Дъщерята на уволнения шеф на ДАНС е надзорник в БНБ, с квалификация: шафнерка на автобус

Снимка: 19 минути/Фейсбук

Дъщерята на бившия от часове шеф на ДАНС Димитър Георгиев работи в най-важното управление на БНБ – „Банков надзор“. Същото, което в момента бави смяната на борда на държавната Българска банка за развитие. Същото, което е изпуснало скандалните кредити, огласени от новия министър на икономиката.

Това ни учудва по-малко, когато разбираме, че в него от януари работи дъщерята на Димитър Георгиев, прекарал 6 години като шеф на Държавната агенция Национална сигурност, преди това заместник-министър на вътрешните работи при Цветан Цветанов, а между тях – бордовик на столичния Метрополитен ЕАД.

Още по-странно е, че Александрина е назначена в банката като експерт през 2016 г., както сама е написала с гордост на своята стена във Фейсбук. Тя започва образованието си в единствения упоменат от нея университет „Нотингам Трент“ през септември 2015 г. А го завършва, след като вече е назначена и то в отдел Човешки ресурси на БНБ – през юли 2017 г.

С каква квалификация незавършилата студентка попада в националната ни банка, която още пази титлата Народна? Александрина сама е записала предишния си опит – шафнерка, или ако повече ви харесва – стюардеса, на борда на автобусите за турове „Хемптън Джитни“.

Освен влияние върху най-богатите българи и чуждите финансови институции, позицията в БНБ носи и други приятни плюсове – огромна заплата над 4000 лв. (кметът на София получава 2900 лв. или 34 800 лв. годишно). Като тя се получава не 12 пъти, като на кмета, не 13, а 20 (ДВАДЕСЕТ) пъти годишно.

Колко точно пари получава Александрина, по каква причина е назначена без изискваното по закон образование, каква нейна квалификация е насочила именно към нея вниманието и за какви заслуги е
издигната в Банковия надзор? – на тези лесни въпроси медийният съветник на гуверньора на БНБ Ани Димитрова (преди това пиар на кабинета Орешарски) не пожела да отговори до редакционното приключване на материала и броя.

Но въпросите все повече ще тежат, защото Александрина не е единствената от видни семейства, свързани с досегашната власт на сладки позиции в Българската НАРОДНА банка!

Важно е да се знае, защото първата работа на новия парламент ще бъде да избере и нов шеф на БНБ – мандатът на сегашния Димитър Радев изтича през юли.

Попитали сме същите неща за кариерното наместване и развитие в БНБ на:

– Живка Добрева, съпруга на бившия икономически министър Делян Добрев, депутат от ГЕРБ в 41-вото, 42-рото, 43-ото, 44-ото и последното 45-о Народно събрание, станал най-известен с Кумгейт. Освен над 100 млн.лв. от саниране, семейните фирми на първата му братовчедка бяха включени от най-престижното немско издание „Шпигел“ и в мегаскандала за корупция с маски, който 3 месеца тресе Германия.

– Боряна Ненкова-Савчева, дъщеря на председателката на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова (чийто мандат беше удължен в последните дни на мнозинството на ГЕРБ в 44-ото НС), бивш зам.-кмет по правните въпроси и сестра на депутата от ГЕРБ в 5-те последни парламента Александър Ненков.

Очакваме отговори. А ако не ги дочакаме, видно е, че и сами можем да ги намерим.

– –
От в. „19 минути„, който е използвал за повод разкрития във Фейсбук от страницата на Александрина Георгиева

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.