Братя Качински изпаднаха в немилост

Лех Качински (долу) с брат си Ярослав Качински на церемонията по провъзгласяването на нов архиепископ във Варшава. Тежки времена настанаха за двамата братя, след като Ярослав загуби поста на министър-председател. Снимка: Ройтерс

Тежки времена настанаха за двамата близнаци. Наистина Лех Качински все още заема формално висшия пост в държавата, но той има предимно представителни функции, докато основните пълномощия са в ръцете на премиера. Президентът е принуден да използва всеки що-годе подходящ случай, за да напомни за себе си на избирателите. И не само на тях – налага му се да привлича и вниманието на правителството, което според президентската канцелария просто игнорира гаранта на конституцията. В отговор президентът – по стар навик – вдига скандали.

Наскоро шефът на президентската канцелария заяви, че липсата на дължимото внимание към президентската фигура е поставила Лех Качински в смъртна опасност. Президентските чиновници не били своевременно информирани за катастрофата на самолета, с който пътуваше ръководството на полските Военновъздушни сили. Трагедията се случи на 23 януари; практически едновременно с инцидента държавният глава отпътува със самолет за Хърватия. Представители на президентската администрация заявиха, че машината на военните може да е била свалена от терористи и държавният лидер не би трябвало да лети по същото време. Официално впрочем беше съобщено, че транспортният самолет „Каса С-295М“ на полските военновъздушни сили се е разбил в земята поради грешка на пилота.

Съвсем неотдавна обаче избухна нов скандал във връзка с летателни апарати. Този път на Качински не било докладвано навреме за падането на американския сателит, свален с ракета. Президентската администрация заяви, че спътникът е могъл да падне в района на Варшава и животът на държавния глава отново е бил застрашен.

Всички тези заплахи за президента естествено бяха въображаеми. Истински повод за безпокойство има обаче брат му, бившият министър-председател на Полша Ярослав Качински. Наскоро полският правосъден министър заяви, че срещу бившия премиер може да бъде образувано наказателно дело с обвинения, които предвиждат лишаване от свобода. Става дума за миналогодишния протест на медицински сестри край сградата на премиерската канцелария. Четири от тях успели да се промъкнат в самия офис; има съмнения, че Ярослав Качински наредил да бъдат заглушени мобилните им телефони, за да не могат да се свържат със своите съмишленички. Съответно било влошено качеството на мобилните връзки във Варшава. Мобилният оператор „Plus GSM“ подаде жалба пред контролните органи, но твърде бързо я изтегли – както подозират в Полша, поради натиск от страна на премиерската канцелария.

Полският президент Лех Качински на първата сесия на полския парламент във Варшава през ноември 2007 година. Въпреки че все още е на най-висшия пост в държавата, той е изолиран и използва всеки случай да напомни за себе си. Снимка: Ройтерс

Бившият премиер беше обвинен в злоупотреба с властта и случаят се разследва от прокуратурата.

Още по-зле стоят нещата за най-близкия съратник на близнаците – Антони Мачеревич. Искрено предан на двамата Качински, той е човек със скандална репутация. Негови са думите, че повечето външни министри на Полша след 1989 г. били агенти на руското разузнаване. По време на премиерството на Ярослав Качински Мачеревич с голяма шумотевица ликвидира полското външно военно разузнаване – т. нар. Служба за военна информация (СВИ), ужким заради руски агенти в нея и връзки с мафията. В знак на признателност близнаците го назначиха за шеф на една от двете структури, създадени, за да заместят СВИ – Службата за военно контраразузнаване. Той обаче не остана дълго време на поста.

Според полски медии, след разгромното поражение на Качински в предсрочните парламентарни избори, Мачеревич бързо се ориентирал в новата обстановка и заповядал да бъдат копирани (и частично унищожени) документите на повереното му ведомство. Проверката по тези обвинения беше възложена на прокуратурата, въпреки че политици от партията на премиера Доналд Туск настояваха делото да бъде поето от Държавния трибунал (той разглежда само престъпленията на висши длъжностни лица).

Сгъстяват се облаците и над друг съратник на братя Качински – Збигнев Жобро. Бивш министър на правосъдието, той доскоро беше най-популярният политик в Полша. В момента обаче го съди „доктор Менгеле“, както наричат в обкръжението на Жобро местен кардиохирург от клиниката на вътрешното министерство, обвинен навремето по инициатива на Жобро в убийство на пациент. След ареста на лекаря Жобро изрече думи, които след това станаха прочути: „Този човек вече никога няма да отнеме ничий живот.“ Хирургът беше обвинен и в рушветчийство. Като доказателство полската телевизия показа скъпи спиртни напитки, конфискувани по време на ареста му. Алкохолът беше върнат на собственика, както и иззетите луксозни писалки, тъй като вината му не беше доказана.

Освен в клевета срещу кардиохирурга, Жобро е обвинен и в неправилно боравене със секретна информация, за да укрие свои собствени злоупотреби. Ако обвиненията бъдат потвърдени, го заплашва затвор.

Разследват се и редица други афери, в които са замесени братя Качински и хора от обкръжението им. Полша безспорно ще бъде изправена пред нови шумни скандали, а за близнаците ще настанат още по-тежки времена. В днешната ситуация може да им бъде от помощ само служебното положение на Лех Качински.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.