10 причини да посетите Халкидики през 2021

Плажове, природа, пазар - и още много

Фотография: visit-halkidiki.gr

 

Когато стане въпрос за лятна ваканция, Халкидики събира на едно място всичко, от което се нуждаете за пълноценна почивка. Спокойните, чисти води на Бяло море мият огърлица от плажове, край които са разположени тихи селца, луксозни хотелски комплекси, къмпинги. Независимо как изглежда за вас приятната ваканция и с какъв бюджет разполагате, на Халкидики ще откриете поне пет места, където ще се чувствате великолепно и ще се върнете отпочинали и заредени с нова енергия.

Ето още 10 причини да прекарате лятната си ваканция на Халкидики. Открийте още на visit-halkidiki.gr.

Фотография: Антони Георгиев

1. Лесно е

Само няколко часа път с кола са достатъчни, за да стигнете до ласкавите води на Бяло море, плажовете на Халкидики и приятните местни таверни. Няма нужда да съобразявате почивката си с разписанията на фериботите, нито да пътувате километри и километри по платени магистрали.

За безпроблемно и приятно пътуване, преди да тръгнете не забравяйте да се информирате за епидемичната обстановка и за документите, които се изисква да представите на границата на страницата на Министерството на външните работи mfa.bg/bg/covid19map.

2. Преживяване 3-в-1

Халкидики е един полуостров с три лица. Всяко има собствен чар и атмосфера, и се концентрира в трите „ръкава“ – Касандра, Ситония и Атон.

Най-западният „ръкав“ на полуострова, Касандра, е мястото, накъдето да поемете, ако търсите космополитно оживление. По улиците на симпатичните селца и плажовете на местните курорти може да се чуе реч от всички краища на света. Атмосферата завладява с енергията си и вдъхновява да откриете нови приятели.

Сарти. Фотография: visit-halkidiki.gr

Гъсти гори покриват планинските склонове, които образуват гръбнака на втория „ръкав“ – Ситония. Между тях се крият чаровни, живописни плажове, в които спокойствието се съчетава със стратегически разположените таверни. Идеалното място за релаксация, плуване и безброй селфита.

Да определиш Атон, третия „ръкав“ на Халкидики, като уникален не е клише, а истина. Сред извисяващите се склонове на едноименната планина са сгушени 20-те манастира от единствената в света монашеска република. Тя има собствени правила на живот и не всеки може да я посети, но около границите ѝ ще откриете няколко отлични плажа и курортни селца.

3. Света гора – паметник на Световното културно наследство на ЮНЕСКО

 

Създадена през Средновековието, монашеската република на Атон е място, което държи на традициите. Жителите ѝ все още отмерват времето по византийски маниер. Животът е скромен и отдаден на молитва. Не се допускат посетители от женски пол – дори животни (ако не броим котките). Онези, които пристъпят границите на Атон, са богато възнаградени. Наситената с религиозност атмосфера на старите манастири, които с високите си стени приличат на крепости, предполага към вглъбяване. Всеки от манастирите има свой облик, особености и характер, но българите неизменно посещават един от тях – Зографския манастир. Той е един от трите национални манастира в Света гора, заедно със сръбския Хилендар и руския Пантелеймон, и съхранява една от най-ценните национални реликви: черновата на „История славянобългарска“.

Но Атон предлага повече. Планинарите ще открият тук истинско предизвикателство – покоряването на стръмния 2033-метров връх Атон.

Можете да разгледате донякъде Атон и без да преминавате строго охраняваните му граници – от борда на корабчето от редовните круизове, които минават покрай западния му бряг.

Фотография: Антони Георгиев

4. Хайде на плаж!

 

Основната цел на една лятна ваканция в Гърция е морето и Халкидики ни дава повече, отколкото можем да си представим и най-необузданите си фантазии. По крайбрежната му ивица от 550 км чакат спокойни пясъчни плажове, където да пуснете децата на спокойствие; дивни дълбоки заливи, където да релаксирате и да си правите романтични снимки за Инстаграм; каменисти заливи, които предизвикват да се гмурнете и да ги изследвате.

Всеки, който някога е влизал във водите край Халкидики, знае от личен опит колко кристално чиста е водата там. Този факт има и официално потвърждение – през 2021 г. 96 плажа, марини и яхтени компании на полуострова получиха международния сертификат за чистота Син флаг – абсолютен рекорд за Гърция.

Плаж Какудия. Фотография: visit-halkidiki.gr

Разнообразието и броят на плажовете на Халкидики имат и друго преимущество – лесно е да се спазва социална дистанция.

5. Девствена природа

 

Халкидики е място, където грижата за природата е активно действие, а не празни приказки и рекламни слогани. Значителна част от полуострова влиза в границите на НАТУРА-2000 и с гъстите си гори и влажни зони е истински рай и приятно разнообразие от препичането на плажа. Можете да опознаете природата на Халкидики, като тръгнете пеша или на велопоход по специално създадени маршрути. Те отвеждат на места като планината Холомонтас във вътрешността на полуострова или Итамос на Ситония, наречена на вековните иглолистни дървета, които растат по склоновете ѝ.

Холомонтас. Фотография: visit-halkidiki.gr

А ако решите да не се ограничавате до сушата, непременно посетете островната група Дрения (Магарешките острови) и остров Диапорос с чистите им води и заливи.

Дрения. Фотография: visit-halkidiki.gr

6. Традиционни села

 

Да, на Халкидики ще откриете и чаровни традиционни селца, където тишината и спокойствието съжителстват сред симпатични стари къщи, често струпани около площад, засенчен от короната на вековен чинар. Всяко от старите села на Халкидики има свой облик. Живописното Старо Никити е скрито съкровище, напълно непознато за огромната маса от посетителите, които просто преминават или летуват в Новото Никити. Старите каменни къщи на Афитос са подредени край морето, докато тези в Партенонас са се сгушили високо в планината на Ситония. Духът на отминалото време още витае по каменните улици на Арнеа, в планината Холомонтас.

Афитос. Фотография: visit-halkidiki.gr

7. Открийте Амуляни

 

Можете да изкарате цялата си ваканция на Амуляни. Или да го посетите за ден, докато се разнообразявате. Каквото и да изберете, ще получите чиста природа, великолепни възможности да плувате и да събирате тен – и онова особено чувство за свобода и откъснатост от проблемите, което се появява само, когато се намираме на остров.

Амуляни. Фотография: visit-halkidiki.gr

8. Вкусно Халкидики

 

В Гърция винаги е вкусно, но Халкидики е класа сам по себе си. Таверните по брега ни дават най-доброто от пресния дневен улов на местните рибари – от ципура до октопод и скариди. От планините на Халкидики идват великолепно сирене и ароматен мед (непременно опитайте меда от мащерка), а от лозята, покрили ниските му части – грозде от местни и чужди сортове, от които се прави чудесно бяло и червено вино. Най-добрият начин да опознаете ароматите и вкуса на сортовете като ксиномавро и родитис е да поемете по специалния Винен път на Халкидики, който пресича целия полуостров.

Фотография: visit-halkidiki.gr

9. Подводен рай

 

Когато се гмурнем под повърхността на морето при Халкидики, откриваме, че делим тъмните му дълбини с фосфоресциращи ята от малки и големи риби. Най-лесният начин да изследваме подводните красоти на полуострова е със шнорхел и плавници, но специализираните агенции за водолазен туризъм ни предлагат повече. С тяхна помощ стигаме дълбоко под повърхността и виждаме неща, недостъпни за хора без екипировка – рифове, подводни пещери, стари корабокрушения. Халкидики изобилства от места, които да откриете по този начин – възползвайте се.

Фотография: visit-halkidiki.gr

10. По стъпките на Аристотел

 

Халкидики днес е туристическа и лятна дестинация, но през Античността тук се родил един човек, който преобърнал начина на мислене на западния свят. Аристотел е изследвал почти всичко, което можело да бъде изследвано с научните и философски методи на времето му, създал голяма част от интелектуалния речник, който ползваме и днес, и освен това бил учител на Александър Македонски. В Халкидики можете да съпреживеете част от миналото на Аристотел в тематичния парк „Аристотел“ и в развалини на античната Стагира, където е роден.

Фотография: visit-halkidiki.gr

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.