Най-тежкарските вестници бърникат в личния живот на Бил Гейтс. Да не би всички да пожълтяха?

В един ден „Уолстрийт Джърнал“ и „Ню Йорк таймс“ пуснаха материали за сексуални забежки на Бил Гейтс (виж тук).

Ама той не бил злоупотребил. Но било неприлично такова поведение. Свенливо ухажвал някакви колежки, без да им оказва натиск, а преди 20 (!) години имал връзка с една жена. Срещал се с финансиста Джефри Ъпщайн, който беше обвинен за трафик на малолетни.
Защо пишат всички тези подробности, като Бил Гейтс не е нарушил никакви закони и норми, няма злоупотреба и тормоз? Може би за да провокират някоя жадуваща за слава да се оплаче пред медиите, че я е пипнал по задника преди 20 години?

Това не са някакви жълти издания, а два от най-големите и най-сериозните вестници в света.

„Уолстрийт Джърнал“ е стълб на съвременния капитализъм, а издевателства над един от най-богатите хора в света.

„Ню Йорк таймс“ е водещото издание на всичко прогресивно и либерално в Щатите, а издевателства над един от най-големите филантропи, новатори и спонсори на науката.

Онези читатели, които са започнали съзнателния си живот при соца, могат да сравнява с онова общество, което газеше личните права. Не се помни случай да издевателстват така над личния живот на някого в медиите. В ранния комунизъм така са осъждали по партийни събрания моралния облик на някой партиен член и дори са го изключвали за извънбрачни връзки. Но не е имало случай в един ден „Работническо дело“ и „Отечествен фронт“ (примерно) да излязат със статии, обсъждащи личния живот на някой шеф на научен институт или промишлен отрасъл.

Да, в свободните медии няма личности табу, няма забрана да се рови в личния живот. Но в случая не става дума за жълти вестници.

Заради връзката на Гейтс с някаква жена отпреди 20 години, бордът на директорите на „Майкрософт“ го накарал да подаде оставка. Това е поради общата параноична атмосфера за сексуални взаимоотношения. Повтаря се случаят със Стив Джобс, който е изгонен по други причини от собствената си компания. Дали „Майкрософт“ ще го закъса като „Епъл“ тогава, не се знае.

Вестниците в този случай не се ограничават да съобщят за това. Те с клюкарско любопитство описват кога преди време Бил Гейтс пратил на колежка есемес, коя поканил, как ухажвал. Като че ли става дума за сексуален престъпник. Значи, осъдително е да ухажваш.

Либерализъм от либералния стълб „Ню Йорк таймс“? …Не е хич либерално. Точно обратното. Либерализмът се превръща в антилиберализъм.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.