Преди 40 години: Мехмет Али Агджа стреля по папа Йоан-Павел Втори

Мехмет Али Агджа излиза от затвора. Снимка: рср

Площад „Свети Петър“, 13 май 1981 г. Докато преминава сред събралите се 20 000 вярващи, Йоан-Павел Втори се свлича в открития си автомобил, станал жертва на опит за убийство от турски екстремист, чиито мотиви продължават да са загадка.

В 17.41 ч. излиза „мълнията“ на Франс прес: „Папа Йоан-Павел Втори ранен с два изстрела“. Незабавно закараният в болницата „Джемели“ 60-годишен Карол Войтила е ранен в стомаха, лявата ръка и дясната мишница. Ранени са и две жени.

Линейки, полиция и журналисти бързо се струпват на площад „Свети Петър“ и пред входа на болницата. Новината за задържането на извършителя на атентата, 23-годишния турски мюсюлманин Мехмет Али Агджа, бързо е потвърдена.

Предполагаемият му съучастник Орал Челик е избягал и е задържан едва няколко години по-късно за наркотрафик във Франция. Екстрадиран е в Италия. На разпитите мургавият чернокос Али Агджа заявява единствено: „Все ми е едно дали ще умра.“

„Папата е мъртъв“

Веднага след новината за атентата вярващи от цял свят започват да се молят за „явлението Войтила“, първия славянски папа в историята, който оставя отпечатъка си върху католическия свят от избирането си на 16 октомври 1978 г.

Харизматичният папа от две години и половина обикаля света, превръщайки посещенията си в медийни събития. Още в самото начало той влиза в контакт с присъстващите, взема деца на ръце и позволява на хората да го докосват, което затруднява задачата за осигуряване на безопасността му.

На площад „Свети Петър“ атмосферата бързо става „нереална и шокираща“, пише журналист на АФП: поклонници „повтарят постоянно излъчваните по високоговорителите на Ватикана молитви“, докато „хеликоптери на полицията и карабинерите прелитат на малка височина“.

45-годишният колумбийски мисионер Мануел Гутиерес разказва: „Внезапно чух, че проехтяха два или три изстрела. Видях как папата се присви и се свлече на седалката“ на папамобила и по расото му имаше кръв. Друг очевидец продължава: „Разнесоха се викове и после всичко утихна.“

Наблизо шокирани жени плачат и викат нещо, което тогава никой не смее да си представи: „Папата е мъртъв!“

В болница „Джемели“ Йоан-Павел Втори, който няма засегнати жизненоважни органи, претърпява близо шестчасова тежка операция, но издръжливият му организъм му помага да преодолее изпитанието.

Прошка

През нощта в Рим започва молитвено бдение. На другата сутрин хора полагат рози на мястото на покушението срещу папата.

В петък и събота се чуват обнадеждаващи новини от болница „Джемели“, но в този момент само ясно доказателство за живот може да успокои разтревожената тълпа. То идва в неделя сутринта, когато Йоан-Павел Втори прави обръщение към поклонниците от болничното си легло, за пръв път в историята на папската институция със записано аудиопослание.

Тогава времето сякаш спира за няколко секунди. „На Виа делла Кончилиационе (Улицата на помирението), която върви от река Тибър до площад „Свети Петър“, всичко спря за няколко мига. Хората излизаха от автобуси, кафенета, магазини за сувенири, за да чуят слабия, но успокояващ глас на Светия отец“, съобщава АФП.

„Развълнувано ви благодаря за молитвите ви и ви благославям всички. Моля се за нашия брат, който ме рани и на когото искрено съм простил“, заявява кратко Йоан-Павел Втори. На 3 юни папата отново е на крак и е по-популярен от всякога.

Посещение в затвора

До смъртта си през 2005 г. Йоан-Павел Втори изпитва особено благоговение към Богородицата от Фатима, защото е убеден, че тя му е спасила живота на този ден, на който са се навършили 64 години от предполагаемата поява на Дева Мария пред две овчарчета в Централна Португалия.

Една година след атентата той подарява на светилището куршума, който го е улучил, и който днес е вграден в короната на статуята на Богородицата.

На 27 декември 1983 г. той посещава Мехмет Али Агджа в затвора. След разговора папата му подарява кехлибарена броеница и споделя, че Али Агджа се е покаял за деянието си, а той е потвърдил, че му прощава.

Бившият мюсюлмански екстремист, член на ултранационалистичната групировка „Сивите вълци“, е освободен от затвор в Анкара през 2010 г. след близо 30 години, прекарани в италиански и турски затвор за този опит за убийство и за извършени в Турция престъпления.

Мехмет Али Агджа е давал много обяснения за постъпката си, чийто мотив остава неизяснен въпреки десетки разследвания.

В последната си книга – „Памет и идентичност“, публикувана на 22 февруари 2005 г., Йоан-Павел Втори изразява убедеността си, че атентатът е бил поръчков.

Сред често споменаваните версии е възможното замесване в него на Съветския съюз и тогавашната комунистическа България заради подкрепата на Йоан-Павел Втори за новозародилото се в Полша дисидентско движение „Солидарност“, но тя никога не бе доказана.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.