай и вече ще е най-многолюдната държава в света.

По-дълъг живот

Посетителите на Мумбай, най-големият индийски град, вече имат усещането, че се намират в най-претъпканото място на света. На железопътните гари влаковете пристигат с препълнени вагони и пътници, които опасно висят от вратите. Движението по улиците е едно безкрайно задръстване с купища бибиткащи таксита.

Вероятно нищо от споменатото не бива да ни изненадва. През 1975 г. населението на Мумбай е било 7 милиона. Сега градът е един от най-големите в света, с около 17 милиона жители и пътна инфраструктура, която не е в състояние да върви в крак с това нарастване. Прирастът на населението в Индия до голяма степен се дължи и на по-голямата продължителност на живота.

През 1947 г., когато Индия става независима от британското управление, средната продължителност на живота е едва 33 години. Повишеният жизнен стандарт и подобреното здравеопазване стават причина за покачването на тези показатели до средата на 60-те години. В същото време раждаемостта спада, но този спад не е достатъчно скоростен, за да неутрализира бързото общо нарастване на населението. А често най-многодетни са именно най-бедните семейства.

Семейно планиране

Аша Ране е достатъчно образована, за да разбере защо бедните създават големи семейства. Тя е била професор в Института за социални науки „Тата“, а сега ръководи „Хамара клъб“ – проект за помощ на децата, живеещи по улиците на Мумбай.

Индийци пътуват с влак в Мумбай. През 1975 година тук живееха 7 млн. души. Днес градът е един от най-големите в света с население от около 17 милиона. Снимка: Ройтерс

Тя обяснява прираста с теорията за „едното гърло и двете ръце“. Детето е още едно гърло за хранене, но това са и допълнителни две ръце, които да помагат в работата и да носят пари за семейството, особено когато родителите остареят.

Индия е първата държава в света, която въвежда национална програма за семейно планиране. През 70-те години започва остра дискусия заради обвиненията, че мъжете са били принуждавани да се подлагат на вазектомия. През последните десетилетия да убеждават хората в предимствата на планираната бременност са се заели хора като д-р Сухас Попхал. Той оценява усилията да се популяризира семейното планиране като „капка в океана“ и пристъпва към анализ на залегналите в културата, религията и липсата на образование причини за пропастта между високата раждаемост сред най-бедните индийски семейства и значително по-ниските показатели при жените, принадлежащи към средната класа.

Природни ресурси

Населението на Индия ще расте през следващите 50 години неумолимо по много причини. Ще съумее ли страната да се справи с още 500 милиона жители до средата на века? Според професор Тим Дайсън, съавтор на „Индия през двадесет и първи век“, трудности определено ще има. Едно от най-големите предизвикателства ще бъдат водните запаси. Селското стопанство е консуматор на по-голямата част от сладките води в Индия. Ако страната трябва да изхранва население от 1,6 милиарда души, тя ще се нуждае от чувствително увеличаване на селскостопанската си продукция. През 2050 г. обаче няма да има повече сладка вода, отколкото в момента. А всъщност, в резултат от промишленото замърсяване, тя може би ще бъде и по-малко.

Монтек Сингх Ахлували, заместник-председател на влиятелната индийска Комисия по планирането, твърди, че в крайна сметка Индия ще успее да изхрани население от 1,6 милиарда. „В момента ресурсите се използват по начин, много далечен от оптималния, казва той. Мисля, че е възможно да се справим с такова население, при условие че станем свидетели на системна промяна в начина, по който се разпореждаме с все по-оскъдните ресурси. Обхватът на повишената ефективност е много голям. Това е същината на предизвикателството на развитието, пред което е изправена Индия.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.