Колко се печели от „златния гьол“ на границата, когато касовият апарат не е свързан с НАП

„Златният гьол на Капитан Андреево. Снимка: Лентата

 

Бел. ред. – данъчна проверка по граничните пунктове откри, че т. нар. „златен гьол“, както наричат минаването през дезинфекция на влизане от Турция не отчита всички приходи пред НАП.
Данъчните са открили огромна кешова наличност в частната фирмата и стари касови апарати, които не са свързани с НАП. Шефът на НАП Румен Спецов съобщи, че фирмата още в неделя трябва да се яви в НАП и да донесе всички десетки милиони, които има в касова наличност.
Половината от касовите апарати, които са на пункта Капитан Андреево не са свързани с НАП. Това важи и за ГКПП „Лесово“ и ГКПП „Малко Търново“, каза Спецов.
Ето някои изчисления за възможния оборот на границата от дезинфекция:

Няма как да не сте чували за „златния гьол“ на ГКПП Капитан Андреево. Тъй като от Турция идва целия сухопътен товарен трафик от Азия към Европа за да не пренасят камионите зарази при пресичане на границата трябва да преминат през локва с дезинфекциращата течност. Колите плащат по 5 лева, камионите (мисля) – по 30.

Който държи „златния гьол“ на практика печата пари, а не ги изкарва.

Разходите са не повече 50-100 лева на ден за въпросната течност, и някакви смешни пари за заплати на инкасаторите. На ден през „гьола“ минават хиляди леки и товарни автомобили. Смятайте – 1000 камиона днес (а те са повече) – 30 000 лева приход. Колите – отделно.

И от НАП, гадовете, отишли на проверка при гьола. Е, начело със Спецов, това се подразбира. И установили, че два от четирите касови апарата не били вързани към системата на НАП, тоест – парите не се отчитат автоматично. Тоест, както сметнах грубо на хиляда камиона от 30 000 лева приход 15 000 са необлагаеми. Яко, а? 365 дни – 5,5 милиона лева!

Та в момента фирмаджиите ги очаква сериозна глоба за това, че не са си вързали апаратите към НАП. А ако има укриване на обороти (което е много по-сериозно престъпление) – купонът става още по-голям.

Нали се сещате, че тая фирма не е случайна? Не на всеки ще дадат „гьола“ на изполица. И толкова време никой от НАП не си направил труда да провери дали са им вързани касовите апарати в мрежата им? При положение, че подлудиха фризьорски салони и дребни бакалии за същото.

Е, как да не завиеш, ако си гербав? Как да работиш, когато не знаеш от къде още ще те изработят?!

 

– –

От фейсбук-страницата на автора

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.