Борисов ли е този политически лидер, подкупван от Божков, за когото съобщиха от САЩ?

Както гръмнаха медиите, министерството на финансите на САЩ налага санкции на българи и на 64 фирми по закона „Магнитски“. Най-голям шум е за имената на Пеевски и Божков. Но…

В американската депеша пише:

„3. Васил Крумов Божков …неколкократно е подкупвал държавни служители. Тези служители включват един настоящ политически лидер, както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта.“ (край на цитата).

Кой е политическият лидер? Борисов? Нали Божков разкри, че е дал общо над 60 млн. подкупи, Борисов му обещал да промени Закона за хазарта в по-изгоден вариант за неговите лотарии. Пратил го при Менда Стоянова в парламента (такава среща има, потвърди и тя), при министъра на финансите Горанов (и такива срещи е имало) и т. н. Борисов е пращал есемеси на Божков „ще помагаш“, искал му е футболисти, пак с есемеси.

Промяната в Закона за хазарта е факт, ама не било доказано за подкупа. Банкови извлечения за теглене по 1 млн. в брой и свидетелство на съдружник на Божков, че е внасял пачки на срещи с Горанов, не е достатъчно за прокуратурата.

Но запис на разговор между Божков от Дубай и политик у нас може да се окаже достатъчно, макар да не съдържа нищо. Да не би Щатите да имат предвид лидера на Комунистическата партия, който беше записан да говори с Божков? Но нарочно пишат „политически лидер“, да се чуди Борисов.

И в Щатите са много наясно кой какво е взимал, кой какво е давал. И нямат никакви съмнения за Борисов, дори да не го казват официално.

С тия подкупи и Борисов, и Божков са за затвора. Божков призна тежко престъпление, макар да има смекчаващи вината обстоятелства. Той ще пледира, че е бил жертва на рекет. Ама си плащаше три години и пълнеше джоба, нали…

В Щатите федералните са си изковали принципа – когато прилича на корупция, мирише на корупция, значи е корупция.  Робърт Де Ниро го казва по друг начин с устата на героя си в един филм – „Когато има съмнение, няма съмнение“. Но у нас прокуратурата има друг принцип – когато доказват корупция, свидетелстват за корупция, Борисов не трябва да се пипа.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.