Един журналист снима един скулптор: Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов

Георги Чапкънов-Чапа. Снимка: Иван Бакалов


От 11 май до 11 юни ФотоФабрика представи на площад „Света Неделя“ 7 изложбата „Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов“. Един журналист снима един скулптор. Сега изложбата гостува  в Пловдив, в галерия „Капана“ от 1 февруари. Снимките са придружени от скулптури на Чапкънов.

В продължение на години журналистът Иван Бакалов снима скулптора Георги Чапкънов в ателието му. Фотографиите са исторически наелектризирани, не само защото проследяват работата на един от най-талантливите, именити и продуктивни български съвременни скулптори, а и защото ни връщат към героите, чиито скулптурни портрети е изработвал Чапкънов – от Радой Ралин и Йордан Радичков до Федерико Фелини, който три пъти лично позира на скулптора и това се оказва единственият портрет на режисьора.

ФотоФабрика представя над 30 фотографии на Иван Бакалов, носещи посланието на десетилетията, през които са правени, и някои въпроси за десетилетието, в което ги показваме – как помним, какво помним, „скулптурираме“ ли паметта си, грижим ли се за нея не просто да не забравя, а да знае…

ФотоФабрика кани всички да надникнат в свещеното работно пространство на един безспорен талант като Георги Чапкънов през фотографиите на Иван Бакалов, за да се опитаме поне малко да разберем какво стои зад паметта на монумента.

Георги Чапкънов (Чапа) е роден на 24 януари 1943 г. във Вълчи дол, Варненско. Завършва Художествената гимназия в София и Националната художествена академия, където е професор и основател на специалността „Метал“.

Негови произведения се намират в многобройни частни колекции и музеи: Националната галерия в София, Ермитажа в Санкт Петербург, музея „Пушкин“ в Москва,“Оцокуши – Га-Хара Музей“ – Япония, академията „Лалит Кала“ в Ню Делхи, музея на открито „Моран“ – Южна Корея, La Blade de Seprai в Швейцария, колекция „Петер Лудвиг“ – Германия, Музей Moutier – Швейцария.

Иван Бакалов е журналист и фотограф, завършил е журналистика в Софийски университет, където доскоро е хоноруван преподавател по пресфотография. Работил е като редактор във вестниците „1000 дни“, „Експрес“, „24 часа“, „Сега“, „Новинар“. Основател и редактор е на сайта e-vestnik.bg.

Автор е на книгите „Тодор Живков – власт, свидетели, участници“, „В сянката на Борисов“, „До Чикаго и напред On Route 66“ и др.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.