Германия: Скандали със Зелените преди изборите, на които се надяват на победа

Точно когато дръзнаха да мечтаят за първата си в историята победа на национални избори, германските Зелени бяха изхвърлени встрани от пътя. Забележителното представяне на консерваторите на регионалните избори в неделя беше кулминацията на безмилостни за еколозите няколко седмици, в които чистият им образ беше опетнен от скандал за платен бонус и тяхно изказване, че Германия трябва да въоръжи Украйна.

Отправили поглед за пръв път в 40-годишната си история към германското канцлерство, на Зелените изведнъж се налага бързо „да пораснат“, за да се справят с атака от страна на консерваторите на Ангела Меркел, засилени атаки в социалните мрежи и пълзящ натиск от Русия срещу подкрепата им за Украйна и чистата енергия.

Допреди шест седмици нещата изглеждаха много по-различно.

Излъчващи промяна, младост и жизненост след 16 години управление на Меркел, Зелените изпревариха значително нейните консерватори в социологическите проучвания за нагласите преди парламентарните избори на 26 септември, когато избраха Аналена Бербок за свой кандидат за канцлер. Четиресет годишна майка на две деца, Бербок плени въображението на избирателите със своето послание за „ново начало“.

Но слабото представяне на Зелените на неделните избори в Саксония-Анхалт, когато получиха едва 6 процента от гласовете, накараха един високопоставен консерватор да се хвали: „Тази вечер влакът на Бербок дерайлира“.

Зелените всъщност взеха с 0,7 процента повече в сравнение с предишните избори през 2016 г., но това е нищо в сравнение с внушителните 7,3 процента, които прибавят консерваторите от Християндемократическия съюз.

„Зелените определено все още могат да спечелят (през септември), но резултатът им от неделя показва ясно степента на предизвикателството“, каза Карстен Никел от „Тенео“, консултантска компания за политически риск.

Разбира се, Саксония-Анхалт, по-бедна, клоняща надясно провинция в източна Германия, не отразява картината в цялата страна. Зелените могат да очакват по-добро представяне през септември в районите с преобладаващо градско население и по-голяма концентрация на средна класа, особено в по-гъстонаселената западна част на страната.

Конгресът на партията в края на тази седмица им дава възможност за съживяване. Залогът е бъдещата посока на Германия, най-голямата икономика в Европа и определящ фактор в отношенията й с Русия.

При положение че след изборите на 26 септември Меркел се готви да се сбогува с политическата сцена, политическият курс на Германия ще зависи от това дали ще победят Зелените или консерваторите.

НЕДЕКЛАРИРАН БОНУС

На фона на загубената преднина в социологическите проучвания, според експерти, активистите на Зелените са разочаровани от това, че Бербок не е декларирала пред парламента изплатен й от партията коледен бонус – скандал, който прави партията да изглежда също толкова нечиста, колкото и съперниците й от по-системните партии.

Към гафа, който Бербок заяви, че е оправила веднага щом го е осъзнала, се прибави и изказване за въоръжаване на Украйна, направено от съпредседателя на Зелените Роберт Хабек след среща в Киев с украинския президент.

Хабек, бивш писател, който не е експерт по външна политика, подхвърлил идеята за доставяне на оръжие на Украйна пред репортери по време на посещението, въпреки програмното обещание на Зелените за справяне с военните конфликти „в средносрочна и дългосрочна перспектива чрез политика на ненасилие“, съобщи човек, който присъствал на разговора.

Германски медии и политически опоненти подеха изказването на Хабек, обрисувайки го като наивен идеалист, който прави неадекватни изказвания по въпроси, засягащи живота и смъртта.

По-късно той поясни, че предпочита да снабдява Украйна с отбранителни оръжия, за да защитава гражданите си. Киев е в конфликт с Москва заради бунт на проруски сепаратисти в Източна Украйна.

„Мисля, че (Хабек) каза това по убеждение. Изненадах се, че го каза“, заяви човекът, присъствал на посещението в Киев. „Изненадах се, че той се изненада от реакцията.“ Именно в това е проблемът според някои активисти. Защо, питат те, Зелените не бяха готови за по-враждебното отношение, което те могат да очакват сега, когато за пръв път в историята са една от двете водещи политически сили, имащи шанс да управляват Германия? Висш партиен представител каза, че членовете на партията са обсъдили думите на Хабек и бързо са разбрали, че той е имал предвид инициатива за опазване на човешки животи.

Но Манфред Гюлнер, шеф на института „Форза“, каза, че Зелените трудно могат да си позволят подобни гафове като този с бонуса.

„Тъй като (Бербок) не притежава опит в управлението, дори и такива дребни истории не се гледат с добро око от колебаещите се граждани.“ Най-новото проучване на Форза дава на консерваторите подкрепа от 27 процента, а на Зелените – 22 на сто. В края на април Зелените имаха преднина от 6 процента.

ОЖЕСТОЧЕНА АТАКА В ИНТЕРНЕТ

Зелените са подложени на атаки и от други посоки. В момента, когато кандидатурата на Бербок беше обявена, социалните мрежи бяха наводнени от нейна гола снимка, както се предполагаше. Всъщност снимката беше на руски топмодел.

Партията е нащрек за по-подмолни нападения от този вид, които биха могли да бъдат предприети от чужди държави. Германската неправителствена организация Център за либерална модерност, създадена от двама висши политици от Зелените фондация, миналия месец беше забранена в Русия, малко след като Хабек се изказа за Украйна.

„Преди да бъдем обявени за нежелана организация, най-големият ни проект с Русия беше за климата и икономическата модернизация“, каза Ралф Фюкс, основателят на центъра и бивш кмет на Бремен. „Това е в основата на модела „Путин“ – и ако го поставяте под въпрос, можете да очаквате насрещен вятър.“ Зелените, които шумно се противопоставят на проекта „Северен поток 2“ за пряк пренос на руски газ до Германия по дъното на Балтийско море, са най-малко предпочитаната от Кремъл германска партия. Признак за покачилия се залог е това, че Зелените създадоха специален отдел за опровержения, в който да се получават сигнали от активисти за мемове, които изглежда идват от враждебни кампании в социалните мрежи, каза партиен представител.

Във вътрешен план Зелените са атакувани от други партии и от консервативни медии за призивите си за повишаване на акцизите на горивата и за въвеждане на ограничение на скоростта по германските магистрали, които са известни с това, че там ограничения няма.

Зелените ще се придържат към политика, базирана на ценности, каза висшият представител, цитирайки лозунга на Мишел Обама от кампанията през 2016 г., призовала за сдържаност в отговор на очернянето от републикански опоненти: „Когато те падат низко, ние да се извисим“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.