Израел: Арабин ислямист помага за сформирането на анти-Нетаняху правителство

Мансур Абас. Снимка: от тв екрана

Това е снимка, която ще остане в историята: политик ислямист от арабското малцинство на Израел се усмихва, застанал до крайнодесен еврейски лидер и съюзниците му, минути след като подкрепи кандидатурата му за премиер и му гарантира управляващо мнозинство.

Общата кауза срещу премиера Бенямин Нетаняху изведе Мансур Абас на преден план на политическата сцена. Неговата малобройна ислямистка фракция гарантира мнозинство в парламента на еврейските партии, които се надяват да свалят най-дълго управлявалия израелски премиер.

„Обединената арабска листа“ ще бъде първата партия на израелските араби (те са около 21 процента от населението на Израел и са палестинци по произход и израелци по гражданство), която, както се очаква, ще стане част от новото израелско правителство, все още неодобрено от парламента.

Абас, който е на 47 години, загърби различията си с кандидат-премиера Нафтали Бенет, бивш ръководител на влиятелна организация на еврейските заселници и поддръжник на идеята за анексиране на по-голямата част от окупирания Западен бряг – територия, която палестинците искат, за да създадат на нея своя държава.

Абас, зъболекар по професия, казва, че се надява да подобри условията за гражданите от арабски произход, които се оплакват, че са дискриминирани и пренебрегвани от правителството.

„Решихме да станем част от правителството, за да променим баланса на политическите сили в страната“, каза той в послание към поддръжниците си, след като подписа коалиционно споразумение с Бенет и опозиционния лидер Яир Лапид.

Партията на Абас съобщи, че споразумението предвижда отпускането на над 53 милиарда шекела (16 милиарда долара) за подобряване на инфраструктурата и борба с престъпността в арабските градове.

Споразумението съдържа също така клаузи за замразяване на събарянето на къщи, построени незаконно в арабските села, и за предоставянето на официален статут на бедуинските градове в пустинята Негев, която е бастион на ислямистите, съобщи „Обединената арабска листа“.

„Казвам ясно и откровено: самото създаване на това правителство се базира на нашата подкрепа. . . ще можем да му оказваме влияние и да постигнем чудесни неща за нашето арабско общество“, изтъкна Абас.

Крехка коалиция

Абас е роден в арабското друзко село Магар, намиращо се близо до Галилейското езеро. Партията му е политическото крило на южния клон на Ислямското движение на Израел, организация, създадена през 1971 г., чиито корени са свързани с „Мюсюлманските братя“.

Преди да се съгласи да подпише коалиционното споразумение, Абас се допита и получи разрешение от консултационния Съвет на Ислямското движение (Шура), религиозен орган, определял в миналото начина на гласуване на партията в парламента по въпроси, свързани с правата на ЛГБТ общността, и по други въпроси.

Партията на Абас се отдели от основната арабска коалиция на Израел „Обединена листа“ преди изборите на 23 март, след като неуспешно се опита да защити позицията си, че си сътрудничи с правителството на Нетаняху и останалите десни партии, за да подобри жизнения стандарт на арабите.

Мнозина араби критикуват подхода на Абас и питат как е възможно да си част от правителство, което е отговорно за военната окупация на палестинските територии в Западния бряг и е наложило блокада на управляваната от Хамас ивица Газа.

„Той трябва да бъде похвален, че се опитва да направи нещо ново, но, ако започне нова война с Газа и той е в правителството, ще му бъде оказан натиск да го напусне“, казва Муса ал Заядна, жител на бедуинския град Рахат в Южен Израел.

„Обединената листа“, която на изборите спечели шест места в парламента, не коментира решението на Абас да се присъедини към коалицията.

Бившият член на „Обединената листа“ Джамал Захалка, заяви, че постигнатият съюз е „не просто грешка, а грях“. Според Захалка Абас е взел решението „за сметка на националната ни позиция, права и достойнство“.

Абас временно преустанови коалиционните преговори по време на 11-дневния конфликт между Израел и екстремистите от Газа миналия месец, през който период се стигна и до сблъсъци между евреи и араби в Израел.

Решението за присъединяване към коалицията обаче е стратегическо в дългосрочен план, казва Арик Рудницки от Израелския институт за демокрация.

„Той няма да пропусне такава стратегическа възможност само заради белязаните от насилие събития. Мисля, че те (арабите) чакаха 70 години, за да влязат в правителството, така че могат да понесат 70 дни на конфликт с Газа“, поясни Рудницки.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.