Радий в хляб, шоколад, напитки или как лечебни продукти и методи се оказват вредни…

Рекламна публикация за лечебните свойства на радия отпреди Втората световна война.

Мария Кюри открива радиоактивния елемент радий през 1898 г., който се оказва много по-радиоактвен от урана.

За десетина години тя и съпругът й Пиер Кюри публикуват над 30 научни статии за радиоактивността (понятие, което въвеждат те) и свойствата на новооткритите елементи радий и полоний. Една от статиите описва предполагаем лечебен ефект – изложени на лъчение с радий туморни клетки умират по-бързо от здрави клетки. Мария Кюри има две Нобелови награди – за физика, заедно със съпруга си, и самостоятелно за химия, но не прави изследвания в областта на медицината. Открията й обаче бързо са употребени за печалба.

Тук се включва индустрията в лицето на братята Джоузеф Фланъри и Джеймз Фланъри (Joseph M. Flannery, James J. Flannery), собственици на компанията Standard Chemical в САЩ.

Те започват да влагат радий в продукти като паста за зъби, шоколад, лекарство за импотентност, соли за баня, напитки, в играчки, в козметика, в торове за градината, и дори в часовници със светещи циферблати.

Братята отварят първата в света клиника с радий през 1913 г. в Питсбърг, Пенсилвания, в която лекуват всевъзможни болести – от рак до настинка – като инжектират хиляди пациенти с радиоактивни субстанции.

Създават медицински журнали, които са водени от докторите в тази клиника, и разпращани до всички останали доктори. Така излизат на пазара подкрепени от медицината и утвърждават индустрията за лечение с радиоактивност.

Шокоад с радий.
Медицинска лечебна пудра с радий.

Така, утвърдената от регулаторите и медиците индустрия остава стабилна на пазара десетки години. Radium Schokolade – радиев шоколад, произвеждан от Burk & Braun, и радиев хляб, произведен с вода с радий от Hippman-Blach bakery’s, остават популярни до 1936 г.
До късната 1942 г. се продава детската играчка The Radiumscope.
Чак до 1960 г. се използват бои с радий в часовници за светещите им циферблати.

След многото смъртни случаи и физически дефекти причинени от този бизнес, Американският конгрес предприема действия и призовава на изслушване множество компании и лекари. Адвокатите им доказват, че те нямат вина, а всички жертви били с предхождащи симптоми.

Това е урокът от миналото, който демонстрира как работи системата на медицината, фармацевтиката и „лечебните“ продукти, когато в нея са обвързани много пари и интереси. И този урок съвсем не е единствен… Хероин, например, е бил продаван като лекарство за кашлица от 1989 г. до 1910 г. от фармацефтичната компания Bayer.

Дали днес нещата седят по различен начин?

Лекарството за кашлица на „Байер“.

През 2009 г. например, фармацефтичния гигант Pfizer, заплаща 2,3 милиарда долара глоби и обезщетения, след като се признава за виновен по повдигнати обвинения за нелегитимни продажби на лекарства със съмнителни и измамни свойства. От тях 1,3 милиарда са глобата за продажба на медикамента Bextra, изтеглен от пазара 2005 г. , а също и 13 други медикамента. Компанията доказано е подала неврна информация относно ефективността и безопасността на медикамента. 1 милиард долара са изплатени по уреждането на граждански дела, като компанията отрича всички обвинения по тях и ги урежда извънсъдебно.

Вероятно случаят е изключение?…

2012 г. фармацевтичният гигант Glaxo Smith Kline заплаща 3 милиарда долара за фалшива информация за свои медикаменти.

2013 г. компанията Johnson&Johnson заплаща 2,2 милиарда долара за фалшива информация за своите продукти.

2012 г. Abbott Laboratories заплащат 1,5 милиарда долара за фалшива информация за свои продукти.

Вода с радий, рекламирана по хотели като полезна и лечебна.

2009 г. Фармацефтичния гигант Eli Lilly заплаща 2,2 милиарда долара за фалшива информация за свои медикаменти.

2001 г. TAP Pharmaceutical Products заплаща 875 милиона долара за фалшива информация за свои продукти.

2012 г. компанията Amgen заплаща 762 милиона долара за фалшива информация за своите медикаменти.

Списъкът продължава, всички фармацевтични компании са наказани за фалшива информация за продуктите си. Той включва и още един производител на ковид ваксина. Astra Zeneca заплаща глоби 520 милиона долара през 2010 г. за фалшива информация, и 355 милиона долара през 2003 г. за медицинска измама.

Объркващо нали…

Паста за зъби с радий.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.