Защо САЩ санкционират Пеевски и Божков по закона „Магнитски“

Посочени са още Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов, Илко Желязков и техните съпруги и деца

Делян Пеевски. Снимка: Финансови смислици

Министерството на финансите на САЩ налага санкции на трима българи и на 64 компании съгласно закона „Магнитски“, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение в сайта на ведомството.
Мярката е насочена срещу Васил Крумов Божков, който е известен български бизнесмен, Делян Славчев Пеевски, бивш член на парламента, и Илко Димитров Желязков, бивш заместник директор на Българската държавна агенция за технически операции, който беше назначен в Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

В изявление, качено в раздела „Новини“ на сайта на американското ведомство, се казва, че неговата Служба за контрол на чуждестранните активи санкционира тримата българи заради тяхната голяма роля в корупция в България, както и техните мрежи, включващи 64 юридически лица. Администрацията на САЩ вярва, че корупцията води до деградация на върховенството на закона, отслабва икономиките и икономическия растеж, подкопава демократичните институции и лишава невинни цивилни от фундаментални човешки права, се казва още в текста. В него се отбеляза, че днешното действие на американското ведомство е най-голямото, насочено срещу корупцията към този момент.

За първи път в историята на програмата за налагане на санкции съгласно американския закон „Магнитски“ в един единствен ден се взимат мерки срещу над 65 физически и юридически лица заради техните значителни корупционни действия в България, се акцентира в текста. В него се подчертава, че мярката говори за продължаващите усилия на министерството на финансите на САЩ да държи отговорни лицата, замесени в корупция. Правителството на САЩ ще продължи да налага осезаеми и значителни по последици мерки на онези, които са замесени в корупция и ще работи за защитата на глобалната финансова система от злоупотреби, се казва още в текста. В него се допълва, че САЩ застават до всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията, като насърчават търсенето на отговорност и сметка от корумпирани представители, подкопаващи икономическите функции и демократичните институции на България.

В изявлението се припомня детайлно кои са тримата санкционирани и техните компании. Съгласно санкциите на Пеевски, Божков и Желязков и на техните компании се прекъсва достъпа до финансовата система на САЩ. Следват основни моменти от съобщението на Министерството на финансите на САЩ.

1.  „Съединените щати подкрепят всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията, настоявайки да бъдат подведени под отговорност корумпирани лица, които подкопават икономическите функции и демократичните институции на България“, заяви директорът на Службата за контрол на чуждестранните активи Андреа М. Гаки. „Корупцията не само лишава гражданите от ресурси, но и подкопава институциите, предназначени да ги защитават. Това публично обявяване на санкции срещу лица в рамките на глобалната програма за санкции по закона „Магнитски“ показва, че сме ангажирани да се борим с корупцията, където и да се проявява тя.“
2. „Тези действия изпращат силен сигнал, че САЩ подкрепят всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията. Ние се ангажираме да помогнем на нашите партньори да реализират пълния си икономически и демократичен потенциал, като се справят със системната корупция и изискват поемане на отговорност от корумпирани служители. “
3. Васил Крумов Божков („Божков“), български бизнесмен и олигарх, няколкократно е подкупвал държавни служители. Тези служители включват един настоящ политически лидер, както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ)“
4. Делян Славчев Пеевски („Пеевски“) е олигарх, който преди това е бил български народен представител и медиен магнат и регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество. През септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г. Пеевски се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване.
5. Пеевски също така е участвал в корупционни действия чрез своето подставено лице, Илко Димитров Желязков („Желязков“), бивш заместник председател в Държавна агенция за технически операции (ДАТО) и бивш служител в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) който е назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства през 2018 г. Пеевски използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна. От 2019 г. е известно, че Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация на Желязков, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни длъжности и е осигурявал месечен подкуп. Пеевски и Желязков също така са разполагали с длъжностно лице на ръководен пост, което през 2019 г. незаконно присвоявало средства в тяхна полза. В друг случай, от началото на 2018 г. тези две лица ръководели схема за продажба на български документи за пребиваване, за която се твърди, че представители на дружества плащали подкупи на български длъжностни лица, които да гарантират, че техните клиенти ще получат документи за гражданство незабавно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски долара или след като изминат петте години за обработването на законно обосновано искане. В допълнение към всичко това Желязков изнудвал евентуален кандидат за български министър чрез заплаха от повдигане на наказателни обвинения от Прокуратурата на Република България, ако след назначаването си министърът не окажел по-нататъшно съдействие на Желязков.

6. Днес обявяваме публичното посочване на бившите български държавни служители Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Славчев Пеевски, както и на настоящия български държавен служител Илко Димитров Желязков, поради участието им в значителна корупция. В качеството си на официални лица, съответно на заместник-министър на икономиката, директор на Държавната агенция за българите в чужбина и главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина, Манолев, Харалампиев и Томов са участвали в корупционни действия, които са подкопали върховенството на закона и вярата на българското общество в демократичните институции и обществените процеси в страната, включително като са използвали политическото си влияние и служебната си власт за лично облагодетелстване. В качеството си на народен представител Пеевски е използвал Желязков, служител в Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, като посредник и съучастник в търговията с влияние и плащането на подкупи, за да се предпази от обществен контрол и да упражни влияние върху ключови институции и сектори в българското общество…

Тези посочвания са направени съгласно раздел 7031, буква в) от Закона за държавния департамент, чуждестранните операции и свързаните с тях програми за 2021 г. (Department of State, Foreign Operations, and Related Programs Appropriations Act, 2021). В допълнение към Манолев, Харалампиев, Томов, Желязков и Пеевски, публично посочваме съпругата на Манолев, Надя Манолева, и неговите деца, Алекса, Йоанна и Димитър; съпругата и сина на Харалампиев, Веселка Харалампиева и Павел Харалампиев; непълнолетните син и дъщеря на Пеевски; и дъщерите на Желязков, Ваня Илкова Желязкова и Роза Илкова Желязкова. Това действие лишава Манолев, Харалампиев, Томов, Желязков и Пеевски, както и всяко от техните близки семейства, от правото да влизат в Съединените щати.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.