Тежки времена: Германските „Зелени“ затъват в скандали

Германските „Зелени“ стартираха устремно кампания, с която да завоюват наесен канцлерството в Берлин. Тяхната популярност се дължи на факта, че са смятани за въплъщение на ново начало в германската политика. Но заради случай, свързан с партийни бонуси, и едно слово в защита на оръжейните продажби за Украйна всичко може да се провали.

Когато на 19 април 40-годишната Аналена Бербок бе номинирана за кандидатка на природозащитниците за поста на Ангела Меркел, изглеждаше сякаш късметът ще се усмихне партията ѝ.

В сравнение с консерваторите, затънали в лидерска война и изхабени от властта, „Зелените“, черпещи сила от успеха си в европейските избори през 2019 г. и от твърде динамичното младежко движение в Германия за борба с климатичните промени, създаваха усещане за свеж полъх.

Механизмът обаче блокира и природозащитниците вече не излизат редовно начело в анкетите пред християндемократите, макар и последните да са предвождани от непопулярния Армин Лашет.

В публикувано днес социологическо проучване на института за изследване на общественото мнение „Кантар“ „Зелените“ получават 23 на сто от намеренията за гласуване (спад с 5 процента на месечна база) срещу 25 процента за християндемократите.

Премеждия, дошли в неподходящо време – моментът е „много важен: имиджът на Бербок точно сега се гради в очите на хората“, обяснява за АФП политологът Торстен Фаас от Свободния университет в Берлин.

„Глупаво забравяне“

Всичко започна от една расистка изцепка на неин кадър – Борис Палмер. Кмет на град Тюбинген (в провинция Баден-Вюртемберг), този любител на словесните провокации нападна в началото на май бившия германски футболист Денис Аого, когото нарече във Фейсбук „лош расист“ и „негър“.

Кметът, станал популярен заради активната си политика за по-широко приложение на тестовете за коронавирус, увери, че е писал с ирония. Но „Зелените“ решиха – с риск да разцепят партийното единство – да започнат деликатна процедура по неговото изключване.

По-злепоставящо за партията е, че Бербок е пропуснала да обяви пред Бундестага, както е задължена, получени от нея партийни бонуси.

Кандидатката на природозащитниците разкри в средата на май, че е декларирала със закъснение, през март, необлагаеми с данък премии в размер на близо 25 200 евро, отпуснати ѝ от 2018 до 2020 г. за изборни успехи и по случай новогодишни празници, както и премия от 1500 евро, свързана с пандемията.

Тези суми, изплащани на лидери, които са членове на Бундестага, но не вземат възнаграждения от своите партии, са легални, но изглежда влизат в противоречие с уверението на природозащитниците, че държат на прозрачността.

Бербок призна: „Глупаво е, че забравих“, и добави, че „е сигнализирала незабавно“. Противниците ѝ обаче с радост я атакуват.

„Гротескно е, че „Зелените“, критикуващи капитализма, плащат на своите председатели бонуси за успехи“, гневно отсече генералният секретар на баварската консервативна партия ХСС Маркус Блуме.

Нещата изглеждат още по-неловко, тъй като съперниците им – консерваторите, от март насам също са дестабилизирани от скандали със сочни комисионни, получени от депутати при покупки на маски срещу коронавирус. Бербок прецени тогава, че прозрачността е нещо необходимо, за да има „доверие в парламентарния режим и демокрацията“.

„Зелените“ все още са на добри позиции в анкетите – коментира всекидневникът „Ханделсблат“. „Изборите обаче са след четири месеца. Дотогава може да се случат много неща“.

„Лекомислено“ изявление

А съпредседателят на партията Роберт Хабек отвори нов фронт, което никак не подобри ситуацията. При посещение в Украйна Хабек замъгли имиджа на „Зелените“ с призиви да бъдат доставени на Киев „отбранителни“ оръжия – позиция, противоположна на традиционното пацифистко верую на природозащитниците.

Изявлението му, „лекомислено“ според социалдемократическата партия, предизвика критики от страна на левите формации – черна точка от гледище на възможностите за коалиция със „Зелените“ наесен.

Партийната експертка по оръжейните проблеми Катя Койл влезе в противоречие със съпредседателя, като заяви, „че е правилно германското правителство да не доставя оръжия във военни зони“.

В програмата си „Зелените“ ясно се обявяват, както и днешната управляваща коалиция, за забрана на „европейския оръжеен износ за военни и кризисни зони“ като Украйна – обект на офанзиви от страна на Русия, която анексира Крим. Украйна води война с проруски сепаратисти в източните си региони.

В сряда се наложи Аналена Бербок да припомни този курс и същевременно да опровергае Хабек: „Това стои в нашата програма и ние, партийното ръководство, виждаме нещата точно така“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.