Насилието обърква вижданията на Байдън по израелско-палестинския въпрос

Пост от системата Железен купол. Любителска снимка от Фейсбук

Изострянето на насилието между израелци и палестинци обърква правителството на Байдън през първите му четири месеца на власт, в които то се опитва да разработи близкоизточна политика, която смята, че ще бъде по-трайна и по-справедлива от тази на предшестващото управление.

Първоначалното му колебание да предприеме по-решителни действия за уреждане на продължаващия от десетилетия конфликт създаде вакуум в лидерството, влошен от политическата несигурност в Израел и Палестинската власт, които шумно настояват за външна подкрепа и са недоволни от новата решимост на Америка да следва балансиран курс.

И израелците, и палестинците отхвърлят призива на правителството на Байдън всички страни да отстъпят след сблъсъците между израелските сили за сигурност и палестинците в Източен Ерусалим, които прераснаха в ракетни нападения срещу Израел от контролираната от Хамас ивица Газа и ответни удари от израелската армия.

„Посланието на Държавния департамент на САЩ не е приемливо за мен“, заяви в Туитър израелският посланик в Съединените щати Гилад Ердан. „Невъзможно е да сложиш в едно и също послание изявления на израелски лидери, които призовават за спокойствие, заедно с подстрекатели и терористични организации, които изстрелват ракети.“

От палестинска страна има разочарование, че САЩ протакат приемането на изявление на Съвета за сигурност на ООН, което според тях е твърде неблагоприятно към Израел.

„Продължаващата парализа на Съвета за сигурност във връзка със ситуацията в Палестина е недопустима“, каза вчера палестинският посланик в ООН Рияд Мансур. „Международната общност и в частност Съветът за сигурност трябва да осъди всички незаконни действия на Израел.“

Защитници и на едната, и на другата страна казват, че правителството явно следва временна стратегия, която е лишена от последователност и изпраща смесени послания към страните, никоя от които не показва готовност нито да се вслуша, нито да отстъпи.

Правителството, както може да се очаква, отхвърля тези критики. Президентът Джо Байдън спечели първоначални, но предпазливи похвали от анализатори по близкоизточните въпроси, след като отхвърли невъзмутимата произраелска позиция на правителството на Тръмп и колебливо подкрепи палестинците, като възстанови помощта и дипломатическите контакти.

Правителството на Байдън обаче запази ключови елементи от политиките на президента Доналд Тръмп, включително някои, скъсали с отдавнашните позиции на САЩ за Ерусалим и легитимността на израелските селища, които според палестинците са откровено пристрастни и са против тях. Правителството казва, че почти нищо няма да бъде постигнато с незабавни, големи промени в израелско-палестинската политика.

Същевременно израелците се страхуват, че дори леки отклонения от твърдия курс на Тръмп към палестинците и решимостта на Байдън да върне САЩ в ядрената сделка за Иран представляват пряка заплаха за сигурността на Израел, въпреки че правителството иска да надгражда върху сключените по времето на Тръмп израелско-арабски споразумения за нормализиране на отношенията.

Правителството още не е определило посланик в Израел, нито е дало признаци, че ще назначи специален пратеник за постигане на мир. За разлика от него едно от първите назначения на Тръмп беше номинирането на посланик в Израел, което беше обявено повече от месец преди встъпването му в длъжност, а президентът Барак Обама избра бившия сенатор Джордж Мичъл за свой пратеник за мир в Близкия изток на втория ден, след като зае поста.

„Разбирам, че правителството понижава значението и приоритетността на Близкия изток и израелско-палестинския въпрос. Но липсата на посланик в Израел и на генерален консул в Ерусалим е сериозен проблем по време на криза“, каза бившият американски преговарящ за Близкия изток Арън Дейвид Милър, служил при правителства както на републиканците, така и на демократите.

Някои демократи и други прогресисти също изразяват недоволство.

„Съединените щати трябва да призоват за незабавно прекратяване на огъня и край на провокативната и незаконна заселническа дейност. А ние също така трябва отново да се ангажираме да работим с израелците и палестинците за окончателно спиране на този конфликт“, каза в изявление независимият сенатор от Върмонт Бърни Сандърс.

Макар че категорично осъжда ракетните нападения на Хамас срещу Израел и подкрепя пълното право на самоотбрана на Израел, правителството на Байдън все още или не желае, или не може да каже дали палестинците отговарят на критериите да се ползват от същото право на самоотбрана. То също така не е променило отдавна поддържаната от САЩ политика, че палестинците нямат право да отнасят своите оплаквания до Международния наказателен съд, защото не са държава.

Това очевидно противоречие, наред с убеждението на палестинците, че не е имало силна реакция на израелската заплаха за изгонване на палестински семейства от Източен Ерусалим, което беше непосредствена причина за най-новото напрежение, предизвиква разочарование сред тези, които искат нов американски подход.

Те отбелязват, че правителството на Байдън е дало да се разбере чрез изявление на Белия дом, че смята, че „палестинците и израелците заслужават в еднаква степен свобода, сигурност, достойнство и благоденствие“.

„Ние все още чакаме да видим еднаква степен на съчувствие“, каза Заха Хасан, която е гостуващ сътрудник към Фонда за международен мир „Карнеги“ и водещ автор на доклад, издаден от изследователския институт миналия месец и озаглавен „Нарушаване на израелско-палестинското статукво“. „Необходимо е правителството да признае, че палестинските права би трябвало да бъдат уважавани.“

Хасан и други призовават правителството да спре да се противопоставя на международните опити за оказване на натиск върху Израел – като протакането на изявление на Съвета за сигурност на ООН, осъждащо насилието. Това няма да спечели приятели на Байдън в Израел, но „ще укрепи доверието към САЩ по света и очевидно сред палестинците“, каза Хасан.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.