Венера, Давид и шедьоври на изкуството плуват до прасе, бивол и животни в кално езеро…

Снимки: Иван Бакалов

Верен на стила си скулпторът Павел Койчев беше поканил само кръг приятели на откриването на неговата поредна творба край Осиковица, край парк-галерията с негови скулптури.

В езерцето зад бензиностанцията на ОМВ на 67-ия километър по магистрала „Хемус“ плуват животни – бивол, крава, конче, овца, прасе и др., и заедно с тях във водата плуват и някои шедьоври на световното изобразително изкуство – Венера Милоска, Давид на Микеланджело, Вилендорфската Венера, портрет на Модилиани и др…. Койчев е озаглавил проекта си „Къпането“. Всички животни в езерото са триизмерни скулптури, шедьоврите от живописта са двуизмерни копия, някои са в умален, други в уголемен мащаб.

Работите на Койчев трудно се поддават на класификация, някои ги наричат инсталации или пластически проекти. Койчев има множество монументални бронзови скулптури в България и по света, но работи с всякакви материали, дори с върбови пръчки и кал. Недалеч от езерцето е и парк-галерията „Оригиналите“ с модели на негови скулптури, разположени около къщата-скулптура, който той направи преди 15 години.

Собственикът на парка-галерия Мирослав Михайлов обясни, че бурята в деня преди откриването съборила много от пластиките в езерото и се наложило в 5,30 сутринта Койчев, той и местен ром да ги изправят отново в езерото. То е дълбоко на места няколко метра и из него плуват с водно колело, за да монтират пластиките. Технологията е сложна – на дъното има тежести, за които са вързани плаващи предмети, върху които пък са поставени пластиките.

В същото езееро Павел Койчев направи през 2009 г. композицията „Водна паша“, с фигура на овчар, който ходи по водата като Христос и овце, които пасат върху езерната повърхност (виж тук).

В момента езерото е мътно след поройните дъждове и изглежда кално, но после се избистря и става тъмносиньо-зелено (виж снимките в линка отгоре). Пластиките на Койчев ще изглеждат с нови нюансик с промяната на времето и цвета на водата.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.