Плесницата, ударена на Макрон, насочва вниманието към крайнодесните групи

Удрят шамар на Макрон. Снимка: видеокадър

Под повърхността на политическия пейзаж във Франция процъфтяват разнообразни крайнодесни групи. Тази субкултура привлече вниманието на цялата страна, когато млад мъж удари плесница на президента Еманюел Макрон и изкрещя възглас от времето на монархията, датиращ от векове.

Крайнодесните групи са смятани за все по-опасни въпреки малкия им брой последователи и са наблюдавани от властите. Извършени са множество арести и са забранени няколко групи. Често пъти в центъра на техните идеологии са предизвикателствата за френската идентичност.

На правителствено заседание вчера Макрон подчерта, че случката от онзи ден е била „изолирана постъпка на склонен към насилие човек“ и това няма да го накара да спре преките си контакти с населението.

Град Тен-Лермитаж, където беше извършено нападението, беше поредната спирка на президента от обиколка, с която той иска да „усети пулса на страната“, пострадала от коронавируса и опитваща се отново да се изправи на крака.

Дамиен Тарел – 28-годишният мъж, ударил шамар на президента, и още един мъж, идентифициран само като Артур К., също на 28 години, бяха бързо арестувани. Никой от двамата няма полицейско досие, каза местният прокурор.

Тарел казал на следователите, че нанесъл удара, без да мисли, заяви прокуратурата. Той трябва да се яви пред съда днес по обвинение в насилие срещу длъжностно лице.

Мотивите на Тарел остават неясни, но именно средновековният възглас „Монжуа!Сен Дени!“*, който той извикал, когато зашлевил Макрон по бузата, насочил към евентуалния интерес на агресора към малкото монархическо крайно движение. Публикации в социалните медии показаха, че той е следвал монархически телевизионни канали и е имал повърхностни познания за личности от крайната десница.

В дома на Артур К. полицията е намерила оръжия, стари книги за военното изкуство, екземпляр от манифеста на Адолф Хитлер „Моята борба“ и две знамена – едното символизиращо комунистите, а другото – на руската революция, каза прокуратурата. Предвижда се той да бъде призован в съда догодина за незаконно притежание на оръжия.

Според прокуратурата Тарел казал на следователите, че бил близък до движението за социална и икономическа справедливост „Жълтите жилетки“, но също така имал десни или крайнодесни политически убеждения, без да е член на партия или група.

„Показанията на свидетелите и съучастника (на Тарел) не дават допълнителна яснота какво е мотивирало“ заподозрения да удари шамар на Макрон, каза прокуратурата.

През 2018 г. човек, замерил с торта крайнолевия депутат Ерик Кокерел, изкрещя датиращия от средновековието боен вик на френската кралска армия. Отговорност пое крайнодясната промонархическа организация „Аксион франсез“. „Аксион франсез“ не заяви, че е имала роля в случая с плесницата във вторник, но часове по-късно написа в Туитър – „Вив ла тарт а Тен“ (Vive la tarte a Tain), игра на думи, съчетаваща жаргонната дума за „шамар“ (tarte), френския ябълков десерт тарт „Татен“ (tarte tatin) и мястото, където се разигра случката – Тен-Лермитаж.

Крайнодясната лидерка Марин Льо Пен беше сред политическите водачи, които побързаха да осъдят нападението. Льо Пен, която е кандидат за президентските избори през 2022 г., от години полага усилия да отърве своята партия „Национален сбор“ от крайни елементи, гравитирали около партията на баща й „Национален фронт“, която тя прекръсти.

Крайнодесните движения са неясни за по-голямата част от Франция, но следователите им отделят приоритетно внимание.

Все още продължава разследване на разкрит през 2018 г. предполагаем заговор срещу Макрон от малка група, чиито членове били пръснати из Франция. Разпоредено беше организацията, известна като „Лез Баржол“, да бъде разформирована.

Разследващият сайт „Медиапар“ съобщи миналия месец, че следователите са нащрек за евентуалното завръщане на крайнодесните терористи. Той цитира поверителен доклад от прокуратурата, описващ професионализма и способността на някои групи да се сдобиват с оръжия. Според него 17 смъртни случая между 2016 и 2019 г. могат да бъдат приписани на крайнодесни групи и се привеждаше информация, че следователите са установили около 1000 бойци и 2000 последователи на крайната десница.

През март Франция забрани организацията „Идентичност на поколението“ (Generation Identity) с аргумента, че идеологията й „подстрекава към омраза, насилие или дискриминация срещу хора… въз основа на произход, раса или религия“. Организацията беше известна със зрелищни прояви, целящи да разпространяват нейното антимигрантско послание – дейност, която тя заявяваше, че представлява мисия за запазване на френската и европейската цивилизация.

Профилът на Тарел в социалните медии свидетелстваше, че той се е интересувал от средновековни битки и бойни изкуства, което беше потвърдено от негов приятел в интервю по телевизия Бе Еф Ем Те Ве. Приятелят, идентифициран само като Лоик, каза, че бил „изумен“ от шамара. През 2018 г. Тарел публикувал в социална медийна платформа призив за финансиране на дружество за средновековни бойни изкуства в Сен-Валие – град с по-малко от 4000 жители, където той и Артур К. са родени и живеят.

Четири часа преди нападението, извършено във вторник, в телевизионното информационно предаване „Котидиен“ беше излъчен кратък клип, показващ как Тарел, Артур К. и още един мъж чакат да видят Макрон. Нито Тарел, нито Артур К. говореха, но третият човек каза: „Има неща, които би трябвало да се кажат, но за съжаление, не могат да се кажат.“ Сред тези въпроси, каза той, е „упадъкът на Франция“.

БТА

*“Монжуа Сен Дени“ е бил бойният вик и девиз на Кралство Франция, а също така се свързва с обозначаване на бойното знаме на френските крале през Средновековието, което се е съхранявало в абатство Сен Дени. „Монжуа“ означава „каменна грамада“ – бел.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.