Скелети в гардероба на Бил Гейтс. Разводът му с Мелинда става все по-скандален

Бил и Мелинда Гейтс. Снимка: от тв екрана

Разводът на Бил Гейтс, номер четири в световната класация по богатство, и съпругата му Мелинда предизвиква все повече скандали, които представят милиардера и най-големия филантроп в не най-добра светлина. Миналата седмица стана ясно, че една от причините за развода е приятелството на Гейтс с финансиста Джефри Епщайн, обвинен в трафик на малолетни. Сега журналисти разкриха, че Гейтс е напуснал „Майкрософт“ през 2020 г. не по собствено желание, а по настояване на борда на директорите, който е разследвал сигнал за афера на Гейтс със служителка през 2000 г. Информацията за причините за развода се увеличава, но намеренията на двойката да си поделят активи на стойност 130 млрд. долара все още са загадка.

Какво се случи

В понеделник вечерта почти едновременно във вестниците „Ню Йорк Таймс“ и „Уолстрийт Джърнъл“ излизат разследвания за неприличното поведение на Бил Гейтс в „Майкрософт“. И в двете статии се описват опитите на Гейтс да започне романтични отношения със служителки в „Майкрософт“ и други негови организации. В разследванията съвсем няма реално престъпление, подобно на това на Харви Уайнстийн. Но те разкриват, че служителите на „Майкрософт“ години наред са се подигравали на „несръчните опити за флирт“ на Гейтс с колежки, а аферата, която е имал с една служителка през 2000 г., му е коствала място в борда на „Майкрософт“ 20 години по-късно.

Романтика на работното място

През 2020 г. Гейтс напусна управителния съвет на „Майкрософт“ само три месеца след преизбирането си, като заяви, че иска да посвети повече време на съвместната си благотворителна дейност със съпругата си. Всъщност според „Уолстрийт Джърнъл” Гейтс е бил помолен да напусне от самите членове на борда, които са разследвали аферата му в офиса през 2000 г.

През втората половина на 2019 г. ръководството на „Майкрософт“ получава писмо от служителка, която твърди, че преди години е имала „сексуална връзка“ с Бил Гейтс, пише „Уолстрийт Джърнъл” . От пресслужбата на компанията потвърдиха тази информация, като добавиха, че събитията са се случили през 2000 г., а самия инцидент нарекоха „опит на Гейтс за интимна връзка“. Пресслужбата на Бил Гейтс използва друга фраза: „афера, която приключи мирно“.

Съветът на директорите започва вътрешно разследване, в което участва външна правна фирма. Според един от източниците Гейтс е подал оставка още преди разследването да е приключило. Говорител на милиардера заяви, че оставката му от борда няма нищо общо със събитията отпреди 20 години. Но според „Уолстрийт Джърнъл” за оставката на Гейтс са настоявали някои членове на борда, които са сметнали за неуместна аферата на Гейтс със служителка и са се опасявали, че компанията ще бъде въвлечена в скандал в разгара на движението #MeToo. След тази история Microsoft промени политиката си за разглеждане на оплаквания от служители за тормоз и дискриминация, включително доклади за сексуален тормоз, отбелязва „Уолстрийт Джърнъл” .

Източниците на изданието уверяват, че жената, която е съобщила за връзката си с Гейтс, е помолила съпругата му Мелинда да прочете писмото ѝ. Дали съпругата на милиардера го е прочела, „Уолстрийт Джърнъл” не успя да разбере.

„Несръчни флиртове“

Ако се вярва на източниците на „Ню Йорк Таймс“, аферата на Гейтс със служителка не е случайна – милиардерът често е канил и проявявал „неуместен интерес“ към служителки в „Майкрософт“ и благотворителната организация, която ръководи заедно със съпругата си, а личният живот на Гейтс е бил обект на дискусии сред екипа.

Източници на „Ню Йорк Таймс” разказват за няколко опита на Гейтс да покани колежки на среща. Например през 2006 г. след работна среща в Microsoft той веднага изпраща SMS на ръководещата срещата, в който я кани на вечеря. „Ако това [поканата] ви кара да се чувствате неудобно, нека се престорим, че не се е случило“, цитира източникът писмото. Жената прави точно това. Няколко години по-късно милиардерът прави подобно предложение на служителка на благотворителната си организация по време на парти в Ню Йорк.

Според източници на „Ню Йорк Таймс” служителите на „Майкрософт“ са знаели добре за склонността на Гейтс да прави „несръчни опити за флирт“ с жени по време на работа и извън нея и това често е ставало тема на разговор в компанията. Шестима бивши и настоящи служители в „Майкрософт“ и други компании на Гейтс твърдят, че това е създало неприятна работна среда. Ако обаче момичетата отказвали, Гейтс не бил прекалено настоятелен и не се възползвал от позицията си – подчертават всички събеседници на „Ню Йорк Таймс”.

Дали съпругата на Гейтс е знаела за тези случаи, изданието не успява да разбере. „Ню Йорк Таймс” припомня, че връзката на милиардера с Мелинда също е започнала с офис афера, в началото на която бъдещата съпруга на Гейтс всъщност е била негова подчинена.

Приятелство с Епщайн

Гейтс може да има много по-сериозни проблеми заради новата информация за контактите му с финансиста Джефри Епщайн, който беше обвинен в трафик на малолетни и се обеси в затвора по време на разследването. Миналата седмица „Уолстрийт Джърнъл” съобщи, че една от причините за развода на Гейтс е недоволството на Мелинда от общуването на съпруга ѝ с Епщайн.

Според „Ню Йорк Таймс” Гейтс се е запознал с Епщайн през 2011 г., след което често са прекарвали времето си заедно, летели са с частния самолет на Епщайн, а Гейтс е посещавал партита в дома на финансиста. „Неговият начин на живот е много различен и отчасти интригуващ, макар че не ми подхожда“, пише милиардерът на колегите си в имейл през 2011 г. През годините, отбелязва „Ню Йорк Таймс”, Гейтс продължава да посещава вечери и други събития в дома на Епщайн, където „обикновено се обгражда с млади и привлекателни жени“.

Мелинда Гейтс казва на съпруга си, че за нея е неприемливо той да общува с Епщайн, но милиардерът продължава да се среща с финансиста. От пресслужбата на Гейтс заявиха, че той се е срещнал с финансиста само за да обсъдят благотворителността и че съжалява за тези контакти.

Какво става с парите

Състоянието на двойката се оценява от „Форбс“ на 130 млрд. долара, а от „Блумбърг“ – на 144 млрд. долара. Как двойката възнамерява да раздели активите, те не разкриват и нямат предбрачно споразумение. Според законите на щата Вашингтон, където живеят Гейтс, цялото имущество, придобито по време на брака при липса на предбрачно споразумение, се разделя наполовина, отбелязва „Блумбърг“. Но щатските съдилища могат да разделят плячката по свое усмотрение въз основа на принципите на справедливостта, когато разглеждат конкретен случай.

Според „Блумбърг“ Cascade Investment, фондът, който управлява инвестициите на Бил Гейтс, вече е предоставил на бившата му съпруга акции на американски компании на стойност 3 млрд. долара, което може да означава, че съпрузите вече са постигнали споразумение и са започнали да делят имуществото, заяви пред Bloomberg бракоразводен адвокат. Но все още не е известно нищо за същността на договореностите, ако има такива.

Възможно е да възникнат усложнения при разделянето на имуществото на Бил и Мелинда Гейтс поради разнородността на активите им, отбелязват „Блумбърг“ и „Ню Йорк Таймс”. Сред тях са акции на стойност милиарди долари, огромни земеделски площи и дори бележникът на Леонардо да Винчи. Двойката прехвърля част от парите в общия си фонд, но не е известно колко точно.

Най-големият публично търгуван актив на Гейтс е Cascade Investment, която управлява инвестициите му в недвижими имоти, енергетика и хотелиерство. Тя притежава акции на стойност 52 млрд. долара в американски компании, включително 10% дял в производителя на селскостопанско оборудване John Deere на стойност 11,9 млрд. долара, дял във веригата хотели Four Seasons, други хотели и компания, която обслужва собственици на частни самолети. Двамата са и сред най-големите собственици на земя в Америка. „Сумата и разнообразието от активи, свързани с този развод, са зашеметяващи“, коментира бракоразводен адвокат.

Какво следва?

Семейство Гейтс възнамерява да посвети по-голямата част от състоянието си на благотворителност. През последните години те са дарили повече от 36 милиарда долара на своята фондация, която е една от най-големите в света. След развода Бил и Мелинда възнамеряват да останат съпредседатели на фондацията и да продължат да я управляват заедно.

По The Bell

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.