Радиус на въздействието. Русия изпитва оръжия в Сирия

Сателитна снимка на руски изтребители в Сирия

Три бомбардировача Ту-22М3 кацнаха на 25 май 20212 г. в руската военна база Хмеймим в Сирия. Това е първото приземяване на толкова големи бойни самолети в Сирийската арабска република.

Те ще осъществят опознавателни полети, а после ще напуснат страната, заяви министерството на отбраната в Москва. Руското военно ведомство не съобщи, че планира развръщане на толкова мощни машини в САР, но възможността е налице. Как би могло базирането на ракетоносци по брега на Средиземно море да промени разположението на силите в региона?

Руската армия вече тества много видове въоръжения и военна техника в борбата с терористи на сирийска земя, също и бомбардировачи Ту-22М3. Самолетите излитаха от базата в Моздок (Русия, Северна Осетия, б. пр.), прелитаха над Каспийско море, Иран и Ирак, после се насочваха към позициите на терористите.

„Ем тройките“ са разработени по съветско време. Самолетите с променлива стреловидност на крилото могат да използват широк спектър от ракетни и бомбени оръжия. Скоростта им достига 2000 км/ч, обсегът на полет – 3400 км. На борда си могат да носят ракети или бомби с обща маса до 24 тона.

Използвайки ракети Х-22, тези самолети можеха да нанасят удари по корабни групировки на противника, включително самолетоносачни групи. В американския филм „Всички страхове“ от 2002 г. (по романа на Том Кланси) нагледно е показан удар на група ракетоносци Ту-22М3 с ракети Х-22 по самолетоносач от военноморските сили (ВМС) на САЩ. Въпреки активното противодействие на системите за ПВО самолетоносачът бе улучен с една-две ракети.

По времето на СССР в случай на трета световна война съветските ракетоносци от далечната и морската авиация биха се наредили сред инструментите за борба с флотските сили на САЩ и НАТО. На Запад знаеха това и не криеха страха си. Щом се появиха Ту-22М3, САЩ настояха да бъдат свалени от тях системите за дозареждане във въздуха поради опасения ракетоносците да не станат стратегическо оръжие. СССР бе принуден да склони на това ограничение. След което тези бомбардировачи бяха смятани за „евростратегически“, тоестспособни да действат само над Европа.

В момента тези самолети са въоръжават с ракети Х-32. Това е ново ракетно поколение – „убийци на самолетоносачи“, следващото превъплъщение на Х-22. Боеприпасите имат обсег до 1000 км и скорост над 4 Маха. Летят по балистична крива на височина до 40 км. Системите за противовъздушна отбрана (ПВО) на вероятните противници като комплексите „Иджис“ на практика не могат да свалят в полет тези ракети. Под корпуса на самолета могат да се окачват две-три от тях. Една ескадрила Ту-22М3 би могла да унищожи с такива ракети самолетоносач или универсален десантен кораб, защото изтребителите Ф-14 Томкат, способни да прехващат тези ракетоносци, са свалени от въоръжение във ВМС на САЩ, а други изтребители не могат ефективно да се борят с тях.

Днес активно тече програма за обновяване на тези ударни самолети. Ту-22М3 получават нови радиоелектронни системи и видове ракетни оръжия. Редица самолети са оборудвани със система за управление на оръжията „СВП-24 Гефест“, която дава възможност максимално точно да се позиционира машината в пункта за освобождаване на оръжейния товар. Бомба, пусната примерно от височина над 10 км, точно поразяваше единичен обект на групировката „Ислямска държава“. Самолетът стоварва по цял вагон боеприпаси и понякога го наричат „камион с бомби“.

Системите за дозареждане във въздуха сега се връщат на борда. Самолетите получават и нови двигатели НК-32-02. В Русия има няколко десетки подобни машини на съхранение. Връщането им в строя във версията Ту-22М3 съществено ще повиши бойната мощ на руската далечна авиация. В близките години самолетите ще бъдат въоръжени с хиперзвукови ракети „Острота“ и „Гремлин“. Тези изделия със скорост над 5 Маха и далечина на полета над 1500 км не могат да бъдат свалени от съществуващите системи за ПВО. И докато с ракетите Х-32 за удар по група бойни кораби е нужна ескадрила, с хиперзвуковите ракети ще са достатъчни три-четири самолета.

Широкият спектър от ракетни и бомбени оръжия дава възможност тези машини да бъдат използвани както срещу надводни противникови групировки при агресия, насочена към Русия, така и срещу наземни обекти на екстремисти.

При базиране на Ту-22М3 в авиобазата Хмеймим Русия получава възможност да действа срещу всеки противник в огромен радиус. Зоната на въздействие обхваща Африка, Близкия изток и Индийския океан. В редица африкански страни се води борба с едни или други терористични организации. Русия вече участва в нея, като изпраща там военни съветници. При влошаване на обстановката такива страни могат да поискат от страната ни официална военна помощ за борба с терористите. Тогава авиация от базата Хмеймим ще може дейно и ефективно да подпомага пехотата и специалните сили на страната, помолила Русия за военна помощ.

В Индийския океан, на остров Диего Гарсия, се намира база с ключово за САЩ значение в региона. В обекта са разположени кораби с техника и боеприпаси, подсигуряващи действията на експедиционна бригада морска пехота. На летището й могат да бъдат държани и бомбардировачи от военновъздушните сили на САЩ. Естествено никой не се кани да бомбардира американски обекти. Дълго време обаче Диего Гарсия бе „непотопяем самолетоносач“ на САЩ, осигуряващ на Щатите безусловен контрол над целия Индийски океан. Появата на Ту-22М обаче ще започне да променя разположението на силите в региона.

В авиобазата Хмеймим могат да се базират и самолети цистерни Ил-78. Излитайки оттам, модернизираните Ту-22М3М с дозареждане във въздуха ще могат да патрулират направо половината земно кълбо – от Норвегия на север до Индонезия на изток. Затова в този нов пункт на базиране ракетоносците биха станали не само важен елемент от националната сигурност на Русия, но и ефективно средство, подкрепящо външната политика на нашата държава.

БТА

Бел. изд.: Авторът е военен историк. Позицията на редакцията може да не съвпада с мнението на автора.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.