Писмо на военни: Призив за метеж или „за оцеляването“ на Франция

След първия текст на бивши военни, оценяван от някои наблюдатели като призив за преврат, консервативното френско списание „Вальор актюел“ публикува нова статия, този път на настоящи военни, с призив „за оцеляването“ на Франция и предупреждение за опасност от гражданска война заради отстъпки пред ислямизма. Статията е отворена за подкрепа чрез подписка и през изминалата нощ вече е събрала над 36 000 подписа.

„Действайте, Дами и Господа. Този път не става дума за емоции по команда, за заучени фрази или медийно отразяване. Не става дума за продължаване на мандатите ви или спечелването на други. Става дума за оцеляването на нашата страна, на вашата страна“, пишат авторите на текста, отправен към президента Еманюел Макрон, министрите, депутатите и генералитета.

Авторите твърдят, че са станали военнослужещи отскоро и уточняват, че не могат да застанат с имената си зад текста, тъй като това би било нарушение на военния устав.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен днес осъди тази, по думите му, „недодялана маневра“ и липсата на смелост на анонимните й автори. „Това са анонимни хора? Това ли е смелостта? Да са анонимни?“, подигра се той. „Що за смело общество е това, което дава думата на анонимници. Сякаш сме в социалните мрежи“, добави министърът.

„Ние сме от поколението, което вестниците нарекоха „влязлото в бой поколение“. Мъже и жени, действащи военни, от всички видове войска и всякакви чинове, ние обичаме нашата страна. И макар и по устав да не можем да се изкажем с открити лица, за нас е също толкова невъзможно да мълчим“, пишат авторите. „В Афганистан, Мали, Централноафриканската република или на други места, някои от нас са били под вражески огън. Някои са загубили там свои бойни другари. Те дадоха живота си, за да унищожат ислямизма, пред който правите компромиси на наша земя“, заявяват авторите в текста си. „Почти всички сме участвали в операция „Сентинел“ (Страж), която беше задействана след атентатите на 7,8 и 9 януари 2015 г. за борба с терористичната заплаха на територията на Франция“, добавят те.

„Видяхме с очите си изоставените предградия, договорките с престъпниците. Понесохме опитите да бъдем употребени от редица религиозни общности, за които Франция не означава нищо, а е само обект на язвителни подигравки, презрение или дори омраза“, пише още в текста.

На 21 април „Вальор актюел“ публикува подобна статия, в която „двадесетина генерали, стотина други висши офицери и над 1000 други военнослужещи“ призоваха президента Макрон да защити патриотизма и изявиха готовност да подкрепят политици, които ще си поставят за цел „опазването на държавата“.

Този текст предизвика бурни реакции в политическата класа, като някои политици заявиха, че той е опасно близо до призив за метеж, а други приветстваха този, по думите им, добре дошъл призив за осъзнаване на ставащото.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.