Да се сблъскаш с данъчните…

Данъчни документи. Снимка: от видеорепортаж

 

 

По образование съм данъчен. Горд собственик на трета квалификационна степен митнически и данъчен администратор.

Време е обаче да си скъсам дипломата, за да не се срамя, като гледам какви са ни данъчните.

От НАП Пловдив решават, че ще ми правят проверка за 2017 г. Изпращат ми по имейла някаква архаична бланка от 5 страници pdf-формат, от които ме интересува само първата страница, а останалата част е всъщност непопълнена от служителя. Дават ми 7 дневен срок да представя документи.

До тук добре. Нямам какво да крия. Платил съм си всичко и уж ги разбирам тия данъци с тази диплома. Почвам да чета какви документи ми изискват и НЕ МОГА да повярвам.

1. Първо тотално са объркали кой с кого има отношения. Искат ми трудови договори, трудови книжки и какво ли още не, за някаква организация, с която никога не съм имал такива отношения.

2. С въпросната организация имам граждански договор от типа на афилиейт маркетинг. Разбирайте аз промотирам продукти, и те ми плащат. Всичко става през онлайн система, автоматично отчитане, автоматично плащане. От НАП ми искат да представя не една, не две, а цели ШЕСТ декларации. Какъв е форматът на тези декларации, какво трябва да съдържат обаче не е упоменато. Декларации от типа:

– Къде съм работил, в колко часа съм работил, къде им е офиса. И разбира се любима ми е точка 7: „Представете декларация относно имената на служителя, който е възлагал задачите“.

Няма да крия, че в едната декларация написах:
„Работа навсякъде. По всяко време.“ – не за нещо друго, ама той афилиейт маркетинга сам си се работи.

Та объркан съм аз от тая цялата работа и викам чакай да звънна може би е някаква грешка. Вдига ми един господин, започвам да му обяснявам, че е станала някаква грешка и аз никога не съм имал трудови правоотношения с въпросната организация и 80% от документите, които ми искат или не съществуват или са тотално неприложими. Той ми вика, изпратете какво прецените. И днеска седя и се чудя как се пишат не една, не две ами ШЕСТ декларации за работа, която никога не съм имал.

– –
От фейсбук-страницата на автора

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.