Как Хамас попадна в подземен капан

Ръководството на терористите предлага на Израел примирие, без дори да иска да облекчи малко блокадата на Газа

Снимка: от тв екрана

Палестинското движение, контролиращо ивицата Газа, Хамас и неговото сестринско движение „Ислямски джихад“, са изстреляли до 2000 ракети и снаряди от различен вид по Израел за 72 часа от 10 май насам. Но още на 13 май се появиха първите съобщения, че египетски посредници са предали на израелското ръководство желанието на екстремистите да сключат примирие, поне временно или „хуманитарно“ за начало.

На 14 май председателят на политбюро на Хамас Халед Машал, който живее извън Газа, обяви публично готовността си за прекратяване на огъня. Ракетният обстрел от Газа е ефектен, но не много ефективен. Сглобените на място ракети от ирански и самоделни компоненти летят надалеч, някои от тях на 200 км, достигайки Тел Авив и предградията на Йерусалим, но са неточни и ненадеждни. А модифицираната и модернизирана израелска тактическа система за противоракетна отбрана „Железен купол“, разгърната за първи път през 2011 г., е много ефективна, като според Израелските сили за отбрана (IDF, наричани също ЦАХАЛ от съкращение на иврит) прихваща до 90% от застрашаващите снаряди. Само през първите четири дни на обстрела в Израел бяха убити осем души. Един войник от ЦАХАЛ е убит на границата с Газа от руска управляема противотанкова система „Корнет“, която поразява армейски джип. Според командването на ЦАХАЛ една възрастна жена е починала внезапно, докато е бягала към убежище по време на въздушно нападение.

Но военната неефективност на фойерверките не е никакъв проблем за Хамас. Хамас обяви голяма победа още в първия ден на обстрела и това не беше съвсем празно самохвалство. В края на краищата главната цел не беше Израел (на всички е ясно, че е невъзможно да се победят ЦАХАЛ с примитивни и самоделни ракети), а корумпираната и неефективна Палестинска власт, оглавявана от възрастния (85-годишен) Махмуд Абас, който управлява значителна чуждестранна помощ за палестинците. През 2007 г. Хамас изгони Абас и неговата организация Фатах от Газа и, ако се съди по проучванията на общественото мнение, може да направи същото и на Западния бряг в Рамала. В условията на нарастваща радикализация в резултат на ракетните фойерверки старият Абас няма шанс да се противопостави на Хамас.

Очевидно се предполагаше, че след като бъдат постигнати основните политически цели на изстрелването на ракети, световната общност, сред която Израел и министър-председателят Бенямин Нетаняху имат все по-малко приятели, ще прокара примирието, от което се нуждаеше Хамас. Но тук се появява първата сериозна трудност. Хамас първа започна да изстрелва масово ракети без основателна причина. Твърде очевидната агресия на Хамас накара президента Джо Байдън и много други западни лидери, макар да призовават за сдържаност и прекратяване на огъня и от двете страни, едновременно с това да обявят недвусмисленото право на Израел да се защитава. На практика ръцете на ЦАХАЛ бяха развързани за известно време (може би за седмица, може би за повече).

По принцип „Хамас“ и „Ислямски джихад“, разбира се, бяха готови за такава възможност. След последния сблъсък с ЦАХАЛ палестинците изкопаха цяла система от бетонирани подземни тунели и бункери в цялата ивица, която ЦАХАЛ нарича „метро“. Тоест тунелите са прокопани там от дълго време, но повече на границата с египетския Синай за прекарване на всякакви видове оръжия и друга контрабанда, а също така и проходи към израелска територия за саботажни набези. Сега обаче Хамас е изградила гъста и обширна мрежа от подземни проходи, убежища и складове в цяла Газа, както и подземни позиции за изстрелване на ракети. Смяташе се, че ако пехотата и бронираните машини на ЦАХАЛ влязат в Газа, бойците на „Хамас“ и „Ислямски джихад“, въоръжени, наред с други неща, с модерни противотанкови системи и гранатомети, ще могат да се придвижват незабелязано през подземните галерии, да предприемат изненадващи контраатаки и след това отново да се скриват под земята. С други думи, че ще могат да използват успешната тактика на бойците на ливанската „Хизбула“, които нанесоха тежки загуби на ЦАХАЛ по време на Втората ливанска война през лятото на 2006 г.

Генералният щаб на ЦАХАЛ призова до 16 хил. резервисти. Танкови и пехотни бригади бяха докарани до границите на Газа. Започва обстрелването и бомбардирането на Газа. Точно както преди начало на последваща сухопътна операция. Няколко административни и офис сгради в Газа бяха разрушени. Вярно е, че жителите са били предупредени предварително да се скрият с обаждания на мобилните им телефони или с пускане на маломощни взривни устройства от дронове като последно предупреждение да бягат. При въздушните удари са убити някои бойци и лидери на военното крило на Хамас. През първите 4 дни в Газа са убити над 126 души, а 950 са ранени, включително жени и деца, по данни на местните медици. Известно е също, че повече от една четвърт от самоделните ракети на Хамас, които се изстрелват от самоделни рампи, падат почти веднага след изстрелването, включително в жилищни квартали в Газа.

Командването на ЦАХАЛ смята, че именно тези случайни ракети са причина за смъртта и раняването на много цивилни, жени и деца в Газа, но това все още не може да бъде потвърдено.

През нощта на 13 срещу 14 май артилерията и танковете започват да обстрелват, а пресслужбата на ЦАХАЛ заявява, че „военновъздушните сили и армията атакуват Газа“. На пръв поглед сухопътната операция е започнала, но това е военен трик, в който Хамас и световните медии изглежда повярват. Противотанковите разчети на Хамас се придвижват на позиции в очакване на приближаването на вражески бронирани превозни средства, докато ЦАХАЛ смята, че ръководството на Хамас и основните сили на бойците са се скрили в системата от подземни тунели. Но израелските бригади не продължават напред. Безпилотни самолети с инфрачервени камери откриват в тъмнината противотанковите установки и те биват унищожавани с прецизен артилерийски огън. Без никакви джентълменски предупреждения израелските военновъздушни сили предприемат необичайно мощна атака. 160 военни самолета от 12 ескадрили хвърлят наведнъж 450 бомби с тегло 80 тона, които според съобщенията са унищожили над 150 подземни съоръжения на Хамас в Газа.

Изглежда, че ЦАХАЛ е научил уроците от Втората ливанска война. Съвременните разузнавателни средства позволяват да се определи точното местоположение на подземните съоръжения, а бетонобойните пробивни бомби с GPS насочване, хвърлени от голяма височина, проникват през насипите и бетонните плочи и се взривяват дълбоко под земята, за да унищожат целта. В същото време заплахата за цивилните граждани е малка, освен ако не се крият някъде в бункер или подземен тунел. Командването на ЦАХАЛ не знае колко души са убити под земята и дали някой от ръководството на Хамас е оцелял. Сигурно е обаче, че планът на Хамас за активна мобилна защита се провали. Те не могат да действат като Хизбула през 2006 г. Подземните тунели в пясъчните почви под Газа се оказаха не убежище, а капан.

Чрез Twitter Хамас призова поддръжниците си да започнат въстание в Палестинската автономия на Западния бряг, наричайки ги „стратегически резерв“. Имаше сблъсъци с израелските сили за сигурност, с еврейски заселници и нападение срещу полицейски участък на палестинците („Абас“). В резултат на това само на 14 май бяха убити 8 млади палестинци. В Израел продължават сблъсъците между евреи и араби в градовете със смесено население, но ЦАХАЛ и полицията несъмнено ще могат да се справят с тези безредици. Палестинци, въоръжени с пръчки и камъни, се опитаха да преминат границата от Ливан и Йордания в знак на солидарност, но бяха отблъснати с огън. Няколко ракети бяха изстреляни към Израел през ливанската граница и от Сирия, но явно не бяха от Хизбула, тъй като не поразиха нищо.

В момента Техеран настоява усилено да преговаря с администрацията на Байдън за отмяна на санкциите и връщане към ядреното споразумение. Иранското ръководство не изглежда готово да влезе в пряк конфликт с Израел с непредвидими последици, за да спаси Хамас или да настрои Хизбула срещу него, а това е още една сериозна грешка на Хамас. Сега Машал предлага на Израел примирие, без дори да иска да облекчи малко блокадата на Газа. Възможно ли е наистина Хамас да е разбита в подземията на собственото си „метро“?

Превод е-вестник

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.