„Австралийска Грета Тунберг“ срещу климатичните промени

Изи Радж-Сепингс. Снимка: от тв екрана

Да оглавяват хиляди протестни походи през центъра на Сидни и да участват в знаков колективен съдебен иск не са обичайни дейности за повечето 14-годишни. Но австралийската ученичка Изи Радж-Сепингс е изоставила повечето несериозни извънкласни дейности и се е отдала на това да засили натиска върху ръководството на страната за борба с климатичните промени.

Радж-Сепингс стана една от най-изявените в страната активистки, защитаващи околната среда, откакто в края на 2019 г. обляното й в сълзи лице се появи във водещи медии по света. Снимката бе от протест пред дома на министър-председателя, докато полицията за борба с безредиците заплашваше да арестува момичето.

„Мисля, че мнозина ни поглеждат и просто си казват: „О, те са деца, не знаят за какво говорят“. Но мисля, че ни подценяват и не си дават сметка колко сила имаме и колко много труд влагаме. Ние се вслушваме в учените, които от поколения се опитват да привлекат вниманието на хората към климатичните промени, каза Изи в интервю за Ройтерс на 6 април.

От най-богатите държави в света Австралия е страната, която изхвърля най-голямо количество въглерод на глава от населението. Според Радж-Сепингс бездействието на премиера Скот Морисън по отношение на климатичните промени показва нуждата от промяна в ръководството.

Нейният кратък сблъсък с полицията през 2019 г. се случи когато 13-годишното тогава момиче се присъедини към гневни протестиращи пред официалната резиденция на Морисън в Сидни след опустошителните горски пожари. След случилото се Радж-Сепинг беше наречена от местни медии „австралийската Грета Тунберг“.

Този месец тя попадна под светлината на прожекторите като застана начело на протестния поход на хиляди свои съученици в „Ученическа стачка за климата“ („School Strike 4 Climate“) през центъра на Сидни.

Изи беше и един от осемте тийнейджъри, завели колективен иск срещу федералното правителство, изтъквайки, че разширяването на въгледобивна мина в щата Нов Южен Уелс ще допринесе за климатични промени и ще застраши бъдещето им.

Делото доведе до знаково съдебно решение миналата седмица, според което министърът на околната среда на страната има „задължение за полагане на дължима грижа или морално задължение към децата да взема предвид вредите, причинени от климатичните промени“.

Радж-Сепингс пък изпрати лично послание до Морисън. „Бих му казала, че трябва да се събуди, че е време за действия и се нуждаем от това веднага“, каза Изи пред Ройтерс.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.