Евродепутатката Маргарете Аукен: Това, което се случва тук, не може дори да се нарече капитализъм

Не унищожавайте природата, ако искате здрава икономика, казва датчанката от групата на Зелените в Европарламента

Евродепутатът Маргарете Аукен. Снимка: Нели Томова

Датчанката Маргарете Аукен е депутат от Групата на Зелените /Европейски свободен алианс в Европейския парламент. Член е на Комисията по петициите, Комисията по развитие и Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. В края на седмицата г-жа Аукен посети България, където се срещна с представители на неправителствени организации и граждански еко-движения. В събота евродепутатката се качи в Рила, за да види отблизо планината, която бизнесът иска да превърне в мега курорт с десетки писти и ски съоръжения. В момента има осем проекта за ски курорти в Рила, част от които попадат в изключената от „Натура 2000“ зона „Рила Буфер“ и дори в защитената територия на националния парк.

Един от най-мащабните е проектът за ски курорт Паничище-Езерата на софийската фирма „Рила Спорт” (който ще се простира от Паничище до връх Кабул, в непосредствена близост до Седемте рилски езера). По първоначална информация маршрутът на Маргарете Аукен е трябвало да започне именно от Паничище, където от месеци продължават незаконните строежи на път и лифт, навлизащи в територията на Националния парк. Подразбрали за намеренията на природозащитниците, от община Сапарева баня организираха контра-протест в защита на бъдещия ски курорт. Протестът събра няколко хиляди души от региона, но до сблъсък така и не се стигна, тъй като маршрутът на евродепутатката беше променен.

„Туристите идват в България заради прекрасната ви природа. Но ако превърнете всичко в едно голямо блато, те просто няма да идват. Може би ще остане тази част от туризма, в която се ходи по кръчми и се пие, но това не е много добре за страната”, каза Маргарете Аукен на среща с медиите, организирана от движение „За земята”. „Вчера видях, че има планове (за ски курорти – б. а.) не само за „Рила Буфер“, а и вътре в самия резерват. Не знам за какъв тип ски курорти става въпрос, защото с промените в климата, които са налице в момента, това не е най-умната инвестиция, която съм виждала. Унищожавате природата и същевременно няма да имате развитие на ски курортите”, допълни г-жа Аукен в отговор на журналистически въпрос. „Това, което се случва тук, не може дори да се нарече капитализъм. Много лош капитализъм е, когато започвате да губите стойностните неща”, каза още тя и подчерта, че за да върви напред, България трябва да разчита най-вече на собствените си сили.

– Има ли друга страна-членка на Европейския съюз, която да се отнася по подобен начин със своята природа?

– Ние сме имали големи проблеми с този капитализъм на Дивия запад, в Испания имахме сериозни проблеми. Но това, което научих тук относно златодобива, заедно със строителството на атомна централа в сеизмична зона, ако прибавите всички тези неща, вие сте в много лоша позиция.

– В много райони на страната местните хора искат да се строят големи курорти, смятайки, че ще спечелят от това. Как могат да бъдат убедени, че запазването на природата си заслужава?

– Ако искате да имате здрава икономика, не би трябвало да унищожавате природата си. Защото парите, които се правят по този начин, са много бързи пари, а след това възможностите изчезват. Мисля, че много от местните хора са наясно с това. Въпросът е в това, правителството да развива модерни индустрии. Ако, например, се инвестира във възобновяеми енергийни източници, в повишаване на енергийната ефективност на сгради и т.н., там също ще се откриват много работни места, За такъв тип дейности не е трудно да се намерят пари от Европейския съюз. Това е един устойчив начин за създаване на работа. От това, което видях вчера, строителството не дава на местните хора работа и пари. Строителите идват отвън, построяват, абсолютно пренебрегвайки природата, оставяйки местните хора без природа, без нищо. А превръщането на Рила в едно блато е толкова тъжно.

– Как може да се печели от природата, без това да е в нейна вреда?

– Ако имате устойчиво селско стопанство, например. Имате много добри възможности за отглеждане на зеленчуци, не сте в скандинавските страни. Имате добри възможности за устойчиво земеделие, за устойчив туризъм. И мисля, че модерните технологии могат да бъдат приложени в отдалечените райони. Неща като образование, здравна система също са много важни. Защото, ако загубите тази част от грижата за хората, ще останете бедни, дори и когато има много богати хора.

– Имате негативни впечатления и от съдебната ни система…

– Това, което също ме шокира, е как вашата съдебна система не работи. Това е неприемливо. Имате нужда от съдилища, които са неутрални, на които може да се разчита. Разбирате ли, това не е Европа. Мисля, че този проблем трябва да се реши много бързо и много строго.

– Ще успеем ли да спасим Рила поне донякъде?

– Вие сте тук и представлявате медиите. А медиите в случая са изключително важни играчи. И съгласно ковенциите, които са приети тук, вие имате достъп до разрешителните, които са дадени, неправителствените организации също имат този достъп. Затова кажете какво се случва възможно най-бързо. Кой го прави? Ние можем да спрем някои проекти, но част от демокрацията е вие да можете да мобилизирате хората. Хората трябва да имат чувството, че някой го е грижа и че някой дава гласност на техните страхове, защото основната работа трябва да бъде свършена от самите българи. Направете го видимо, направете го така, че да бъде чуто, така че тези от правителството да започнат да се страхуват от хората. Това е демокрацията.

*В материала са включени и въпроси на други медии

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.