Испания: Полъх на свобода след частичната отмяна на ограниченията

В Мадрид по време на карантината. Снимка: от тв екрана

Вятър на свободата полъхна вчера с отмяната на извънредното положение, наложено в Испания поради ситуацията в здравеопазването. Жителите най-после можеха да напуснат своя район или да се събират вечер на улиците.

В няколко градове на страната краят на наложения през октомври извънреден режим и отмяната на полицейския час в повечето региони бяха отбелязани с викове, аплодисменти и музика. Кадрите на събирания без спазване на социална дистанция предизвикаха полемика в една от най-засегнатите страни в Европа, където властите призовават жителите да не се отпускат въпреки подобряването на здравословната ситуация от няколко седмици.

„Ще си кажеш, че е Нова година“, казва Ориол Корбела, 28-годишен, излязъл на улиците на Барселона, като стотици младежи. „Връщаме се малко към нормалното, към свободата, но трябва да помним, че вирусът все още е налице“, добави той.

В Мадрид общинската полиция извърши „над 450 операции“ в нощта на събота срещу неделя заради неспазване на здравните мерки, оплака се кметът на столицата Хосе Луис Алмейда.

Освен за празник, това беше и момент на повторна среща за много испанци, които не бяха виждали близките си от месеци. Освен за Коледа, когато ограниченията бяха облекчени в продължение на няколко дни, испанците не можеха да напускат района на местожителството си след обявяването на извънредното положение в края на октомври.

Юридическа главоблъсканица

Полъх на свобода за испанците, но отмяната на извънредното положение е истинска главоблъсканица за регионалните власти, които отговарят за борбата със здравната криза. Благодарение на извънредното положение те можеха да налагат от октомври насам полицейски час и да спират влизането или напускането на тяхната територия, без да изчакват разрешение от съда.

Макар че тя е синоним на отмяна на полицейския час и отварянето на регионите, краят на извънредното положение не означава край на ограничителните мерки в Испания, която остава засегната от пандемията с 8 186 нови случая и 66 смъртни случая за 24 часа, отчетени в петък, показват последните данни на министерството на здравеопазването.

Темпото на разпространение на вируса спадна в петък до 198 случая на 100 000 жители за последните 14 дни, в страната, която остава една от най-тежко засегнатите в Европа, с близо 79 000 жертви и 3,5 милиона случая.

17-те автономни области все още могат да ограничават, например, работното време и капацитета, с който могат да работят барове, ресторанти и магазини. Те могат също така да искат повторното налагане на полицейски час или на изолация на тяхната територия, но отсега нататък имат нужда от одобрението на съд.

И главоблъсканицата започва оттам. Макар че туристическите Балеарски острови и област Валенсия са получили разрешение да запазят полицейския час, исканията на Страната на баските (в северна Испания) и на атлантическите Канарски острови бяха отхвърлени от съда.

Няколко региона оказаха през последните седмици натиск върху изпълнителната власт да удължи извънредното положение, но тя отказа, като заяви, че не може да удължава безкрайно един извънреден режим. Тя посочи подобряването на здравната ситуация и напредването на програмата за ваксинации в страна, където 13 на сто от населението са изцяло ваксинирани, а 28 на сто са получили една от първите две дози, според последните официални данни.

Полемика и предупреждения

Кадрите на импровизирани събирания на улиците бяха коментирани оживено в медиите и социалните мрежи и критикувани остро от дясната опозиция. „Минаваме от извънредни положение към хаоса“, порица лидерът на дясната Народна партия Пабло Касадо.

Макар че прогнозите са благоприятни, властите предупредиха населението, уморено от повече от година на ограничения, за рисковете от прекомерното отпускане.

Трябва да се избягва „създаването на фалшиво впечатление. Това не означава край на мерките за контрол“ на епидемията, подчерта в четвъртък главният епидемиолог на министерството на здравеопазването Фернандо Симон. „Хората трябва да разберат, че трябва да продължат да прилагат мерките, които зависят от всички нас“, добави той, защото „не можем да изключим нищо по отношение на развитието на пандемията“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.