Сърбия: Наказват ни заради Милошевич

Отделянето на Косово поставя на изпитание законността на международната система

Вук Йеремич,
министър на външните работи на Сърбия

Сръбският външен министър Вук Йеремич говори пред журналисти след срещата на Съвета за сигурност на ООН за обявената независимост на Косово. Снимка: Ройтерс

Международната система, която от 1945 година донесе несравним просперитет на света, се основава на норми, които се прилагат без изключение. Тази система предполага защита на основните, легитимни национални интереси на всяка държава, било то богата или бедна, силна или слаба. Нейните задължителни принципи включват равенство на държавите, зачитане на териториалната цялост и неприкосновеност на международно признатите граници.

Само че на 17 февруари сръбската област Косово, която е под администрацията на ООН от 1999 година, едностранно обяви независимост от моята страна. Този незаконен акт, за нещастие, беше приет от администрацията на Буш и някои европейски държави, в това число Великобритания, Франция и Германия. Други в Европа – сред които Гърция, Румъния и Испания, не дадоха признание, както и редица други водещи световни и регионални играчи, в това число Бразилия, Китай, Египет, Индия, Израел, Русия и Южна Африка.

Както стоят нещата, броят на държавите, които ще признаят независимо Косово, ще се задържи на около 40, а то ще остане непризнато от по-голямата част от близо 200-те членове на Обединените нации. Сред които, разбира се, и Република Сърбия.
Мирната демонстрация на близо половин милион души в Белград миналата седмица осъди този акт на незаконно отделяне. За нещастие, няколкостотин хулигани нападнаха няколко посолства, сред които и това на Съединените щати, и плячкосваха магазини; те нападнаха дори и моето министерство. Нашето правителство осъди тези прояви и ще преследва виновниците.

Фактите срещу признаването се базират не само на резолюцията от 1999 на Съвета за сигурност, потвърждаваща върховната власт на Сърбия над Косово, но и на идеята, че международната система, в резултат на този враждебен акт на косовските албанци, става по-нестабилна, по-несигурна и по-непредсказуема.

Хиляди сърби се събраха на протестен митинг в Белград на 21 февруари, за да протестират срещу независимостта на Косово, което легитимира насилственото разделяне на международно признати, суверенни държави. Снимка: Ройтерс

Ето защо. Признаването на едностранно обявената от Косово независимост от Сърбия легитимира доктрината от наложени решения на етнически конфликти. То легитимира акта на едностранно отделяне на провинциални или други недържавни части. То трансформира правото на самоопределяне в признато открито право на независимост. То легитимира насилствено разделяне на международно признати, суверенни държави.

То нарушава ангажимента за мирно и по взаимно съгласие решение на конфликти в Европа. То дава на която и да била етническа или религиозна група, обидена на столицата си, наръчник как да постигне целите си. То дори съживява дискредитирана доктрина от Студената война за ограничен суверенитет.

На една европейска държава, преодоляла повече препятствия, откакто по демократичен начин свалихме от власт Слободан Милошевич през октомври 2000 година, отколкото много други народи са имали за доста по-дълго време, се налага историческа несправедливост. Признаването на Косово означава, че сръбската демокрация трябва да бъде наказана, защото един диктатор – този, които извърши отвратителни постъпки срещу косовските албанци през 90-те – беше оставен ненаказан. Това погрешно налагано отмъщение може и да кара някои да се чувстват по-добре, но ще накара международната система да се почувства много по-зле. Действието въз основа на фалшив морален императив за поправяне на допусната историческа грешка няма да допринесе нито за международната сигурност, нито за перспективите на региона за членство в Европейския съюз. Време е за стъпка назад и за оценка на направените щети.

Ако намерим креативен път, за да отстъпим от пропастта на едностранно обявената независимост на Косово, можем не само да спасим доверието в международната система, но дори да я заздравим чрез преангажиране с основните й принципи.
Някои ще кажат, че е прекалено късно духът да бъде върнат обратно в бутилката. Не вярвам, че това е така, защото никога не е късно да изградиш проспериращо бъдеще за всички.

Това, което е абсолютно сигурно е, че доверието трябва да бъде възстановено, а ценностите – препотвърдени. Пътят напред е в общия ход и в осигуряване на съгласие между двете страни: договорено, компромисно решение за бъдещия статут на Косово, което се основава на легитимното право за широко самоуправление на косовските албанци и същевременно запазване на демократична Сърбия непокътната и свободна, интегрирана в Европа, изготвено посредством разумно държавническо изкуство.

Законността на международната система е на изпитание.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.