Близък изток: Насилието поставя на изпитание изтеглянето на Байдън от горещите точки

Джо Байдън пред Ей Би Си.Снимка: от тв екрана

Увеличаването на насилието и сцените на страдание на мирни жители поставят на изпитание решимостта на президента Джо Байдън да отдалечи външнополитическия фокус от горещите точки в Близкия изток и Афганистан и да намали военното присъствие на Америка там. Това също така налива вода в мелницата на неговите политически противници у дома.

Байдън и поддръжниците му казват, че като измества военния и дипломатически фокус на САЩ от затъналите в безизходица конфликти в региона, той слага край на неуспешни политики, които отдавна е трябвало да бъдат спрени и които често само са удължавали конфронтацията. Според тях намаляването на ангажимента на САЩ вече насърчава държавите сами да уреждат споровете си. Но напоследък се разгоряха бойни действия в някои от регионите, засегнати от предприетото от Байдън преориентиране.

Войната между Израел и Газа избухна тъкмо в момент, когато Байдън се опитва да се отдръпне, довеждайки до гледки на обезобразени тела и сринати домове и до разногласия в партията на самия Байдън за това дали той би трябвало да направи нещо повече. Израел и Хамас обявиха вчера прекратяване на огъня, с което спряха въздушните удари и ракетните нападения, отнели живота на най-малко 230 палестинци и на 12 души в Израел.

В Афганистан, откъдето Байдън осъществява военно изтегляне, се засилват страховете от завземане на властта от талибаните и подновяване на гражданската война. А подкрепяните от Иран бунтовници хуси засилват своето настъпление към обсадени йеменски градове в пустинята в момент, когато Байдън спира военната подкрепа на САЩ за предвожданата от Саудитска Арабия война в Йемен, продължаваща вече шест години.

„Това е плод на политиката на американския президент Джо Байдън“, заяви в Туитър йеменският журналист Уалид ал Раджхи този месец, след като съюзените с Иран бунтовници хуси обстрелваха с артилерия укрепения град Таиз. Изказването му беше в съзвучие с това, което също така заявяват бойци в Мариб – намираща се под обсада крепост на йеменското правителство, пред посещаващи района новинарски екипи: че военното изтегляне на Байдън и инициативите му по отношение на бунтовниците само насърчават съюзените с Иран хуси още по-настоятелно да преследват решителни победи на бойното поле.

Външнополитическото наследство на Байдън ще бъде оформено от това колко решително той ще извърши преориентирането и какво ще се случи в горещите точки после.

Байдън, изглежда, залага на позицията, че дори насилието в Близкия изток и Афганистан да се разпали, когато САЩ изместят основния си фокус оттам, това е цена, която си заслужава да се плати, за да бъдат измъкнати САЩ от регионални конфликти, след като на други места се появяват по-големи предизвикателства.

Вече не липсват обвинения. „Решенията на американците ни вредят и се надяваме, че американците ще ги променят“, каза началникът на генералния щаб на йеменската армия генерал-лейтенант Сагир бин Азиз в просторно интервю за Си Ен Ен от бойното поле.
Републиканците казват същото. Ходовете на Байдън „само насърчават агресията на хусите – поука, която правителството би трябвало да помни по отношение на иранския режим“, заяви в Туитър сенаторът от Арканзас Том Котън.

А след като бойните действия между Израел и палестинските въоръжени групировки нараснаха до най-високото си ниво от 2014 г., членове на Конгреса от ядрото на демократите се присъединиха към прогресистите тази седмица, настоявайки Байдън отново да се заеме с интензивна американска дипломация. „Още хора ще загинат ненужно, ако Америка не предприеме спешни действия, каквито изисква това насилие“, заяви демократ от Камарата на представителите Дейвид Прайс от Северна Каролина в писмо до Байдън, подписано от още 138 конгресмени.

Израел обяви прекратяването на огъня ден след като Байдън за кратко и остро засили обществения натиск върху Израел, като тогава призова за „значително намаляване на напрежението“ до часове. Вчерашните изказвания на Байдън, в които той похвали решението на министър-председателя Бенамин Нетаняху да „сложи край на сегашните бойни действия след по-малко от 11 дни“, отново бяха в съответствие със силната подкрепа на американските президенти за съюзника Израел.

Байдън казва, че е от съществено значение Съединените щати да се измъкнат от ролята си на полицай в конфликтите в Близкия изток и да се заемат с дългосрочни приоритети. Това включва съревнованието с Китай и климатичните промени.

„Никой не иска да каже, че би трябвало да останем вечно в Афганистан, но се настоява, че сега не е правилният момент за напускане“, заяви Байдън миналия месец, когато определи краен срок до 11 септември за военното изтегляне на САЩ.

„Не сега“ – ето как стигнахме дотук“, каза Байдън, имайки предвид 20-годишното военно присъствие на САЩ в Афганистан, което все още не е довело до разгром на талибаните, а афганистанското правителство продължава да е уязвимо.

За правителството на Байдън и неговите поддръжници отговорът е измъкване от безизходните, скъпоструващи войни и ръководене на дипломацията в Близкия изток по начин, който да не позволява да се навъртат навъртат километри в дългогодишни безплодни дипломатически совалки в мирни процеси, които често не са желани от воюващите.

Когато например става дума за войната в Йемен, „в някакъв момент трябва да приемеш какво ти говорят фактите на място“, каза сенаторът демократ от Кънектикът Крис Мърфи, който се срещна със служители на държави от Залива и САЩ при обиколка в региона този месец. „Съединените щати бяха замесени шест-седем години, а Йемен в този период от време все повече се отдалечаваше от мира.“

След 11 септември „всичко, което сме постигнали, сражавайки се във война след война в региона, е, че сме направили страната си по-несигурна“, каза Мърфи. „Затова, да, може да са необходими някои промени, ако Съединените щати решат да си припомнят как са защитавали своите интереси преди 2001 г.“

Правителството на Байдън изтъква интензивните усилия на своите дипломати за йеменските мирни преговори въпреки спирането на военната подкрепа. Вчера САЩ наложиха санкции на двама лидери на хусите в настъплението към Мариб.

Мърфи твърди, че усилията на САЩ за успокояване на конфронтацията с Иран вече са започнали да насърчават опитите на терен за помирение. Това включва решението на Саудитска Арабия да протегне ръка към главния враг Иран и сродната арабска страна Катар, която е труден партньор, след като президентът Доналд Тръмп охотно подкрепяше Саудитска Арабия при изострената конфронтация с двете държави.

Още преди Байдън да дойде на власт и да се опита да успокои напреженията, арабските управници, включително в Обединените арабски емирства, осъзнаха, че участието им като партньори във водената от Тръмп кампания за максимален натиск върху Иран само подтиква Техеран и неговите съюзници да увеличават нападенията, каза директорът на проекта за Иран на организацията „Интернешънъл крайсис груп“ и бивш служител на ООН Али Ваез.

„Наистина мисля, че Съединените щати вече не разглеждат региона като приоритет“, каза бившият външен министър на Йордания Маруан Муашер. Но ще е от решаващо значение САЩ да поддържат определен разумен ангажимент, каза той.

„Правителството на Байдън не би трябвало да прави нещо повече за мирния процес“ между Израел и палестинците, каза Муашер. „То просто би трябвало да прави нещата по различен начин.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.