Като подритвате българите от чужбина, китайци и ганайци ли ще внасяте?

В парламента не приеха да се гласува по пощата в Западна Европа и САЩ. Това решаваше проблема с българите там – по една секция за гласуване по пощата в посолства, консулства ще намали броя на секциите и опашките. Но, не го приеха, защото това нарушавало равното право на гласуване.

Сега българи от Китай пишат до e-vestnik – ЦИК е изключил изцяло българите там от участие в изборите. Там са повече, отколкото в Япония. На миналите избори някои са пътували по 1000 километра да гласуват. Всъщност ЦИК не ги е изключил, а е пуснал списък със секциите по света, които се откриват автоматично, тоест в последните години там са гласували българи редовно, над 100 души. Така от списъка са отпаднали целия Далечен Изток (без Сингапур), цяла Южна и Централна Америка (вкл. Мексико, Бразилия и т. н.). В тези страни гласуващите българи са били по-малко от 100 души, и ако искат да гласуват, трябва да си съберат подписи и да си открият секция.

Значи, отказваме гласуване по пощата, защото нарушавало равното право на глас, а това не нарушава ли равното право на глас?

Партиите в парламента започнаха да се озлобяват към българите в чужбина – не искат да си имат главоболие да им уреждат гласуването. Гербаджиите по принцип настояват, ако може, българите в чужбина да не гласуват въобще.

Да, има страни, в които законът лишава от право на гласуване хората с двойно гражданство, хората живели над 5 години в чужбина и др.

Но нашата емиграция е друга – хора, напуснали по принуда да си търсят хляба, поради закрита промишленост и селско стопанство. Преди всичко хора на наемния труд, гастарбайтери. Повечето се надяват да се върнат у нас, поддържат си имотите тук. Да се върнат в обезлюдена България, в която няма работна ръка.

И партиите тук вместо да се загрижат за тези българи, да приемат санародниците си като равни, вместо това им режат пъпната връв с родината. И сигурно ще приемат закони да поощрят внасято на работна ръка от Африка и Азия.

По гласуването на българите в чужбина си личи стремежът им, също като на българите у нас, да променят нещо. Преди години даваха най-много гласове за ГЕРБ, още нова партия, с надежда да реформира. Като останаха излъгани от демагогия, кражби и злоупотреби, сега гласуват за „Има такъв народ“, да отстрани ГЕРБ.

Над 170 хил. гласа от чужбина се получиха на последните избори, през юни може да са по-малко, но по-важно е българите там да се чувстват като част от родината си.

Иначе политиците трябва да си внасят китайци, виетнамци, ганайци или каквито изпаднат да работят у нас, за да има какво да управляват, че то тук икономика и хора не останаха.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.