Буквите като най-голямо изобретение на българите…

Глаголица и кирилица.

Кирилицата уж е подобрена версия на глаголицата. Но от буквите на кирилицата съвпадат с тези на глаголицата (създадена от Кирил и Методий) само Ж, Ш, Щ и три букви, които вече не съществуват в азбуката.

Буквите от кирилицата, които донякъде приличат на тези от глаголицата са А, Д, Е (само че обърнато – Э), Р (също обърнато, само че вертикално – Ь) и частично Ф.

Кирилицата е създадена от Преславската книжовна школа, както е известно, от ученици на Кирил и Методий. В житие на Климент Охридски пише, че той е „измислил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил“. Но няма доказателства той да е главният автор на кирилицата, защото тя се използва най-напред от Преславската книжовна школа и в този край на България, а в Македония и Охридско, където се установява Климент като епископ, дълго време по-късно е използвана глаголицата като книжовен език.

Преди години пътешествайки из Щатите, в Аризона един възрастен американец, явно любител на историята, като научи откъде съм, ме попита – кажете едно значимо нещо в световната история, което е създадено в България, от българите. Неочаквано някъде си в Аризона ме поставиха на изпит като българин и ме накараха да погледна по-отдалеч на българите. Единственото, за което се сетих, което да е приемливо и разбираемо за аризонския пенсионер, е кирилицата. Очаквам някой да допълни. Но да е от световно значение, безспорно и признато. И да не е непрекъснато споменаваното кисело мляко, защото то не е изобретено от българите, а просто тук добре вирее млечно-киселата бактерия. Но вирее и в Гърция, и в бивша Югославия, и в Аржентина и др. :)

– –

От фейсбук-страницата на автора

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.