Монетите от кабинета на полицейския шеф са елементарни фалшификати. Какво цели Гешев?

Медиите папагали веднага тръбят за ценни монети, когато става дума за елементарни фалшификати.

 

Монетите, разпространени от прокуратурата като веществени доказателства, иззети от кабинета на обвинения полицай Ангел Папалезов, са до една евтини фалшификати. Подобни копия се продават на туристи в някои магазинчета за сувенири край големи туристически обекти.

Това съобщиха за e-vestnik двама нумизмати, които по обясними причини да не се сблъскват с прокуратура и полиция, предпочитат да останат анонимни.

Същото твърди в свой пост във Фейсбук и известният нумизмат и експерт по антики Митко Станков, който живее във Виена. По негови думи това са „съвременни фалшификати, които струват калкото метала от който са изработени” (виж повече от него накрая на текста).

Че монетите на снимките са елементарни ментета се забелязва дори от начинаещи в нумизматиката.
Въпросът е защо тези монети прокуратурата ги представя като доказателства за престъпна дейност? И дали наистина там и в ГДБОП са толкова неквалифицирани, че не могат да различат елементарни фалшификати? Веднъж вече в e-vestnik можахме да се убедим, че в ГДБОП цари дълбока некомпетентност, свързано именно с антики и монети (виж тук).

Но ето какво твърди съвсем сериозно прокуратурата – „Иззетите монети и други вещи с белези на движими културни ценности не са били описани като веществени доказателства по преписки или досъдебни производства на ГДНП или на други звена на МВР. Предстои да бъде назначена експертиза за произхода им. Според първоначалните данни монетите вероятно са от времето Древен Рим и Древна Елада.” Към една от тях имало описание, че струва 3400 евро, съобщават прокурорите и всички медии като папагили го повтарят безкритично.

Нумизматите се смеят на „първоначалните данни” на прокуратурата, също и че за такива монети ще назначават експертиза.

Акцията на прокуратурата срещу полицейския шеф беше подобаващо отразена от всички медии.

 

БНТ се включи с допълнителна информация „от свой източник”,

 

че въпросният Папалезов наследил поста от Кирил Христосков, който станал шеф на фондация „Тракия“ на Васил Божков. Цитирано е нашироко и в други медии. Искат, очевидно, да доказват връзка между Папалезов и Божков. Само че Христосков, Бог да го прости, е пенсиониран през 1999 г. от тогавашното НСБОП, а не от поста на Папалезов, който към онзи момент не е бил завършил още. Той става началник на дирекция в Националната полиция през 2010 г.

Разпространената от всички медии снимка от прокуратурата за монети от древен Рим и древна Елада. На снимката са елементарни копия, каквито се продават на туристи като сувенири в някои туристически обекти. Нумизматите се смеят на компетентността на прокуратурата. А всъщност става дума за пропагандна акция, в която Гешев пробутва такива елементарни ментета за доказателства. Снимка: ГДБОП

БНТ и обслужващи медии очевидно подпомагат скалъпените версии на прокуратурата. Някой да се съмнява, че си имаме работа с мафия, овладяла всякакви институции?

Впрочем Папалезов според колекционерите е също толкова некомпетентен в нумизматиката като колегите си, които сега го обвиняват. И той е правил такива скалъпени акции срещу колекционери.

Прокуратурата също така отбелязва изрично, че в кабинета на Ангел Папалезов са намерени „множество визитки” на ръководителя на фондация „Тракия“ (основана от Васил Божков) и на нейни членове. Според адвоката на Папалезов става дума за три визитки измежду хиляда други. Според прокуратурата излиза, че притежаването на визитки е някакво уличаващо доказателство. Членове на фондация „Тракия” са проф. Иван Маразов, най-известният траколог, също и гръцкия професор Анастасиос Сидерис, един от най-известните познавачи на античния свят, и др. професори и доценти.

Представянето на такива „доказателства” е доказателство, че прокуратурата прави пропагандна акция, с която пробутва на медиите ментета и измислени уличаващи обстоятелства, за да внуши на обществото, че става дума за човек на Божков.

Ангел Папалезов е бил включен в екипа, който да проверява дейността на ГДБОП.

 

Проверка, която може да докаже незаконно послушване и следене

 

В ГДБОП са и разработките срещу Васил Божков, конфискациите и изнасянето на антики с чували и кашони е тяхно дело. Божков съобщи, че от конфискуваните антики се продават и подменят с фалшификати.

И пак БНТ съобщи по неофициална информация, че има данни през годините Папалезов многократно да се е срещал с бизнесмена Васил Божков. Това също минава за уличаващо обстоятелство, а всъщност само показва, че е вършил работа – няма как шеф на такава дирекция в полицията да не се среща с Божков, един от най-големите купувачи на антики в България. Дали го е предпазвал или е искал да изкопчи от него информация, са само предположения. Срещи на някой с някого не са доказателство.

Според повечето колекционери Папалезов е обикновен милиционер, каквито са всички занимаващи се с културно наследство в МВР. Дребните колекционери непрекъснато са си патили от такива като него през годините.

 

Ето какво пише експертът Митко Станков от Виена

 

в страницата си във Фейсбук:

„Внимание! Подозирам, че се разиграва една добре позната постановка от американските криминално-политически романи. Долнопробен водевил! (Водевил-лека и кратка комедия с музикален съпровод и пеене в отделните части).

На една от фигурите в политическия живот или високопоставен служител от спецслужбите се прави провокация, като му се повдига фалшиво обвинение в криминално деяние или корупция, медиите го разпространяват за известно време, а след това, когато „обществото” е убедено в достоверността на новината, се изваждат „факти”, че обвинението е неоснователно, а човекът е чист!

Предварително и както е известно за тези, които са чели моите публикации, заявявам , че Папалезов не ми е симпатичен нито като ченге, нито като човек. Той изигра много негативна роля с преследването на малките „иманяри“ и колекционери, „информира“ обществото по нечестен, непрофесионален и манипулативен начи, слугуваше на интересите на „големите колекционери“ и поддържаше политиката на напрежение и чувство на несигурност сред любителите на нумизматиката и антиките.

След това изложение ще се аргументирам за „постановката“, която подозирам: Медиите разпространяват информация за престъпна дейност на Папалезов, за която след това „компетентните органи“ ще съобщят, че е неоснователна и „лицето“ е чисто като сълза , че той е безупречен, честен и най-добър професионалист, който рискува живота си в борбата (с кокошкарите)! Конкретно: ако „ множеството предмети с белезите на движими културни ценности, са открити и иззети при претърсването на кабинета“ му са показаните на снимката, то ченгето е „чисто“! Между тях няма нито една автентична монета! Всичките са съвременни фалшификат и струват колкото метала , от който са направени! А металът е сплав от неблагородни метали и струва по-малко от една кутия цигари!

Циркът, който се разиграва вв медиите цели да отпаднат всякакви съмнения за корупцията на ченгето и да го върне на още по-високо ниво! Дано да не съм прав и дано да прави компания на вкараните преди него в затвора „иманяри”!”

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.