Приятелите на Хамас са в Москва

Сергей Лавров посреща Исмаил Хания. Снимка: палинфо

Тези, които днес са ужасени от обстрелите на Израел от ивицата Газа, от смъртта на цивилни, от пожарите и погромите, трябва да си припомнят, че Хамас също има приятели. И тези приятели не са само иранските аятоласи – те обикновено предпочитат Ислямския джихад.

А основните приятели на Хамас са в Москва. Именно Русия на Путин, почти веднага след преврата на Хамас в Газа и завземането на властта – малцина вече си спомнят, че правителството на Хамас в Газа няма никаква легитимност, че то е просто инструмент на военна диктатура – предприе стъпки за легализиране на правителството и на самото движение. Руското правителство покани лидерите на Хамас в Москва и пи чай с тях във външното министерство на Лавров. Оттогава бойците на Хамас са желани гости в руската столица.

Лидерът на Хамас Исмаил Хания последно посети Москва и се срещна със Сергей Лавров миналата година, а Муса Абу Марзук от политбюро на Хамас беше в Москва и разговаря със заместника на Лавров Михаил Богданов преди три месеца. През последните дни телефонните разговори между Богданов и Абу-Марзук са били непрекъснати. Русия е една от малкото страни в света, която не е осъдила Хамас. Напротив, друг от заместниците на Лавров, Сергей Вершинин, призова за размисъл върху причините за тези действия – т.е. той по същество осъди Израел.

В това няма нищо странно. Една терористична държава – а Русия на Путин е терористична държава, нищо повече – не може да не изпитва симпатии към терористичните организации, защото вътрешно се съгласява с техните методи и също така не цени човешкия живот. За лидерите на Хамас жителите на Газа са просто ненужен материал, който им позволява да получават щедро финансиране и да живеят, със сигурност не така, както живеят Путин или Лавров, но по-добре от средния жител на Газа.

Путин и Лавров имат същото отношение към руснаците – те са само живата основа, върху която кооперативът „Озеро“ и неговите съмишленици градят своето богатство. И ако действията на Хамас убиват цивилни в Газа и Израел, а действията на Русия убиват цивилни в Украйна или Грузия, толкова по-зле за цивилните. Какво са цивилните граждани в сравнение с достъпа до финансови потоци под воплите за борба с враговете – ционистки, американски, бандеровски, на кого му пука, стига да има пари!

Не разчитам, че поведението на Кремъл в тази нова фаза на конфликта в Близкия изток ще накара израелските политици да си направят конкретни изводи и да осъзнаят наивността на надеждите си за специални отношения на доверие с Русия и че израелският премиер вече няма да излага предизборни плакати, на които е изобразен заедно с Владимир Путин – макар че можеше и направо с Исмаил Хания, какво толкова. Не мисля, че след този кошмар някои рускоговорящи израелци ще спрат да тичат по улиците на Тел Авив с руски знамена и да възприемат света през призмата на Първи канал.

Надявам се обаче, че след тези нападения и натрапчивото желание на Москва да отбележи специалните си отношения с Хамас точно в момент, когато цивилни граждани страдат и умират от терористични атаки, ще има повече хора, които ще могат да разберат връзката между тази нова дестабилизация и руските интереси.
13 май 2021 г.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.