Без изненада: Башар Асад беше преизбран за четвърти мандат като президент

Башар Асад. Снимка: от тв екрана

Башар Асад беше преизбран без изненада за четвърти мандат като президент на Сирия след избори, произведени в регионите под контрола на правителството, в страна, изпаднала в пълен икономически колапс и опустошена от десетилетие на война, предава Франс прес.

На пресконференция снощи председателят на парламента Хамуда Сабаг обяви, че Асад е бил преизбран с 95,1 на сто от гласовете.

Според Сабаг в изборите са участвали 14,2 милиона души от общо 18,1 милиона, които теоретично са призовани да гласуват, което се равнява на избирателна активност от 76,64 на сто.

Две личности, смятани за играещи „поддържащи роли“ – бившият министър и депутат Абдула Салум и член на толерираната от властта опозиция, Махмуд Мараи, спечелиха съответно 1,5 и 3,3 на сто от гласовете.

Получил властта през 2000 г., наследявайки баща си Хафез Асад, починал след 30 години управление без съперници, Асад порица в сряда Запада, който смятат, че изборите не са били свободни. През 2014 г. той получи над 88 на сто от гласовете според официалните резултати.

Атмосфера на ликуване

Хиляди поддръжници на Башар Асад се събраха в Дамаск на площада на Омаядите, размахвайки сирийски знамена и портрети на президента, скандирайки лозунги в негова прослава, докато някои танцуваха, биейки барабани. „С нашите души, с нашата кръв, ние се жертваме за теб, Башар“, скандираха те.

В средата на площада беше издигнат голям подиум, а в околността, както на съседните улици, се издигаха гигантски портрети на президента Асад. Вечерта премина в ритъма на патриотични песни, светлинни шоута и фойерверки.

Още преди обявяването на официалните резултати, докато приключваше преброяването на гласовете, десетки хиляди сирийци се събраха в няколко градове на страната.

В пристанищния град Тартус (в западната част на страната), събралите се развяваха знамена и портрети на Башар Асад, докато някои танцуваха, биейки барабани, според кадри, излъчени от сирийската телевизия.

Хиляди се събраха и в крайбрежния град Латакия, в Суейда, град в южната част на страната, както и в Алепо (в северната част).

Титанични нужди

Това са вторите президентски избори по време на започналата през 2011 г. опустошителна война, в която се включиха множество воюващи страни и чужди сили. Започнал с репресиите на продемократични протести, този конфликт доведе до смъртта на над 388 000 души. Днес интензивността на боевете е намаляла забележимо.

В една страна, чиято инфраструктура е в руини, Башар Асад се представя като кандидата на възстановяването, след като от 2015 г. трупа военни победи с подкрепата на своите съюзници Русия и Иран, връщайки си две трети от територията.

Автономните кюрдски райони в североизточната част не участваха в изборите. Нито последният голям бастион на джихадистите и бунтовниците в Идлиб (северозападната част на страната), който има около 3 милиона жители.

Фигурите от много отслабената опозиция в изгнание на практика бяха изключени от участие в изборите, тъй като избирателният закон изисква кандидатите да са живели в Сирия през последните 10 години.

Вашингтон и няколко европейски сили бяха заклеймили предварително изборите, които „няма да бъдат нито свободни, нито честни“. Опозицията ги нарече „маскарад“. „Вашите мнения не струват нищо“, подчерта в сряда Асад.

Изборите се състояха на фона на пълен икономически колапс, с историческо обезценяване на националната валута, галопираща инфлация и население, над 80 на сто от което живее в бедност по данни на ООН.

Сирия, както и самият Асад, е обект на международни санкции. А нуждите на възстановяването са титанични. В неотдавнашен доклад на неправителствената организация „Уърлд вижън“ оцени икономическата цена на войната на над 1,2 трилиона долара.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.